Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 29

Vilniaus kapinėse planuojama statyti du naujus kolumbariumus

Vilniaus savivaldybė pasiryžusi įrengti du kolumbariumus sostinės Karveliškių ir Sudervės kapinėse. Esą poreikis, nors ir nelabai didelis, yra, tad paskelbus konkursą turėtų atsirasti ir norinčiųjų kolumbariumus statyti.
Liepynės kapinėse jau baigiamas statyti privatus kolumbariumas.
Liepynės kapinėse privatus kolumbariumas dar nebaigtas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilnius iki šiol neturi kolumbariumo. Nors kremavimas populiarėja, vilniečiai susiduria su problema, kur laikyti urnas su kremuotų artimųjų palaikais.

Anot savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos, konkursai Sudervės ir Karveliškių kapinių kolumbariumų projektavimui ir įrengimui dar tik bus skelbiami. Tad kol kas anksti spėlioti, ką siūlys konkurse dalyvausiančios įmonės.

„Kaina irgi bus siūloma konkurse dalyvaujančių įmonių ir renkama priimtiniausia. Kolumbariumai turėtų būti iki 2 m aukščio be stogelio, kitų matmenų mes nenurodome – tai pasiūlys konkurso laimėtojas. Sudervės kapinėse kolumbariumas turėtų būti statomas vietoj tvoros, iki 200 m ilgio, vietų skaičių lems konkursas. Karveliškių kapinėse apskritai nurodoma tik teritorijos dalis, kurioje bus siūlomas išdėstyti kolumbariumo dalis“, – teigė V.Pauža.

Vilniaus miesto religinės bendruomenės ir bendrijos turi savo prižiūrimas konfesines kapines, kuriose yra vietos laidoti ir laidojami bendruomenės nariai, – aiškino V.Pauža.

Šiuo metu sostinėje laisvai laidojama Karveliškių ir Liepynės kapinėse. Karveliškių kapinėse Vilniaus gyventojai savo artimuosius dar galės laidoti 4-5 metus. Liepynės kapinės yra visai naujos, todėl vietos turėtų pakakti pakankamai ilgą laiką.

„Vilniaus miesto religinės bendruomenės ir bendrijos, pvz., Vilniaus stačiatikių Šv. Eufrosinijos parapija, Vilniaus miesto Visų Šventųjų parapija, Vilniaus sentikių religinė bendruomenė ir Lietuvos žydų bendruomenė turi savo prižiūrimas konfesines kapines, kuriose yra vietos laidoti ir laidojami bendruomenės nariai“, – aiškino V.Pauža.

Liepynės kapinėse kolumbariumas pradėtas statyti dar rudenį, tačiau darbai nebaigti ir saugoti urnų jame dar negalima. Šios kapinės yra investicinės ir, nors priklauso savivaldybei, įrengtos už privačias lėšas. Už privačias lėšas įrenginėjimas ir kolumbariumas.

Senosiose Vilniaus kapinėse kolumbariumų irgi nėra daug. Rasų kapinėse įrengti kolumbariumai daugiausiai buvo asmeniniai, skirti vienos šeimos nariams. Šiuo metu Rasų kapinių kolumbariumuose nebelaidojama.

Bernardinų kapinėse esančiu kolumbariumu dar būtų galima naudotis, tačiau Kultūros paveldo departamentas panaikino leidimą tai daryti. Vilniaus savivaldybė buvo pažadėjusi, kad įamžins anksčiau šiame kolumbariume buvusių palaidotų vilniečių atminimą. Palaikai iš kolumbariumo yra išimti ir perlaidoti, tad jame galima būtų saugoti urnas. Tačiau savivaldybė savo pažado neįvykdė, tad ir kolumbariume laidojimas sustabdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius