-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 26

Vilniaus merui Artūrui Zuokui gali tekti aiškintis etikos sargams dėl savivaldybės teisininkų išnaudojimo žmonos projektams Seime rengti

Vilniaus savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija sostinės merą Artūrą Zuoką apskundė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Jie įtaria, kad savivaldybės teisininkai buvo išnaudojami mero žmonos Agnės Zuokienės projektams Seime rengti.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas įtariamas išnaudojęs savivaldybės teisininkus rengti žmonos projektams Seime. / Aliaus Koroliovo nuotr.

TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas penktadienį kreipėsi į VTEK, prašydamas ištirti galimai viešus ir privačius interesus supainiojusio Vilniaus mero A.Zuoko ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos darbuotojos, Teisėkūros poskyrio vedėjos Ledos Žilinskienės veiksmus. Kaip rašoma konservatorių išplatintame pranešime, ši savivaldybės darbuotoja, naudodamasi tarnybiniu kompiuteriu, parengė Seimo nutarimo projektą, propaguojantį A.Zuoko vadovaujamos sąjungos „Taip“ politines nuostatas, kurį Seimui pasirašė ir pateikė Vilniaus mero žmona Agnė Zuokienė ir kiti jo partijos nariai.

„Vilniaus miesto meras A.Zuokas toliau gina ne vilniečių, bet monopolinių šilumos tiekėjų interesus ir jų interesų protegavimui pasitelkė ne tik savo žmoną A.Zuokienę, dar tebedirbančią Seime ir kitus parlamentarus, bet ir sostinės savivaldybės administracijos darbuotojus, einančius su parlamento nutarimų rengimu visiškai nesusijusias tarnybines pareigas. Iš savivaldybės kompiuterių yra rengiami monopoliniams šilumos tiekėjams naudingi įstatymų projektai, o Seime juos teikia mero žmona ir jo partijos bendražygiai.

Tokį galimą piktnaudžiavimą užimama padėtimi, kontroliuojant savivaldybės administracinius ir žmogiškuosius resursus bei viešųjų ir privačių interesų painiojimą turėtų ištirti ir įvertinti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija“, – pranešime teigė Vilniaus tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas V.Benkunskas.

Etikos sargams adresuotame skunde nurodama, kad 2012 metų spalio 23 dieną Seimo kanceliarijoje buvo įregistruotas Seimo nutarimo projektas „Dėl Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos“. Nutarimo projektą pasirašė parlamentarai, sąjungos „Taip“ nariai ir buvę kandidatai į Seimą – mero žmona A.Zuokienė, Žilvinas Šilgalis, Ligitas Kernagis, Vytautas Kurpuvesas, Zita Užlytė, Donalda Meiželytė, tačiau, kaip rodo kompiuterinėje dokumento originalo laikmenoje esantys duomenys, Seimo narių teikiamo dokumento autorė yra Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisėkūros poskyrio laikinoji vedėja L. Žilinskienė, o pats dokumentas parengtas naudojantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos kompiuterine technika.

Taip pat pažymima, kad vienas iš šio nutarimo projekto iniciatorių Ž.Šilgalis žiniasklaidai prasitarė, kad šis projektas yra sąjungos „Taip“ iniciatyva, o L.Žilinskienė buvo įvardinta, kaip „mūsų teisininkė“.

TS-LKD frakcija teigia, kad Seime įregistruotu nutarimu siekiama peržiūrėti Nacionalinę energetinės nepriklausomybės strategiją, atsisakant atominės energetikos ir numatant elektros energijos gamybą kogeneracinėse elektrinėse. „Taip pat siekiama vykdyti bei skatinti atsinaujinančių išteklių energetikos plėtrą bei biokuro kogeneracinių elektrinių renovavimą ir statybą. Viešoje erdvėje identiškus pasiūlymus nuolat teikia Vilniaus šilumos tiekėjai, buvę „Rubicon“ grupės vadovai“, – teigiama išplatintame pranešime.

Vilniaus meras A.Zuokas pats situacijos nekomentuoja. Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atsiųstame atsakyme rašoma, kad Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento teisininkai rengia dokumentus, kurie savivaldybės vardu teikiami Seimui.

„Seimo nutarimas dėl nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos susijęs su vilniečių interesų atstovavimu, siekiant apginti viešąjį interesą. Kaip parodė referendumo rezultatai, 62,68 procentų dalyvavusių piliečių nepritarė naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“, – teigiama atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius