-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 27

Vilniaus meras Artūras Zuokas apie kitų metų sostinės biudžetą: „Matome šviesas tunelio gale ir tikiuosi, kad tai nėra atvažiuojančio traukinio šviesos“

Kitų metų Vilniaus biudžetas bus 1,26 mlrd. Lt – 101 mln. Lt daugiau, nei miestas turėjo 2013 metais. Tiesa, tai nereiškia, kad sostinė galės išlaidauti ar bent lengviau atsikvėpti – šios papildomos lėšos numatytos grąžinti skoloms, tačiau tai tik nedidelė dalis to, ką Vilnius yra skolingas. Bendra miesto savivaldybės skola šiuo metu siekia 1,2 mlrd. Lt.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Matome šviesas tunelio gale ir tikiuosi, kad tai nėra atvažiuojančio traukinio šviesos“, – kiek liūdnai juokaudamas pasakė Vilniaus meras Artūras Zuokas, paklaustas, ar džiugina būsimasis sostinės biudžetas.

Miesto situacija šiek tiek gerėja, kadangi Vyriausybė nusprendė Vilniui skirti didesnę sostinėje sumokamo Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį – nuo 42 proc. 2013 metais iki 48 proc. 2014 metais. Būtent tai ir lemia, kad Vilniaus biudžete bus 101 mln. Lt daugiau, nei ankstesniais metais.

„Didžioji dalis šių pinigų bus panaudojama skoloms dengti, bet tai leis mums subalansuoti finansus, tikintis, kad pajamos ir išlaidos sutaps. Kita svarbi žinia, kad mes gauname daugiau savarankiškumo ir galėsime skirstyti patys socialinės paramos lėšas. Tuo pačiu galėsime griežčiau vertinti, kad mokesčių mokėtojų pinigai būtų skiriami tiems, kuriems tikrai pagalbos reikia, o ne tiems, kurie sugeba, tarkim, dirbti nelegaliai, bet gauti ir socialines pašalpas“, – teigė A.Zuokas.

Mes norime ne tik spręsti finansų problemas, bet vilniečiai nori, kad būtų statomi nauji darželiai, tvarkomi keliai. Kitais metais norime investuoti ir sutvarkyti įvažiavimus ir kelius daugiabučių namų kvartaluose, – teigė A.Zuokas.

Miestas norėtų dar didesnės GPM dalies, bus prašoma, kad 2015 metais Vilnius gautų 55 proc. nuo sumokėtų mokesčių sumos. Anot mero, Vilniaus gyventojai sumoka 1,6 mlrd. Lt, tačiau miestui lieka vos pusė milijardo litų, o tai esą nėra teisinga.

Vis dėlto miestas skolinsis toliau. Kitų metų skolinimosi limitas Vilniui yra 130 mln. Lt, tačiau, pasak A.Zuoko, 107 mln. Lt bus skirti senoms skoloms grąžinti, 10 mln. Lt – Europos Sąjungos projektams finansuoti. Tačiau tai nereiškia, kad miesto skola didės tokia suma, dalis lėšų teks perfinansuoti senas skolas.

„Planuojame kitąmet restruktūrizuoti savivaldybės skolas, tai leistų mums subalansuoti pajamas ir išlaidas. Mes norime ne tik spręsti finansų problemas, bet vilniečiai nori, kad būtų statomi nauji darželiai, tvarkomi keliai. Kitais metais norime investuoti ir sutvarkyti įvažiavimus ir kelius daugiabučių namų kvartaluose, ko negalėjome iki šiol padaryti. Turime rasti sprendimus, kaip panaudoti turimas lėšas“, – teigė meras.

Savivaldybės vadovas tvirtino, kad miestas jau nebeturi, kur taupyti, nors kai kuriems departamentams ir teks sumažinti savo išlaidas dešimtadaliu. „Mes negalime atsisakyti statyti darželių, tvarkyti kelių ir pan., nes vilniečiai savo mokesčiais už tai sumoka. Taupyti galima, bet tai būtų taupymas paslaugų vilniečiams sąskaita. O tai jau moralės klausimas: jeigu vilniečiai sumoka tris kartus daugiau mokesčių, negu lieka Vilniaus mieste, tai kodėl turėtume atsisakyti suteikti vilniečiams suteikti darželyje vietą, neremontuoti kelių vien tik todėl, kad Vyriausybė perskirsto vilniečių sumokėtus mokesčius kitoms reikmėms. Tada ir Vilniuje žmonės nebenorės gyventi, o važiuos į Angliją, Airiją ar dar kažkur kitur“, – svarstė Vilniaus meras.

Vilnius tikrai nebankrutuos ir Detroito likimas Lietuvos sostinei negresia, nes to neleidžia mūsų šalies įstatymai – savivaldos skola yra valstybės skola. 

A.Zuoko teigimu, per pastaruosius dvejus metus buvo padaryta daug dalykų, kurie leidžia sutaupyti apie 70 mln. Lt. Savarankiškai skirstyti savivaldybė galės tik 670 mln. Lt, o tai yra 35 proc. daugiau nei buvo šiais metais.

Bendras biudžetas su europine parama ir kitomis lėšomis sieks apie 1,48 mlrd. Lt, tai yra truputį mažiau, nei 2011 ir 2012 metais, nes miestas turėjo daugiau lėšų iš ES fondų, skirtų daugiausia aplinkkeliams.

Anot A.Zuoko, Vilnius tikrai nebankrutuos ir Detroito likimas Lietuvos sostinei negresia, nes to neleidžia mūsų šalies įstatymai – savivaldos skola yra valstybės skola. Šiuo metu Vilniaus skola siekia 1,2 mlrd. Lt.

Kol kas Vilniaus tarybai pateiktas tik biudžeto projektas, sostinės politikai dar turės laiko jį apsvarstyti komitetuose ir tvirtins tik po to vėl susirinkę į tarybos posėdį. Tai bus sausio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius