Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 12

Vilniaus mafijos kulkos į žurnalistą Vitą Lingį: prieš 20 metų paleisti šūviai aidi iki šiol

Naujienų portalas 15min.lt primena lygiai dvidešimties metų senumo rezonansinius kriminalinius įvykius, kai sostinėje Boriso Dekanidzės užsakymu buvo nužudytas apie „Vilniaus brigadą“ rašęs žurnalistas Vitas Lingys. Visi nusikaltėliai, išskyrus myriop nuteistą užsakovą, jau laisvėje.
Vito Lingio kapas
Vito Lingio kapas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lygiai prieš 20 metų – 1993 metų spalio 12-ąją – Vilniuje nuaidėjo šūviai, pakeitę ir lietuviškos žurnalistinės plunksnos svorį, ir visą nepriklausomos mūsų valstybės istoriją. Šūviai ir jų autoriai nepamiršti iki šiol.

Lemtingą antradienio rytą „Respublikos“ dienraščio žurnalistas Vitas Lingys (gim. 1960 m.) išėjo į darbą iš savo namų sostinės Fabijoniškių rajone, S.Stanevičiaus gatvėje, kur kieme prie automobilio jo laukė akistata su samdomu žudiku.

Igorio Achremovo ranka nesudrebėjo: viena kulka smigo į žurnalisto veidą, kitos – į širdies plotą.

Šį šeštadienį, po dviejų dešimtmečių, naujienų portalas 15min.lt primena kruvinus istorinius įvykius ir apžvelgia, kokio atpildo sulaukė už šią dramą atsakingi nusikaltėliai.

Statistika paprasta: visi rankas susitepę šios istorijos dalyviai jau džiaugiasi laisve, ir tik nužudymo užsakovas – nebegyvas.

Petryla viešino „Vilniaus brigados“ paslaptis

Kaip rašoma „Vikipedijos“ enciklopedijoje, 1960 m. rugpjūčio 13 d. Mažeikiuose gimęs V.Lingys mokėsi Mažeikių 2-ojoje vidurinėje mokykloje, 1978 m. baigė Plungės 1-ąją vidurinę mokyklą. 1983 m. baigęs žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, jis gavo paskyrimą į laikraštį „Komjaunimo tiesa“, dirbo korespondentu laiškų skyriuje.

1988–1989 m. laikraščio „Vakarinės naujienos“ žurnalistas. 1988 m. populiariausio Lietuvos žurnalisto konkurse laimėjo 2-ąją vietą.

1989 m. rugsėjį  su bendražygiais įkūrė dienraštį „Respublika“, ėjo vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo pareigas.

Pagrindiniu „mirties nuosprendžio“ žurnalistui vykdytoju B.Dekanidzės įsakymu paskirtas 28 metų I.Achremovas, o jam talkininkauti liepta V.Slavickiui ir B.Bobičenkai.

V.Lingys rašė apie nusikalstamų struktūrų veiklą, bandė su jomis kovoti, viešindamas surinktą informaciją.

Žurnalisto taikiklyje nuolat buvo ir tuo metu siautėjęs nusikalstamas susivienijimas „Vilniaus brigada“.

Petrylos slapyvardžiu kartais prisidengdavęs žurnalistas pirmasis paviešino, kad „Vilniaus brigados“ gaujos vadeivos yra Borisas Dekanidzė ir Igoris Tiomkinas.

Klastingą planą sukurpė Jūrmaloje

Teigiama, kad „Respublikos“ žurnalisto nutildymo planas buvo sugalvotas 1993 metų vasarą Latvijos kurorte Jūrmaloje.

Pareigūnų duomenimis, pagrindiniu „mirties nuosprendžio“ žurnalistui vykdytoju B.Dekanidzės įsakymu paskirtas 28 metų I.Achremovas, o jam talkininkauti liepta Viačeslavui Slavickiui ir Borisui Bobičenkai.

LNK filmuotos medžiagos stop kadras/Už žurnalisto užsakomąją žmogžudystę mirties bausme nuteistas B.Dekanidzė.
Už žurnalisto užsakomąją žmogžudystę mirties bausme nuteistas B.Dekanidzė.

Pastarasis, pravarde Slonas (rus. dramblys), lemtingą rytą automobiliu atvežė į nusikaltimo vietą du ginkluotus sėbrus.

Kai I.Achremovas šaudė į žmogų, V.Slavickis, pravarde Slavėnia, buvo pasirengęs nukauti V.Lingio šunį, jei šis pultų ginti šeimininką (tačiau į darbą skubėjęs žurnalistas niufaundlendo neišvedė).

Slavėnia su Slonu kriminalistams įkliuvo pirmieji, o į žurnalistą šaudęs I.Achremovas sulaikytas tik 1993 metų lapkričio 18 dieną. Beje, žudikas tuo metu jau buvo visiškai atsipalaidavęs, praradęs budrumą – pareigūnai jį sulaikė lyg niekur nieko atėjusį į mugę Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose.

1994 m. lapkričio 10 d. Aukščiausiojo Teismo teisėjai Vytautas Greičius, Vladas Nikitinas ir Albinas Sirvydis paskelbė galutinį nuosprendį, pagal kurį už 33 metų V.Lingio nužudymo organizavimą mirties bausme nuteistas nusikalstamo susivienijimo „Vilniaus brigada“ vadovas Borisas Dekanidzė.

Mirties nuosprendis B.Dekanidzei buvo įvykdytas 1995 metų liepą.

V.Slavickis praleido už grotų 14 metų ir išėjo į laisvę 2007-ųjų spalį.

B.Bobičenka nuteistas kalėti 13 metų ir 3 mėnesius.

I.Achremovas grįžo į visuomenę

Samdomam žudikui I.Achremovui teismas taip pat skyrė mirties bausmę, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

2004 metų sausį Vilniaus apygardos teismo valia laisvės atėmimo bausmė I.Achremovui sumažinta iki 25 metų, šią lengvatą patvirtino ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Igoris Achremovas
Igoris Achremovas nelaisvėje buvo laikomas 18,5 metų

Galiausiai 2012 m. balandį buvęs „Vilniaus brigados“ smogikas lygtinai paleistas iš pataisos namų į laisvę, neatlikęs 6 metų, 6 mėnesių ir 11 dienų bausmės.

Šiuo metu I.Achremovas dirba tolimųjų reisų vairuotoju.

Be to, kaip neseniai skelbė 15min.lt, 2013 m. rugsėjo 30 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas pakeitė I.Achremovui lygtinio paleidimo sąlygas.

Buvusiam „Vilniaus brigados“ nariui nuo šiol nebeprivaloma naktimis būti namuose. Be to, policijos įstaigoje I.Achremovas privalės registruotis ne kartą per savaitę, o kartą per mėnesį.

Leidimą naktimis nebūti namuose, net jei tai nesusiję su darbu, I.Achremovas paprašė pakeisti vienkartine įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų paramos fondą. Šį prašymą tenkinęs teismas nurodė, kad 20 MGL (2 600 litų) sumą nuteistasis privalo sumokėti iki 2014 m. kovo 1 d.

Vito Lingio kapas
Vito Lingio kapas

Žurnalistas V.Lingys yra palaidotas sostinės Antakalnio kapinėse, kur yra įamžintas ir Sausio 13-osios, Medininkų tragedijos aukų, taip pat Lietuvai nusipelniusių menininkų, politikų ir kiti visuomenės veikėjų atminimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius