Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 29

Vilniaus Justiniškes smaugia per servisų kaminus sklindanti aitri smarvė

Aitrus kvapas ir juodi dūmai, sklindantys iš plytiniuose garažuose įrengtų automobilių servisų kaminų, neramina Justiniškių gyventojus, M.Biržiškos gimnazijos moksleivius ir mokytojus, šalia veikiančio darželio auklėtojas. Aplinkosaugininkai, patikrinę skundą, tikina aptikę tik deginamas anglis, nors lapkričio viduryje vienus teršėjus jau baudė.
Juodi dūmai, kylantys iš serviso kamino antradienio popietę
Juodi dūmai, kylantys iš serviso kamino antradienio popietę / 15min skaitytojo nuotr.

Vilniaus M.Biržiškos gimnazijoje dirbantis Vytautas Kavaliauskas įsitikinęs: antradienį Justiniškėse pasklidęs kvapas nėra toks, koks sklinda deginant anglis. „Esu baigęs chemijos studijas ir galiu labai drąsiai pasakyti, kad tai degančios organinės medžiagos. Kvapas visai kitoks nei anglių ir žymiai stipresnis“, – teigė Vytautas, žadėdamas kitą kartą pats pabandyti užsukti į tokius dūmus leidžianti automobilių servisą ir pasidomėti, kuo gi čia šildomasi.

Šios gimnazijos mokinė Greta Migaliovaitė taip pat skundėsi, kad jau kelerius metus iš eilės, atėjus šaltajam metų sezonui, Justiniškių mikrorajone pasklinda stipri smarvė dėl šalia gimnazijos esančiuose plytiniuose garažuose deginamos naudotos alyvos.

„Šiandien (lapkričio 29 d.) vėl pajutome troškų kvapą, kuris pasklido po visą mokyklą. Smarvė, ateinanti iš lauko, yra nepakeliama, neįmanoma net atidaryti langų klasėse, nes iš lauko sklinda troškus deginamos alyvos kvapas. Tas pats kvapas yra jaučiamas didelėje dalyje Justiniškių. Toksiškais dūmais kvėpuoja gimnazistai bei Justiniškių gyventojai, šalia mūsų mokyklos esančio darželio vaikai“, – teigė gimnazistė.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Marius Švaikauskas antradienį popiet teigė sulaukęs skundo iš Justiniškėse esančio vaikų darželio dėl sklindančio nemalonaus kvapo. Į Taikos gatvę nuvykę VRAD Vilniaus miesto agentūros specialistai vis dėlto nieko pavojingo neaptiko.

„Kūrenama anglimis, todėl sklinda juodi dūmai. Kitų aplinkosauginių pažeidimų šiuose autoservisuose rasta dėl atliekų tvarkymo, bet kūrenama buvo anglimi“, – teigė VRAAD Vilniaus miesto agentūros vedėjas Evaldas Matonis.

Tačiau tokie aplinkosaugininkų teiginiai gyventojų nenuramino. Jie įsitikinę, kad kvėpuoti tenka ne tik dūmais, išsiskiriančiais deginant anglis. Juolab kad kartą rimtų pažeidimų čia jau rasta ir kaltininkai buvo nubausti.

Lapkričio 17 dieną buvo pranešta, kad skundo tirti išvažiavę Vilniaus aplinkosaugininkai išaiškino neeilinį pažeidimą – įmonės teritorijoje rado didelį kiekį panaudotos alyvos, kuri, kaip įtariama, buvo ir deginama.

15min skaitytojo nuotr./Juodi dūmai, kylantys iš serviso kamino lapkričio viduryje
15min skaitytojo nuotr./Juodi dūmai, kylantys iš serviso kamino lapkričio viduryje

„Gavę Justiniškių mikrorajono gyventojo skundą dėl juodų dūmų ir aitraus kvapo, sklindančio iš šalia esančių autoservisų, Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai patikrino UAB „Audelas“, esančios Justiniškių g., Vilniuje, teritoriją. Nors įmonė deklaruoja, kad jos pagrindinė veikla – krovinių gabenimas ir keleivių pervežimas, įmonei priklausančioje teritorijoje, kuri nuomojama dviems autoservisams, aplinkosaugininkai rado beveik 7 tonas panaudotos alyvos. Tiek alyvos atliekų galėjo būti surinkta ne mažiau kaip iš pusantro tūkstančio lengvųjų automobilių arba 400 krovininių automobilių. Įmonės patalpose rastas kietojo ir skystojo kuro katilas, į kurį paslėptais vamzdžiais tekėjo panaudota alyva. Degindamas šias pavojingas atliekas, nuomotojas autoservisus aprūpindavo šiluma“, – buvo teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Anot aplinkosaugininkų, panaudota alyva turi būti perduota atliekų tvarkytojams, ją būtina regeneruoti, perdirbti į kurą arba utilizuoti. Už panaudotos alyvos rinkimą ir kaupimą neturint leidimo, taip pat alyvos atliekų deginimą įmonės vadovui gresia bauda iki 868 eurų. Įmonė taip pat bus įpareigota išmontuoti skysto kuro katilą, o alyvos atliekas perduoti atliekų tvarkytojams.

Aplinkos ministerijos teigimu, deginant panaudotą alyvą į aplinką išsiskiria žmonių sveikatai itin pavojingi cheminiai junginiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius