-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 28 /13:49

Vilniaus meras po susitikimo su I.Šimonyte: galime skiepyti nuo COVID-19 per dieną ir 10 tūkst. žmonių, jei vakcinos bus

Po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte spaudos konferenciją surengęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius sakė, kad jį džiugina, jog su šia valdančiąja dauguma galima kalbėtis, o sveikatos apsaugos ministrui galima užduoti klausimus ir su juo kalbėtis. Šiuo metu per dieną Vilniuje paskiepijama apie 1000 žmonių keturiose poliklinikose.

Anot mero, tai buvo seniai planuotas susitikimas, kuriame norėta pasikalbėti ne tik apie pandemiją, bet ir kitus klausimus.

Jeigu bus vakcinos, skiepys kelis kartus daugiau

„Dėl pandemijos tai aktualija didžiausia yra skiepai. Tai ir aptarėme. Informavau, kad bent jau iš Vilniaus miesto perspektyvos vienintelis ribotuvas, neleidžiantis paskiepyti daugiau žmonių, yra vakcinos trūkumas. Jeigu bus daugiau vakcinų, galėsime kelis kartus padidinti skiepijimų skaičių.

Yra keturios paskirtos poliklinikos. Visose sklandžiai vyksta skiepijimas. Grubiai tariant, esame pasiruošę smarkiai padidinti vakcinavimo apimti, jeigu tik bus pakankamai vakcinų“, – kalbėjo R.Šimašius.

Klausiamas, kokia yra jo pozicija, ar galės su vaikais tiesiogiai dirbti nuo COVID-19 atsisakę skiepytis pedagogai, meras teigė, kad kol kas viskas yra pasvarstymai: „Bent jau su dabartiniu sveikatos ministru, labai džiaugiuosi, galima aptarti dalykus, kelti problemas, iškelti idėjas, jas apsvarstyti ir priimti maksimaliai protingą sprendimą, koks tik įmanomas.

Svarstymų yra labai įvairių, net ir tokių, kurioje eilėje apskritai mokytojai atsiranda skiepijimo eilėje, kaip tai susiję dėl grįžimo nuo nuotolinio mokymo link kontaktinio mokymo. Be abejo, lygiai taip pat su teise dirbti tam tikrą darbą, jeigu esi ar nesi pasiskiepijęs.“

Keturios poliklinikos, kuriose dabar jau skiepijami žmonės nuo COVID-19, yra ta vieta, kur ketinama vakcinaciją vykdyti ir toliau, net kai vakcinų bus daug ir prasidės masinis skiepijimas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19

Ne vieta svarbu

Anot R.Šimašiaus, ne vieta yra svarbu, o būtent vakcinų kiekis. Nes problemų dėl vietos iš viso nėra.

„Šiandien mes skiepijame apie tūkstantį žmonių per dieną tose keturiose poliklinikose. Manome, kad jos yra tinkama vieta. Tikrai labai nesunkiai, paskyrus dar vieną kitą papildomą kabinetą, žmogų, iki bent penkių tūkstančių žmonių per dieną ar dvi padidintume. Jeigu reikėtų, ir iki keliolikos tūkstančių greitai padidintume tą skaičių vakcinuojamų“, – kalbėjo R.Šimašius.

Tikrai labai nesunkiai, paskyrus dar vieną kitą papildomą kabinetą, žmogų, iki bent penkių tūkstančių žmonių per dieną ar dvi padidintume.

Meras įsitikinęs, kad jeigu miestas gautų vienu metu labai daug vakcinų, galbūt būtų paprasčiau nuvažiuoti, tarkim, į konkrečią mokyklą ir ten visus paskiepyti, o ne raginti visą tos mokyklos bendruomenę važiuoti į tam tikrą vietą.

Paklaustas dėl senjorų skiepijimo, R.Šimašius teigė, kad jokio specialaus registravimo nebus. Esą visi duomenys yra, juos kaupia asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

„Mes viešųjų ryšių akcijomis šiuo atveju neužsiiminėjame, mes žinome, ką turime skiepyti, jokių problemų dėl to nekyla. Kas turi būti skiepijami, suregistruojama. Ar atskirą senjorų surašymą padarius, būtų geriau. Mes turime algoritmus, laukiame iš Vyriausybės tikslumo, ir kai tik yra, be jokių trukdymų viskas vyksta“, – tikino R.Šimašius, sakydamas, kad skiepijimas Vilniaus mieste vyksta ypač sklandžiai.

O dėl vakcinacijos eiliškumo savo matymą Vilniaus savivaldybė turi, tačiau turės būti priimtas bendras visai Lietuvai sprendimas. Tą padarys Vyriausybė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinavimas nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vakcinavimas nuo COVID-19

„Linkiu tik, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovo klausimas išsispręstų, nes, akivaizdu, šitas kamštis dar yra, jis trukdo sėkmingai kovoti su kovidu. Ir dabar trukdo, ir, ką noriu pabrėžti, dar labiau trukdys tuo metu, kai karantino bus atsisakyta ir pereita prie tokios stadijos, kai reikia ne masiškai visus ribojimus taikyti, o valdyti atskirus židinius. Čia negebėjimas valdyti tų židinių, nepaisant atskirų žmonių herojiško darbo, sistemų nebuvimas, čia yra didysis iššūkis“, – sakė R.Šimašius.

Aptarė ir kongresų centrą, koncertų salę

R.Šimašius sakė, kad su premjere kalbėta ir apie Kongresų centrą vietoj Sporto rūmų, Koncertų salę ant Tauro kalno.

Anot mero, galima tik pasidžiaugti, kad valdančioji dauguma laikosi nuomonės, kad leisti viešąsias lėšas reikia taip, jog įdėtas euras duotų kuo didesnę naudą žmonėms. Tarkim, investicijos į švietimą turėtų būti tokios, kad didžiausiam vaikų skaičiui pagerintų sąlygas, jeigu kelių infrastruktūra – pėstiesiems, vairuotojams ir dviratininkams ir t. t.

Meras akcentavo, kad nereikėtų diskriminuoti žmonių, nesvarbu, kur jie gyvena – net vilniečių interesai turi būti įtraukti, kas buvo ilgai užmirštama.

Vilniaus miesto ir jo vadovų santykiai su buvusia Seimo dauguma ir Vyriausybe bei jos vadovu Sauliumi Skverneliu draugiškumu net nekvepėjo, o prieš rinkimus pernai vasarą peraugo į atvirą karą dėl Lukiškių aikštės ir joje įrengto paplūdimio.

Tuomet Seimas, Ramūno Karbauskio iniciatyva, buvo pasiryžęs aikštę iš miesto atimti ir perduoti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius