-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 08

Vilniaus mero ieškos ne tik tarp konservatorių

Penktadienį Vilniaus valdantieji ketina tartis dėl koalicijos ateities ir naujos mero kandidatūros. Susitikimą inicijavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas, kuris neatmeta galimybės, kad meru gali tapti nebūtinai konservatorių atstovas.
Raimundas Alekna
R.Alekna yra įvardijamas kaip realiausias kandidatas pakeisti V.Navicką Vilniaus mero poste. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Anot socialdemokrato vicemero Romo Adomavičiaus, reikia tartis, kaip bus dirbama iki kadencijos pabaigos, bet dėl susidariusios situacijos kalti konservatoriai, todėl jie ir turi pasiūlyti išeitį. Į susitikimą kviečiamos visos koalicijos sutartį prieš pusantrų metų pasirašiusios partijos, taip pat Liberalų sąjūdis, kuris dar balandį buvo išstumtas iš valdančiųjų gretų ir jau daugiau negu pusmetį nedalyvauja miesto valdyme. „Išklausysime, ką pasiūlys Vilniaus konservatorių vadovas, tada tarsimės frakcijose ir priimsime sprendimą“, – sakė R.Adomavičius.

Pagrindinis kandidatas – R.Alekna

M.Adomėno teigimu, realiausias kandidatas į merus yra būsimų savivaldos rinkimų konservatorių sąrašo lyderis Vilniuje Raimundas Alekna, tačiau neatmetama galimybė, kad kandidatų gali būti ir daugiau, galbūt net iš kitų valdančiųjų partijų. „Dėsime visas pastangas, kad frakcijoms pavyktų susitarti iki artimiausio tarybos posėdžio (jis vyks spalio 16 d.), bet objektyviai vertinant laiko yra labai mažai. Vis dėlto pasistengsime padaryti viską, kas mūsų galioje, kad vilniečiai kuo greičiau turėtų naują merą“, – sakė Vilniaus konservatorių vadovas.

Kalbas, kad joks kandidatas Vilniaus taryboje nesurinks pakankamai balsų, todėl mero poste iki rinkimų gali likti Vilius Navickas, M.Adomėnas vertino skeptiškai. Jis teigė tikįs, kad visos Vilniaus tarybos frakcijos jaučia atsakomybę, jog miestas turėtų vilniečių orumo nežeidžiantį ir rūpestingą merą.

„Kas bus meras, man atrodo, nėra taip svarbu. Svarbiausia, kad vilniečių interesai būtų apsaugoti, būtų priimami skaidrūs sprendimai, nekeliantys abejonių dėl jų motyvacijos ir suinteresuotumo“, – teigė M.Adomėnas.

„15min“ primena, kad TS-LKD pasiūlius trauktis V.Navickui iš mero pareigų šis pareiškė pasitrauksiąs tuoj pat, kai valdančioji Vilniaus koalicija ras kandidatą į jo kėdę.

V.Navickas partijos nemalonę užsitraukė, kai buvo paviešintas slapta padarytas įrašas, kuriame girdėti, kaip meras „moko“ savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą daryti valdantiesiems palankius sprendimus.

Pašalino iš partijos

TS-LKD Priežiūros komitetas iš pradžių nusprendė, kad V.Navicko narystė stabdoma metams, o Š.Skučas iš partijos šalinamas, tačiau partijos tarybai paraginus sprendimas buvo pakeistas: trečiadienio pavakarę V.Navickas iš partijos pašalintas, o Š.Skučas grąžintas, bet jo narystė sustabdyta.

V.Navickas, komentuodamas šį sprendimą sakė po 11 metų narystės TS-LKD partijoje jaučiąs nuoskaudą dėl tokio sprendimo, tačiau tragedijos dėl to nedarantis: „Politikoje su žmonėmis nesiskaitoma, spiralė egzistuoja nuo Cezario laikų, kirvį tada į nugarą giminės įkaldavo, dabar kiti politikai. Metodai, aišku, labai negražūs.“

Tačiau sprendimo trauktis iš posto jis nekeičia. „Esu pasakęs, kad kai tik koalicija apsispręs ir pateiks naujo mero kandidatūrą, aš pasitrauksiu, tikrai netrukdysiu darbams. Nesu iš koalicijos sulaukęs priekaištų dėl savo darbų. Žinoma, žmogus kartais pasako ką nors, paskui dėl to pasigaili. Tad, kad nebūtų chaoso, nesusipratimų, koalicija turi priimti sprendimus ir juos realizuoti“, – sakė V.Navickas.

Ieškoti opozicinių ar kitų valdančiųjų frakcijų paramos meras neketina, nes tai tik dar labiau apsunkintų dabartinę situaciją. „Nestatykime patys savęs į kampą, iš kurio paskui turėtume save už ausų ištraukti“, – kalbėjo Vilniaus vadovas.

Dabartinis sostinės vadovas neatmeta, kad iš politikos nesitrauks ir galbūt dalyvaus vasario 27-ąją vyksiančiuose savivaldos rinkimuose, tačiau teigė dar turintis laiko apie tai pamąstyti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Š.Skučas ketina trauktis iš TS-LKD partijos.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Š.Skučas ketina trauktis iš TS-LKD partijos.

Š.Skučas trauksis iš TS-LKD

Savivaldybės kontrolierius Š.Skučas, Priežiūros komitetui pakeitus sprendimą ne šalinti jį iš partijos, o tik sustabdyti narystę, sakė nematantis savo ateities TS-LKD gretose. „Kad ir kokia švelni bausmė būtų, nematau jai pagrindo, nes nemanau, kad nusižengiau partijos drausmei ar žmogiškiesiems principams. Kadangi artimiausiems metams mano veikla partijoje sustabdyta, geriausia išeitis likti aktyviam – palikti partiją. Tą artimiausiu metu ir ketinu padaryti“, – teigė Š.Skučas.

Tiesa, į kokią kitą politinę jėgą ketina įsilieti, Š.Skučas neatskleidė, tačiau sakė tikrai nedalyvausiantis rinkimuose, nes mato kur kas daugiau galimybių sėkmingai dirbti būdamas savivaldybės kontrolierius negu vienas iš 51 tarybos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius