Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 21

Vilniaus jaunieji gimnastai žengia į XXI amžių: pagaliau per lietų salėje nereikia kibirų

Vilniaus miesto sporto centro Gimnastikos skyriaus treneriai nelinksmai šypsosi: pagaliau ir jie žengia į XXI amžių, nes didžiojoje salėje per lietų nebereikia nutraukti treniruočių ir statyti kibirų. Taip buvo neseniai, nes bėgo stogas. Dabar jis suremontuotas, tačiau tiek darbuotojai, tiek vaikai laukia didesnių permainų, kai sąlygos bazėje iš esmės pasikeis. Tik tas laikas vis neateina.
Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė
Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Sostinės savivaldybės Švietimo ir jaunimo reikalų visuomeninės komisijos pirmininkė Viktorija Vigėlienė prieš savaitę Vilniaus tarybos narei Romualdai Poševeckajai surašė raštą apie susidariusią situaciją Gimnastikos skyriuje. Jame teigiama, kad visuomeninė komisija sulaukė šio Vilniaus miesto sporto centro skyriaus trenerių, aktyvių tėvų komiteto narių kreipimosi, kai jie sužinojo, kad „savivaldybė galimai neplanuoja šį rudenį vykdyti pažadėtų vidaus remonto darbų šiame centre“.

Būklę apibūdino kaip apgailėtinai tragišką

„Anksčiau sporto centro darbuotojams ir vaikų tėvams buvo žadėta ir užtikrinta, kad vidaus atnaujinimo darbai turėtų prasidėti dar 2018 m. rudenį (tokius darbus buvo žadėta pradėti ir prieš 5 metus). Tačiau pradėjo aiškėti, ir visa sporto centro bendruomenė, kartu su treneriais, nuogąstauja, kad numatyta vidaus renovacija galimai prasidės tik 2019 metais, nes šiuo metu savivaldybė galimai jau nebeturi lėšų, kurių reikia vidaus remonto darbams atlikti“, – rašė V.Vigėlienė.

Toliau rašte išdėstyta, kad nuvykusi į šį skyrių V.Vigėlienė esą pakraupo nuo pamatyto vaizdo: „Situacija yra apgailėtinai tragiška ir aplinka, mano manymu, tiesiog ne tik nesaugi, bet ir kelianti rimtų problemų vaikų ir trenerių sveikatai! Sąlygomis, kuriomis sportuoja vaikai, yra tragiškos ir iki nelaimės tik vienas žingsnis! Iš pridėtų nuotraukų matyti, kad situacija šiame sporto centre yra beviltiška, apgailėtina ir ypač apleista. Mano manymu, nedelsiant būtina pradėti vidaus remonto darbus, kurie buvo pažadėti, tačiau nuolat nukeliami! Kaip matyti iš nuotraukų, ne tik sportui skirtas inventorius yra pasenęs, bet ir salių, kuriose treniruojasi vaikai, yra kritinės būklės.“

Situacija yra apgailėtinai tragiška ir aplinka, mano manymu, tiesiog ne tik nesaugi, bet ir kelianti rimtų problemų vaikų ir trenerių sveikatai, – rašė V.Vigėlienė.

Visuomeninės komisijos pirmininkė vardija, kad 300 kv.m salėje atsidaro vos keli langai iš 14 didelių, nėra kondicionavimo sistemos, todėl vos įėjus juntamas tvaikas, sunku kvėpuoti, o ten juk sportuoja vaikai. Esą patalpomis rūpinasi tik patys treneriai, kiek gali, lopo čiužinius ir pan.

Patalpų būklė, kaip apibūdino V.Vigėlienė, yra tragiška, todėl esą būtina kuo skubiau išsiaiškinti, kada planuojami patalpų vidaus remonto darbai ir kiek tam bus skirta lėšų, ar kartu bus atnaujintas inventorius ir kodėl „Vilniaus miesto savivaldybė ignoruoja biudžetinį sporto centrą, esantį adresu Kauno g. 43“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė

V.Vigėlienės, kuri prieš mėnesį tapo ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus miesto rinkimų štabo vadove, pateiktos nuotraukos tikrai nesudaro gero įspūdžio – salės tamsios, sienos jose apsilupusios, nufotografuotas inventorius nė iš tolo neprimena naujo.

Sportavo ir su pirštinėmis

Apsilankius Gimnastikos skyriuje patiems, įspūdžiai lieka gana dviprasmiški. Vos įžengus patalpos dvelkia sovietmečiu - apsilupusios sienos, senos nesandarios durys. Tačiau matyti ir jau atlikti remontai: naujai įrengti tualetai, dušai, persirengimo kambarėliai. Didžiojoje salėje statybininkų reikia verkiant, bet vis dėlto per lietų čia kibirų jau nebetenka rikiuoti, kaip buvo ne vienerius metus ir net dešimtmečius.

Anot Gimnastikos skyriaus vedėjo Algimanto Prunsko, pernai gimnastiką čia lankė per 570 vaikų, šiemet kol kas priskaičiuojama apie 400. Skyrius populiarus, treneriai turi iš ko atsirinkti priimamus vaikus.

Su pirštinėmis, kepurėmis darydavau apšilimą. Taip sportavau 15 metų, – šypsojosi T.Butautas.

Šiuo metu čia treneriais dirbantys, anksčiau sportavę gimnastai Tadas Butautas ir Tomas Serovas dar prisimena, kokiomis sąlygomis treniravosi jie. „Su pirštinėmis, kepurėmis darydavau apšilimą. Taip sportavau 15 metų. Mylim tą gimnastiką“, – šypsojosi T.Butautas, klausiamas, iš kur sėmėsi entuziazmo, kai sąlygos buvo tokios.

Šiek tiek viskas keistis pradėjo tik pastaraisiais metais. „Į XXI amžių po truputį įeinam“, – kolegai antrino ir Tomas Serovas, taip pat daug metų čia sportavęs pats, o dabar dirbantis gimnastikos treneriu. Nes stogas sutvarkytas, langai pakeisti, įrengta nauja šildymo sistema.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė

Čia 2014 metais, kai buvo sujungtos kelios Vilniaus sporto mokyklos į vieną centrą, direktoriumi pradėjęs dirbti Marius Jukonis tikina, kad padaryta jau tikrai daug, nors sąlygos jauniesiems sportininkams vis dar toli iki idealių. Tačiau esą tiek, kiek pastaraisiais metais investuota į Gimnastikos skyrių, kiti padaliniai nesulaukė.

Treneriai sako, kad nematyti pokyčių negalima: žiemą būdavo salėse vos 12 laipsnių šilumos, langus tekdavo plėvele užkalti, dabar jie jau pakeisti. Kiauras stogas irgi suremontuotas, tualetai. „Negalime norėti, kad viskas akimirksniu pasidarytų“, – sakė trenerė Liubovė Pedčenko.

Įrangą pirks po remonto

Dabar Gimnastikos skyriaus bendruomenė laukia naujų remonto darbų, kurie jie jau suplanuoti, bus daromi už Europos Sąjungos lėšas. Ketinama sutvarkyti dar netvarkytų salių lubas, sienas, įrengti rekuperavimo sistemą, tuomet nebeliks ir vėdinimo problemų, taip pat dėl kylančių magnezijos dulkių. Be šios medžiagos gimnastai negalėtų treniruotis ir dalyvauti varžybose.

„Čia didžiausia žaizda buvo. Bet gaisras užgesintas: stogas buvo kiauras, dabar jau sutvarkytas. Santechniniai mazgai seni buvo, pastatas statytas 1963 metais, įsivaizduokite, kaip tai atrodė, kai nė karto neremontuota nuo statybų. Elektros instaliacija buvo tokia, kad jau kibirkštys kilo, nesaugu buvo. Langai irgi nuo statybų pradžios tie patys. Norėjosi pasižiūrėti ūkiškai – pradėti nuo stogo“, – tikino M.Jukonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Jukonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Jukonis

Kai bus atlikti patalpų remonto darbai, ketinama įsigyti ir modernesnės įrangos, kuri palengvins trenerių darbą. Kol kas, kaip sako M.Jukonis, ji yra visokia – ir naujesnė, geresnė, ir senesnė.

„Štai turime čiužinius, jų yra visokių. Jeigu treneriai sako, kad reikia daugiau, pirksime daugiau. Žinoma, inventorius dėvisi. „Arkliai“ vieni yra labai seni, kitą – varžyboms – turime visiškai naują. Treniruočių salėje stovi senesni. Čia lubos buvo baisios, tinkas krito, dabar sutvarkėme, padarėme pakabinamas lubas ir apšvietimą įrengėme. Ten, kur dar būklė ne tokia bloga, dar paliekame, todėl kitoje salėje lubos kol kas nesutvarkytos ir lempos likusios tos pačios“, – vedžiodamas po skyriaus patalpas pasakojo M.Jukonis.

Čia didžiausia žaizda buvo. Bet gaisras užgesintas: stogas buvo kiauras, dabar jau sutvarkytas, – sako M.Jukonis.

Lėšų Vilniaus miesto sporto centras, žinoma, norėtų daugiau, bet vis dėlto sako negalintis skųstis, kad būtų visiškai užmirštas. „Norėtume lėšų daugiau ugdymui, nes į varžybas važiuojame už iš tėvų surinktus pinigus. Tai yra 10 arba 20 eurų, priklauso nuo sporto šakos, važiuojame ir dar pasiremontuojame patalpas“, – tikino direktorius.

300 tūkst. eurų numatyti

Vilniaus savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinka teigė, kad savivaldybė siekia pagerinti neformaliojo švietimo paslaugų kokybę, jas plėsti ir daryti prieinamesnes, todėl kasmet atnaujinamos sporto mokyklų bazės.

„Vasarą buvo patvirtintas ES lėšų projektas, skirtas gimnastikos skyriaus patalpų remontui, o jau kitąmet bus sutvarkyta dalis patalpų – sporto salės (balkonas virš didžiosios sporto salės), pagalbinės patalpos vaikų neformaliai veiklai, koridoriai bei laiptinės. Gimnastikos salės remontui numatyta skirta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė

Be to, lėšos gimnastikos salių remontui buvo skirtos 2016 ir 2017 metais. Prieš dvejus metus buvo sutvarkyti daugiau kaip keturis dešimtmečius netvarkyti gimnastikos sporto skyriaus sanitariniai mazgai, suremontuoti dušai. Tam miesto savivaldybė skyrė apie 100 tūkst. eurų. Taip pat patalpose buvo pakeisti langai“, – 15min teigė E.Martinka.

Jis taip pat priminė, kad prieš 6 metus buvo atnaujinta sporto mokyklos „Tauras“ pagrindinis pastatas su sporto salėmis, atnaujinta Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) pagrindinė būstinė, esanti Birželio 23-iosios gatvėje.

Gimnastikos salės remontui numatyta skirta daugiau nei 300 tūkst. eurų.

„Pastačius naują Žemynos progimnazijos daugiau nei 3 tūkst. kv. m sporto kompleksą juo galės naudotis ne mažiau 1 200 mokinių. Naujas sporto kompleksas bus skirtas progimnazijos ugdymo reikmėms, tačiau salių kompleksu naudosis tiek Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtiniai, tiek kiti įvairių sporto šakų atstovai. Komplekse bus 3 krepšinio salės su visa būtina infrastruktūra: persirengimo patalpomis, dušais, tualetais, rūbine, treniruoklių sale ir t.t.

Esant poreikiui, bus galima naudotis tik centrine aikšte, šalia kurios esančiose išstumiamose tribūnose tilptų 1300 žiūrovų. Be to, visa pastato infrastruktūra bus pritaikyta ir neįgaliesiems. Šis mokyklos priestatas bus skirtas sportuojantiems moksleiviams, o pagal pritaikymo (daugiafunkciškumo) galimybes atitiktų ir įvairių sporto šakų profesionalų poreikius. Kompleksas bus statomas ir išlaikomas miesto biudžeto lėšomis“, – sakė Sporto skyriaus vedėjas.

Įgyvendinant šį projektą planuojama įrengti ne mažiau kaip 74 automobilių stovėjimo vietas. Jau gautas statybos leidimas, netrukus bus skelbiamas rangos konkursas. Planuojama, kad naujose patalpose mokiniai galės sportuoti jau kitų metų pabaigoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto sporto centro gimnastikos skyriaus bazė

„Taip pat šiuo metu vyksta Pilaitės gimnazijos stadiono atnaujinimo rangos darbų konkursas. Ten turėtų atsirasti ir administracinės patalpos, kuriose įsikurs ir Vilniaus futbolo mokykla. Projektas bus įgyvendintas Vilniaus miesto savivaldybės ir Švietimo ir mokslo ministerijos lėšomis“, – kalbėjo E.Martinka.

Sąlygos tik vertinamos

Kur vaikai sportuos, kai vyks remontas? Direktorius sako, kad, jeigu pavyktų taip suderinti, darbai galėtų būti vykdomi vasarą – dviejų mėnesių gali pakakti numatytiems darbams. Tačiau tai priklauso nuo viešųjų pirkimų procedūros, kiek užtruks pirkimai. Jeigu remontai užtruks, dalis vaikų persikeltų į Lengvosios atletikos maniežą.

„Vilniaus vystymo kompanijos“ Projektų valdymo skyriaus vadovė Lina Papinigytė-Galatiltienė 15min informavo, kad šiuo metu projektavimo paslaugų pirkimo sąlygos išsiųstos peržiūrai Centrinei projektų valdymo agentūrai rugsėjo 7 d., kuri iki 20 darbo dienų tikrins pateiktus dokumentus. Gavus pritarimą bus skelbiamas projektavimo paslaugų konkursas.

Vilniaus miesto sporto centre iš viso yra penki skyriai, juose vaikai gali lankyti 29 sporto šakų treniruotes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius