Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 16

Uždaryti visi Lietuvos oro uostai (atnaujinta 15.10 val.)

Dėl slenkančio Islandijos ugnikalnio dulkių debesies uždaryti Kauno, Vilniaus ir Palangos oro uostai. Kietųjų dalelių debesis užklojo du trečdalius Lietuvos.
Norvegų meteorologai prognozuoja, kad pelenų debesis iš Islandijos pasieks ir Lietuvą.
Vilniaus oro uostas / „Scanpix“ nuotr.

Oro erdvė virš Lietuvos bus uždaryta iki 9 val., praneša Lietuvos radijas.

Aviacijos meteorologijos sinoptinė Eugenija Kuliešaitė sako, kad vulkaniniai pelenai pasiekę vakarinį Lietuvos pakraštį, todėl oro erdvė virš Lietuvos uždaryta.

„Vulkaniniai pelenai liečia vakarinį Lietuvos pakraštį, dėl ko iki 9 val. uždaryta oro erdvė virš Lietuvos teritorijos, taigi nevyksta skrydžiai iš Vilniaus oro uostą ir į jį. Palangos ir Kauno oro uostai taip pat uždaryti“, – Lietuvos radijui teigė sinoptikė.

Anot jos, Lietuvos oro erdvė greičiausiai toliau liks uždaryta ir po 9 val. ryto.

„Norvegijos meteorologijos instituto specialistai prognozuoja, kad vulkaninių pelenų debesis lėtai judės pietryčių kryptimi, todėl prognozuojama, kad apie 9 val. turėtų užimti vakarinį Lietuvos pakraštį ir Lietuvos oro erdvė ir po devintos valandos, manome, išliks uždaryta“, – teigė A.Kuliešaitė.

Dėl vulkaninių pelenų debesies uždaryti ir Didžiosios Britanijos, Airijos, Nyderlandų, Belgijos, Šiaurės Suomijos, Švedijos, Danijos, Belgijos bei Prancūzijos oro uostai. Užsienio žiniasklaida skelbia, kad Europoje galėjo būti atšaukta 5 tūkst. skrydžių. 

Papildyta 8.51 val.:  Dėl Islandijoje išsiveržusio ugnikalnio penktadienio naktį, nuo 3 val., skrydžiams uždaryta visa Lietuvos oro erdvė. Tarptautinis Vilniaus oro uostas (TVOU) dėl to sustabdė darbą – į Vilnių ir iš Vilniaus neskrenda jokie orlaiviai nei reguliariaisiais, nei užsakomaisiais reisais, teigiama išplatintame TVOU pranešime.  

Paskutinis orlavis į Vilnių atskrido penktadienio naktį, 0.32 val., iš Rygos.

Papildyta 10.26 val.: TVOU patikslintais duomenimis, oro skrydžiai virš visos Lietuvos negalimi iki 11 val. Jei sąlygos pagerės, planuojama, kad skrydžiai bus atnaujinti nuo 11 val.

Papildyta 11.37 val.: Naujausiomis žiniomis,  skrydžiai virš Lietuvos negalimi iki 15 val. TVOU  nevykdoma ir keleivių patikra.

Jei sąlygos skrydžiams pagerės, planuojama, kad skrydžiai galėtų būti atnaujinti nuo 15 val. Skrydžiai TVOU atšaukiami nuo ketvirtadienio popietės.

Kietosios dalelės dengia jau du trečdalius Lietuvos, oro uostai lieka uždaryti (papildyta 12.13 val.)

Islandijos ugnikalnio išmestos dalelės padengė jau apie du trečdalius Lietuvos teritorijos, todėl visi šalies oro uostai kol kas lieka uždaryti.

Nors dulkių debesis kybo dideliame aukštyje ir matomumui jokios įtakos neturi, orlaivių varikliams galinti pakenkti masė nejuda.

Anot Civilinės aviacijos administracijos (CAA) direktoriaus Kęstučio Aurylos, dulkių debesis kabo maždaug 8–10 kilometrų aukštyje ir iš žemės jo visiškai nesimato.

„Kadangi ugnikalnio dulkės dengia Šiaurės, Vakarų Europos šalis, net ir atidarius Lietuvos erdvę situacija nepagerėtų, nes iš Vilniaus lėktuvai šiomis kryptimis vis tiek negalės skristi. Tai galėtų padėti nebent poilsiautojams, susiruošusiems skristi į Turkiją, Egiptą, keleiviams į Kijevą“, – sakė K.Auryla.

Papildyta 15.10 val.: „Ką tik gautas pranešimas, kad lietuvos oro erdvė bus uždaryta dar mažiausiai tris valandas“, – 15min.lt informavo Vilniaus oro uosto Komunikacijos skyriaus viršininkė G.Vasiliauskaitė.

Vadinasi, visi Lietuvos oro uostai liks uždaryti mažiausiai iki 18 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius