-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 18

Vilniaus mero rinkimų naktis prieš 4 metus ir dabar: kaip ir su kuo šventė Remigijus Šimašius

Emocijos liejasi per kraštus. Taip galima apibūdinti nuotaikas bet kurio kandidato štabe, belaukiant rinkimų rezultatų ir aiškėjant nugalėtojui. Kviečiame palyginti, kokios nuotaikos vyravo kandidatų į Vilniaus merus Remigijaus Šimašiaus ir Artūro Zuoko rinkimų štabuose antrojo merų rinkimų turo naktį 2019-aisiais ir 2015-aisiais. Abu kartus pergalę šventė R.Šimašius ir jo bendražygiai.
Remigijus Šimašius švenčia pergalę dabar ir prieš 4 metus
Remigijus Šimašius švenčia pergalę dabar ir prieš 4 metus / 15min nuotr.

Abiejų kandidatų štabai 2019-aisiais įsikūrė baruose visiškai šalia. R.Šimašius rezultatų laukė bare „Piano Man“ Islandijos gatvėje, o A.Zuokas – Vilniaus gatvėje esančioje „Sanatorijoje“. Kartu laiką leido abiejų pretendentų į merus komandų nariai, rėmėjai, draugai.

Tortas ir dainos

Pradėjus aiškėti didesnių apylinkių rezultatams, pirmuosius džiaugsmo pliūpsnius R.Šimašius savo štabe ramino, ragindamas kol kas dar nešvęsti, kai suskaičiuota tik maždaug pusė rezultatų.

VIDEO: Remigijus Šimašius: „Žingsnis po žingsnio lipame aukštyn“

Tačiau kuo daugiau apylinkių balsų buvo suskaičiuojama, tuo aiškiau matėsi, kad R.Šimašius savo postą išlaikys. Ir kol meras kalbėjo įvairių televizijų ir interneto portalų laidose, jo šalininkai jau traukė pergalės dainas. Skambėjo ir „We are the champions“, ir „Ilgiausių metų“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius švenčia pergalę Vilniaus mero rinkimuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius švenčia pergalę Vilniaus mero rinkimuose

Kai į barą grįžo R.Šimašius su jį visur lydėjusia žmona Agne Matulaite, jau liejosi šampanas ir buvo pjaustomas tortas su simboliniu užrašu „4 more years“.

VIDEO: Vilniaus mero rinkimus laimėjęs Remigijus Šimašius švenčia pergalę

„Noriu padėkoti visiems čia esantiems, nes su jumis tai galėjome pasiekti. Ačiū jums, – savo kolegoms kalbėjo R.Šimašius. – Aš labai didžiuojuosi jumis visais, kad į šituos rinkimus mes ėjome kalbėdami ne prieš kažką, o kalbėdami apie tas vertybes, kuriomis tikime. Man labai svarbu, kad vilniečiai ne katę maiše išsirinko, o tuos žmones, kalbu apie visus, kurie žino, kokios jų vertybės yra.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius švenčia pergalę Vilniaus mero rinkimuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius švenčia pergalę Vilniaus mero rinkimuose

Šįkart mero niekas ant rankų nenešiojo ir į viršų nemėtė, kaip buvo prieš ketverius metus. Tačiau tarp sveikinusiųjų buvo ir jo tėvai, nesitraukė ir žmona.

Mero žmona A.Matulaitė nusijuokė paklausta, kaip jaučiasi, kai vėl ketverius metus nematys vyro: „Aš tikiuosi, matysiu vyrą, niekur jis neišvažiuoja, nedingsta, bet, žinoma, mums kaip šeimai būtų geriau, jei jis nebūtų laimėjęs. Bet aš visada palaikau savo vyrą, kaip ir jis mane palaiko. Ir žinau, kad tai jo svajonė kurti toliau Vilnių, nuostabų Vilnių. Tai jaučiuosi lyg į karą išleidžianti savo karžygį.“

VIDEO: Audringos emocijos Remigijui Šimašiui laimėjus Vilniaus mero rinkimus

A.Zuokas vėl pripažino pralaimėjimą

A.Zuokui, kuriam draugijos laukiant rezultatų šįkart nepalaikė žmona Agnė Zuokienė, teko vėl pripažinti R.Šimašiaus pergalę. Grįžęs po televizijos laidų pas komandos narius ir išgirdęs, kad jau suskaičiuoti du trečdaliai balsų, pasakė: „Matyt, tendencija jau tokia. Tai taip. Tai, Remigijau, sveikinu.“

Vėliau LRT jis sakė neisiantis pasveikinti R.Šimašiaus į visai netoli esantį barą „Piano man“, nes tiesiog tingi. A.Zuokas sakė ne susitaikantis su pralaimėjimu, o jį priimantis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

„Dabar, matyt, dar anksti daryti išvadas, šiaip ar taip sprendimas rinkėjų yra toksai vienintelis, matyt, neginčijamas ir teisingas, – neslėpdamas jaudulio kalbėjo jis. – Gaila, kad vilniečiai nepasirenka miesto ėjimo į priekį, renkasi tokią, kaip sakoma, plaukimo ir tyvuliavimo būseną. O aš bet kuriuo atveju dėkingas tiems rinkėjams, kurie mane palaiko, įvertinant, kiek buvo neskanios netiesos ar šmeižto elementų.“

VIDEO: Artūras Zuokas pripažino nelaimėjęs Vilniaus mero rinkimų

A.Zuoko veido išraiška bylojo apie nusivylimą, tačiau jo žodžiai – apie būsimą nelengvą R.Šimašiaus gyvenimą Vilniaus taryboje artimiausius ketverius metus. Nepamiršo jis ir kaimynų – tų, su kuriais susipažino gyvendamas skirtinguose miesto rajonuose, pabrėžė, kad dabar jų turi gerokai daugiau, negu turėjo iki šios rinkimų kampanijos.

Šėlo su E.Masiuliu ir A.Guoga

Prieš ketverius metus situacija buvo analogiška. Tuomet pergalė audringai švęsta irgi R.Šimašiaus stovykloje, kuri buvo įsikūrusi „Neringos“ restorane. 61,95 proc. balsų surinkęs R.Šimašius stipriai aplenkė A.Zuoką su 36,84 proc. balsų, tad švęsti buvo ką.

Grįžęs po diskusijų televizijų ir interneto portalų laidose R.Šimašius, dar Liberalų sąjūdžio narys, buvo pasitiktas „Queen“ daina „We are the champions“. „Čia bus trumpiausia mano kalba – mes laimėjom“, – nuo scenos sušuko R.Šimašius. Po to liberalai čiupo naujai išrinktą merą ir ėmė mėtyti į orą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Sveikindami jį glėbesčiavo tie, su kuriais, kaip paaiškėjo vėliau, R.Šimašiui nebuvo labai pakeliui. Tarkim, šiuo metu politinės korupcijos byloje teisiamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. „Kas šiandien įvyko? Remigijus persikraustė iš vieno upės kranto į kitą, jis persikraustė tam, kad atneštų pokyčius laisvo miesto laisviems žmonėms. Valio“, – R.Šimašių sveikino partijos pirmininkas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Remigijus Šimašius ir Eligijus Masiulis

Arba Antanas Guoga – prisidėjęs prie liberalų jis buvo išrinktas į Europos Parlamentą, ėjo visuomeninio R.Šimašiaus kaip Vilniaus mero patarėjo pareigas, kelias dienas net vadovavo Liberalų sąjūdžiui, kai E.Masiulis po kratų jo namuose pasitraukė iš pirmininko posto. A.Guoga tuomet rinkimų rezultatų laukė apsirengęs itin keistai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Antanas Guoga
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Antanas Guoga

Dabar A.Guoga, nors žadėjo baigti politinę karjerą, į Europos Parlamentą veršis su Naglio Puteikio vadovaujama Lietuvos centro partija.

„Neringoje“ prieš ketverius metus džiaugsmu tryško ir kiti politikai, kurių po ketverių metų R.Šimašius, rinkimuose dalyvavęs su visuomeniniu komitetu, linkęs neprisiminti kaip bendražygių: Gintaras Steponavičius, Šarūnas Gustainis, Petras Auštrevičius, kuriam kandidatuojant į prezidentus apie paramą R.Šimašius nutyli.

VIDEO: R.Šimašius prieš A.Zuoką

Liko ir tų pačių veidų, tarkim, vicemeru ketverius metus dirbęs Linas Kvedaravičius, tarybos nariai Vytautas Mitalas, Vincas Jurgutis, tarybos sekretorius Simonas Girdzijauskas, Seimo narė Aušrinė Armonaitė.

Jau rinkimų naktį 2015 metais buvo aiški ir valdančioji koalicija. R.Šimašius teigė, kad ją formuos liberalai, konservatoriai, socialdemokratai, „Lietuvos sąrašo“ ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos. Dauguma tokia ir susidėliojo, tik vėliau kiek keitėsi – „Tvarka ir teisingumas“ prieš Seimo rinkimus perėjo į opoziciją, o Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) išmetė 2017-ųjų spalį patys liberalai, pasakę, kad pastarieji stabdo pažangą mieste. Juos pakeitė Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga kartu su Rusų aljansu.

Gavo laidotuvių vainiką

Visiškai kitokios nuotaikos prieš ketverius metus vyravo A.Zuoko štabe. Pirmiausia ne vieną komandos narį gerokai suerzino netikėtai pasirodę svečiai – Adomas Bužinskas (tų metų savivaldybių tarybų rinkimuose išrinktas į Vilniaus miesto tarybą, kandidatavo TS-LKD sąraše) ir Mykolas Pleckas, kurie atnešė į „RePubliką“, kur rezultatų laukė A.Zuoko komandos nariai, laidotuvių vainiką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas ir Mykolas Pleskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas ir Mykolas Pleskas

Vainikas skrido pro duris, o jį atnešusiuosius išprašė Jonas Juodka, anksčiau – „tvarkietis“, o 2015 m. savivaldos rinkimuose kandidatavęs su Lietuvos laisvės sąjunga. Į tarybą jis nepateko, tad iš aktyvios politikos pasitraukė, prieš šių rinkimų pirmąjį turą feisbuke jau agitavo už „valstietį“ Virginijų Sinkevičių, o antrajame, kaip parašė irgi socialiniame tinkle, balsavo „už tęstinumą, už kandidatą, kurio galimybės sudaryti tvirtą tarybos daugumą yra pranašesnės“.

Prieš ketverius metus rezultatai irgi progos džiaugtis nei A.Zuokui, nei jo kolegoms nesuteikė – apie pralaimėjimą galima buvo nujausti gavus jau pirmuosius balsavimo rezultatus.

Tuomet A.Zuokas ištarė žodžius, kuriuos po ketverių metų teko atsiimti. Jis pareiškė, kad daugiau į sostinės merus nepretenduos, tai jo, kaip Vilniaus mero, karjeros pabaiga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas

„Jaučiuosi gerai. Dabar man viskas aišku. Kita vertus, galiu pasidžiaugti, kad turėjau garbę ir pareigą tris kartus būti Lietuvos sostinės vadovu. Visus tuos tris kartus buvau visą kadenciją, manau, kad mes miestui daug ką padarėme, ir žinau, kad visą gyvenimą galėsiu tuo didžiuotis ir savo vaikams bei anūkams parodyti, o ko daugiau reikia žmogaus gyvenime“, – kalbėjo A.Zuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius