-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 28 /10:27

Vilniaus Kalnų parko laukia drastiški pokyčiai: rengiamasi iškirsti 1000 medžių

Kelerius metus rengtas Vilniaus Kalnų parko sutvarkymo projektas baigiamas. Planai sutvarkyti Trijų kryžių kalną, gamtinę parko dalį ir Dainų slėnį bus pristatyti visuomenei. Tiesa, gana keistu laiku – pirmadienį, 10 val. ryte. Vilniaus savivaldybė, pasimokiusi iš skaudžių Sapiegų parko patirčių, kai teko stabdyti pradėtus darbus, iš anksto atkreipė dėmesį į norą iškirsti daugybę medžių.
Vilniaus Kalnų parkas
Vilniaus Kalnų parkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pristatinėjo ir 2017-aisiais

Projektas visuomenei jau buvo pristatytas. Viena iš pirmųjų galimybių su juo susipažinti buvo dar 2017-ųjų lapkritį. Tuomet teigta, kad projektas dar nebaigtas, tačiau norima išgirsti nuomonę iš šalies.

Tuomet teigta, kad įgyvendinant šį projektą parke bus įrengti takai, apšvietimas, saugos kameros, apžvalgos aikštelė, pašalinta dalis menkaverčių medžių ir krūmų. Suplanuota įrengti ir vietas edukaciniams užsiėmimams, automobilių stovėjimo aikštelę, nusileidimą, pritaikytą neįgaliesiems, mamoms su vežimėliais. Nuo Stalo kalno pusės link Gedimino kapo kalno eis kabantys tiltai, kurie sujungs šias teritorijas.

Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija žadėjo, kad iki 2019 metų pabaigos vilniečiai nebeatpažins Kalnų parko. Tačiau 2019-ieji įpusėjo, o darbai parke nepradėti, tebevyksta visuomenės supažindinimas su projektu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalnų parko sutvarkymo pristatymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalnų parko sutvarkymo pristatymas

Atskleis įgyvendinimo terminus

Naujojo pristatymo metu, kaip rašoma kvietime į jį, siekiama informuoti visuomenę apie projekto eigą, sprendinius, bendrosios ir paveldosaugos (specialiosios) ekspertizių išvadas, įgyvendinimo terminus ir galimybes.

„Projekto tikslas – rytinės Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato dalies (Kalnų parko teritorijos) pritaikymas lankymui ir naudojimui, suformuojant kultūriniam turizmui pritaikytą infrastruktūrą, įgyvendinant būtinas tvarkybos priemones bei atliekant želdynų tvarkymo darbus“, – kvietime nurodė Kultūros ministerija.

Projekto tikslas – rytinės Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato dalies (Kalnų parko teritorijos) pritaikymas lankymui ir naudojimui.

Savivaldybė pažėrė priekaištų

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė projekto rengėjams turi priekaištų dar nepradėjus planų įgyvendinti. Vicemeras Vytautas Mitalas Kultūros ministerijai ir Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijai išsiuntė laišką „Dėl Kalnų parko teritorijos projekto viešinimo“.

„Džiaugiamės, kad Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija ėmėsi Kalnų parko teritorijos tvarkymo. Vilniaus miesto savivaldybė palaiko siekį gerinti Kalnų parko teritorijos infrastruktūrą, patogiau pritaikyti ją rekreacijai, taip pat sudaryti geresnes sąlygas pažinti kultūrinį paveldą.

Susipažinę su Kalnų parko teritorijos sutvarkymo techninio projekto sprendiniais, manome, kad takų, tilto, jungiančio atskirų kalvų keteras, ir apžvalgos aikštelių sprendiniai yra stipriosios projekto pusės. Abejonių kyla dėl mažosios architektūros sprendinių, kuriems pabrėžtinai ir kiek tiesmukai taikoma senovės baltų simbolika, kuri vis tik galėtų būti interpretuojama labiau šiuolaikinėmis meninės raiškos priemonėmis“, – rašoma laiške.

Nerimauja dėl medžių

Tačiau didžiausią nerimą savivaldybei, jau pasimokiusiai iš savo pačios klaidų, kai teko sustabdyti pradėtus Sapiegų parko tvarkymo darbus dėl bendruomenės protestų – labiausiai dėl suplanuotų kirsti medžių, ir šiame projekte kelia būtent želdynai.

„Suprasdami kraštovaizdžio tvarkymo specifiką, kada siekiama nuo aukštų kalvų atverti vaizdus į miesto panoramas, esame labai sunerimę dėl didelio planuojamų iškirsti medžių skaičiaus ir su tuo susijusių galimų pasekmių – šlaitų erozijos, drėgmės balanso bei nusistovėjusių ekosistemų staigių pokyčių ir pan.“, – teigiama V.Mitalo laiške.

Kalbama, kad medžių pašalinti čia žadama tikrai nemažai – apie tūkstantį. Projekto rengėjai žadėjo, kad bus šalinami tik menkaverčiai medžiai ir krūmynai, tačiau šiuo metu jautriai reaguojama į bet kokių medžių pjovimą.

Esame labai sunerimę dėl didelio planuojamų iškirsti medžių skaičiaus ir su tuo susijusių galimų pasekmių, – teigiama V.Mitalo laiške.

Savivaldybė susirūpinusi ir tuo, ar tinkamai organizuojamas projekto viešinimas: „Atsižvelgiant į tai, kad Kalnų parko teritorija yra intensyviai naudojama vilniečių ir miesto svečių, o teisės aktų nustatyta tvarka Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsakingi specialistai tikrins ir derins Kalnų parko teritorijos sutvarkymo techninį projektą ir tuo pagrindu bus išduodamas statybą leidžiantis dokumentas, jaučiamės susiję su šio projekto įgyvendinimo procesu ir norime, kad vilniečiai būtų tinkamai informuoti apie planuojamus sprendinius.

Todėl atkreipiame dėmesį į deramo projekto pristatymo visuomenei svarbą. Siūlome projekto pristatymą visuomenei organizuoti kuo patogesniu metu, kad kuo platesnis žmonių ratas galėtų susipažinti ir įvertinti projektą. Taip pat akcentuojame projekto pateikimo visuomenei suprantama kalba svarbą išaiškinant, kodėl reikia tokio projekto, kas jame konkrečiai keisis, kad miestiečiams ir svečiams būtų įdomu ir saugu ten lankytis, kaip bus tvarkomi želdynai, kaip jis susijungs su miestu takais iš skirtingų pusių.“

Projekto, kurio pilnas pavadinimas yra „Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato, Vilniaus piliakalnio su papiliais ir gyvenviete komplekso (u. o. k. 664) – Kalnų parko dalies adresu Arsenalo g. 5, Vilniuje, teritorijos tvarkymo ir statinių statybos, remonto projektas“, pristatymas visuomenei numatytas pirmadienį, liepos 1 d., Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Didžiojoje salėje.

Ministerija: kertami menkaverčiai medžiai

Kultūros ministerija penktadienį atsiųstame pranešime rašo, kad pristatymo metu visi norintieji galės susipažinti su projekto planais, kuriuose, be kita ko, numatyta, kad Kalnų parko teritorijoje planuojama pašalinti 1,25 proc. menkaverčių, sergančių medžių, sąžalynų, krūmokšnių.

„Tai natūralus ir būtinas procesas, siekiant išsaugoti esamą aplinką, užtikrinti miestiečių ir miesto svečių naudojimąsi ja ateityje. Tokių veiksmų ketinama imtis atsižvelgiant į aplinkosaugos ir paveldosaugos specialistų rekomendacijas, suderinus su Vilniaus miesto savivaldybe“, – rašoma ministerijos komentare.

Kaip BNS patikslino Kultūros ministerijos atstovė Jana Mikulevič, bus kertama apie tūkstantis iš 80 tūkst. parke esančių medžių. Pasak ministerijos atstovės, kertami medžiai kelia pavojų aplinkai, todėl juos būtina pašalinti.

Su projektu susipažinti galima čia. Tačiau pateikiami brėžiniai, kuriuose susivokti paprastam vilniečiui gali būti sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius