Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 24

Vilniaus kontrolierių kasdienybė: bėgančius gaudo retai, pažeidėjus nuginkluoja šypsena

Jeigu nori tapti kontrolieriumi ir gaudyti zuikius, privalai turėti bent vidurinį išsilavinimą, atitinkamai atrodyti ir būti pakankamai stiprus visų pirma psichologiškai. Taip sako Vilniuje dirbantys kontrolieriai, nors prisipažįsta – fizinė jėga kartais irgi praverčia. Vis dėlto įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriuje dirbančios moterys atviros – jų šypsena neretai yra kur kas galingesnė, nei vyriška ranka.
Kontrolieriai kasdien pagauna dešimtis važiuojančiųjų be bilieto
Kontrolieriai kasdien pagauna dešimtis važiuojančiųjų be bilieto. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriaus vadovas Danius Rinkauskas 15min.lt teigė, kad priimant darbuotojus į jų skyrių reikalavimų yra visas sąrašas: žmogus turi būti  sąžiningas, motyvuotas, mokėti lietuvių kalbą, sugebėti bendrauti su žmonėmis, būti kultūringas ir santūrus. Visi atrinkti kandidatai, prieš pradėdami dirbti kontrolieriais, dar turi išnagrinėti galiojančius įstatymus, reglamentus, išlaikyti jiems skirtą specialų egzaminą.

Kontrolieriams mokamas minimalus darbo užmokestis ir priemokos už kokybišką darbą, tad vidutiniškai kas mėnesį jie uždirba po 1 800 Lt į rankas. Atlyginimą mažina nebent drausminės nuobaudos. Tačiau reikalavimų, kiek per mėnesį kontrolierius privalo nubausti zuikių, D.Rinkausko teigimu, nėra. Iš viso šiuo metu Vilniuje dirba 60 kontrolierių.

Įvaizdis – kaip visų baudėjų

Kartais būna, kad troleibuse važiuoja vienas keleivis ir tas zuikis, – sakė Rokas Skromanas.

Tačiau teigiamu įvaizdžiu visuomenės akyse kontrolieriai pasigirti negali. Neretai jie sulaukia priekaištų, žmonės piktinasi ir tuo, kad yra baudžiami, ir kaip tai daroma – zuikiai iš autobusų ir troleibusų esą išvedami jėga, gaudomi bėgantys, nepaisoma, ar tai moterys, ar vaikai, ar pagyvenę asmenys.

Patys kontrolieriai dėl tokio savo įvaizdžio visuomenėje itin nesijaudina – esą baudėjų niekas niekada ir niekur nemėgsta. Tarp mėgstamiausių juk niekada neatsiranda ir policininkai, pasieniečiai bei kiti pareigūnai, galintys nubausti už vieną ar kitą nusižengimą.

Penktadienį priešpiet kartu su „Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriais stovime Prūsų stotelėje Naujininkuose. Atvažiuoja 2 maršruto autobusas, kuriame gana daug keleivių. Tačiau patikrinę kontrolieriai nė vieno iš jų nesiveda į savo raudonąjį autobusiuką. „Kartais būna, kad troleibuse važiuoja vienas keleivis ir tas zuikis. O kartais troleibusas ar autobusas pilnas, tačiau zuikio – nė vieno“, – paklaustas, ar keleivių kiekis transporte susijęs su pagaunamų zuikių skaičiumi, šypteli Keleivių kontrolės autobusiuko brigadininkas Rokas Skromanas.

Įžūlių zuikių netrūksta

Tačiau atvažiavus troleibusui kontrolieriai į savo autobusiuką nusivedė net tris jaunuolius – du vaikinus ir vieną merginą. Mergina tikino važiavusi vos vieną stotelę, tačiau nesiginčijo ir pripažindama savo nusižengimą tyliai laukė, kol jai bus išrašytas baudos kvitas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kontrolieriai kasdien pagauna dešimtis važiuojančiųjų be bilieto
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Jaunuolis teisinosi negaunantis jokios pašalpos.

Tuo tarpu du jaunuoliai elgėsi gana įžūliai. Vienas pareiškė negaunąs jokių pašalpų, todėl negalįs susimokėti ir už važiavimą. O važiuoti esą reikia.

Kitas išdidžiai pareiškė, kad niekada neperkąs bilieto, niekada nemokąs ir baudų. Paklaustas, kodėl, jo manymu, kažkas jį turėtų vežioti nemokamai, vaikinas kiek sutriko. Tačiau neilgam – tuoj pat pareiškė, kad jam tas nerūpi. Jam terūpėjo, kad kontrolieriai kuo greičiau baudą išrašytų. Tuomet sparčiu žingsniu nukulniuoja S.Dariaus ir S.Girėno gatve aukštyn. Greičiausia link taboro.

Į autobusiuką atvestas pusamžis vyriškis skundėsi, kad bilietą jis turėjo ir bandė jį pažymėti, tačiau nesuveikė komposteris. Kontrolierių aiškinimai, kad pats bilietas esąs negaliojantys, nes kainavo 3,5 Lt ir veikė vos apie kelis mėnesius šių metų vasaros pabaigoje-rudens pradžioje, vyrą įsiutina. Jis pareiškė, kad jie nedrįstų jam skirti baudos, nes jis kreipsis į kontrolierių vadovybę, žinąs, „kur eiti“. O jei reikės, paduos kontrolierius ir į teismą. Tačiau kontrolieriai ramūs – jie pripratę prie panašių pasiteisinimų ir grasinimų.

Praleidę vos 15–20 minučių su kontrolieriais Prūsų stotelėje pamatėme bent penkis-šešis zuikius, atvestus į autobusiuką. Vienas net pabandė bėgti, tačiau buvo sugautas ir nuvestas sulaukti baudos kvito.

„Mes ne lapinai“

Tačiau nuolat gaudyti bėgančių zuikių kontrolieriai tvirtina neturintys nei laiko, nei noro. „Mes juk ne lapinai, mes kontrolieriai, kam mums tuos zuikius vaikytis“, – šypteli R.Skromanas ir įlipa į dar vieną atvažiavusį autobusą.

„Mes juk ne lapinai, mes kontrolieriai, kam mums tuos zuikius vaikytis, – šypteli Rokas Skromanas

Paklausti, kaip dažniausiai teisinasi pagauti zuikiai, kontrolieriai juokiasi. Šią „dainelę“ visi jie moka mintinai: nemačiau, pamiršau, nežinojau, palikau namuose, skubėjau, nespėjau ir t. t.. Ar dalis tokių be bilietų važiuojančių asmenų yra nuoširdūs, kontrolieriai paprastai nelinkę spėlioti, nes „vienas nuoširdžiai sako tiesą, kitas – nuoširdžiai meluoja“.

Naujininkai – vienas iš tų Vilniaus rajonų, kur zuikių pasitaiko itin dažnai. Taip pat jų netrūksta Naujojoje Vilnioje, Stoties rajone. Kur kas ramiau miegamuosiuose rajonuose. „Antakalnyje nebent pirmosiomis mėnesio dienomis studentų, pamiršusių pasipildyti elektroninį bilietą, pagauname. O vėliau nė vieno zuikio nebūna, ten važinėja inteligentiški žmonės“, – pastebi kontrolieriai.

Taip pat nuostabą jiems kelia 16 maršruto troleibusas. Iš Pašilaičių į Stotį kursuojančiame troleibuse visada važiuoja daug žmonių, tačiau zuikių ten pagaunama labai retai – visi keleiviai paprastai turi bilietus.

El.bilieto sistemos nesklandumais naudojasi

Rugpjūčio 15-ąją startavusi elektroninio bilieto sistema pradžioje patyrė visišką fiasko – Vilniečio kortelių trūko, įranga strigo. Todėl iš pradžių kontrolieriai bilietų nepasižymėjusių keleivių nebaudė, juos konsultavo. Tačiau greitai pastebėjo, kad atsiranda besistengiančių situacija manipuliuoti, tokių, kurie net nebando suprasti, kaip veikia elektroninis bilietas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Per 15-20 minučių į Keleivių kontrolės autobusiuką atvesti bent penki zuikiai.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Per 15-20 minučių į Keleivių kontrolės autobusiuką atvesti bent penki zuikiai.

„Tokie apsimeta, kad nieko nežino, mano, jog vis tiek jų nenubaus. Todėl pirmomis dienomis, kai pradėjome bausti besinaudojančius el. bilietu, buvo tikrai daug zuikių. Dabar jų jau sumažėjo“, – teigė R.Skromanas.

Šiuo metu, anot kontrolieriaus, sistema jau veikia gana gerai, nebent kur nors sugenda aparatas, o tai pasitaiko gana retai. Todėl tie, kurie tvirtina, kad jiems nepavyko aktyvuoti kortelės, nors tai darė, neretai bando meluoti. „Jeigu aparatas neveikia, jis neveikia visai. Todėl priekaištai, kad aktyvavo kortelę, bet vėliau rodoma, jog ji neaktyvuota, nėra teisingi. Žmonėms atrodo, kad jeigu aparatas pyptelėjo pridėjus kortelę, vadinasi, veikia ir viską turėjo padaryti. O taip gali nebūti, reikia pasižiūrėti, kas aparate rašoma“, – tvirtino R.Skromanas.

Kontrolierius pataria visiems labiau įsigilinti, kaip elgtis su el. bilietu – jį aktyvuoti tik tuomet, kai baigiasi ankstesnio galiojimo laikas, aktyvuojant bilietą reikėtų pasižiūrėti iki kada jis galioja. Anot kontrolierių, atrodytų, kad daugiausia problemų su naujomis technologijomis turės vyresnio amžiaus žmonės, tačiau pasirodė, jog taip nėra – dažniau jaunimas pakliūna neaktyvavęs bilieto, jo nepapildęs laiku.

Taip nutinka, anot R.Skromano, matyt, dėl to, kad jaunuoliai neklauso patarimų, negirdi troleibusuose nuolat skelbiamos informacijos apie naudojimąsi el.bilietu ir įsivaizduoja, jog viską žino. O vyresni žmonės tiesiog atsakingesni.

Jėgos nedemonstruoja

Į moterį kitaip žiūri, ne taip kaip į vyrą, kad įlipo ir tuoj nubaus. Nesiginčija dažniausiai su mumis, – juokėsi Vilma Juozapavičienė.

Fizinę jėgą kontrolieriai tvirtina demonstruojantys itin retai – pirmiausia stengiamasi susitarti gražiuoju. O ir keleiviai paprastai būna mandagūs, tik tie, kurie nenori būti baudžiami, piktesnis. Patys kontrolieriai tvirtina, kad susiformavęs jų įvaizdis visuomenėje, kai jie grubūs ir nemandagūs, nėra teisingas.

„Kaip kontrolierius gali būti nemandagus? Įeina, pasisveikina, mandagiai tikrina bilietus. Jeigu kažkas šalia grubiai šneka, jis vis tiek turi išlaikyti santūrumą ir neleisti sau atsakyti tuo pačiu. Tam mus ir apmoko, tam ir dirbame šį darbą, kad susitvarkytume su tokiais dalykais. Turi būti mandagus visada“, – teigė R.Skromanas.

Kontrolierius vis dėlto pripažino – pasitaiko jų darbe visko, ypač savaitgaliais, vakarais, kai važiuoja daugiau neblaivių keleivių. Pasitaiko ir chuliganų, kai tenka kviesti policiją. Į šį darbą dažniau atrenkami vyrai, nes tai keleivius veikia ir psichologiškai – matydami vyrą ir suprasdami, kad jis yra stipresnis, zuikiai rečiau bando demonstruoti savo jėgą ir įžūlumą.

Pasitaiko ir apsistumdymų

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kontrolieriai
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kontrolieriai

Tačiau moterys kontrolierės tvirtina šiame darbe kartais besijaučiančios geriau, negu jų kolegos vyrai. „Į moterį kitaip žiūri, ne taip kaip į vyrą, kad įlipo ir tuoj nubaus. Moteris yra moteris. Nesiginčija dažniausiai su mumis“, – juokėsi kontroliere dirbanti Vilma Juozapavičienė.

Vis dėlto moteris pripažino – darbas nėra lengvas, pavargstama psichologiškai, kadangi vienas apibara, kitas nemandagiai pasikalba, o trečias – ir pastumia. „Buvo Naujojoje Vilnioje nutikimas, kai stovėjau prie autobusiuko, o ėjęs vyras pastūmė tiesiai į stulpą. Nemalonu buvo. Bet tokių mažai. Į moterį liaudis kitaip žiūri – ir pajuokauja, ir pakalbina, ir patiems linksmiau“, – pasakojo V.Juozapavičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius