Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 02

Vilniaus merui gresia nuobauda

Vilniaus miesto taryba šią savaitę nepritarė Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimui su Prancūzijos koncernu „Dalkia“ iki 2037 metų. Už šį projektą balsavęs Vilniaus meras Vilius Navickas gali sulaukti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Priežiūros komiteto nuobaudos.
V.Navickas partijos kolegų nemalonę užsitraukė dėl to, kad nepaisydamas partijos pozicijos balsavo už Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimą.
V.Navickas partijos kolegų nemalonę užsitraukė dėl to, kad nepaisydamas partijos pozicijos balsavo už Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje nuomos sutarčiai pasipriešino 23 Vilniaus miesto tarybos nariai, už buvo 16, dar 3 susilaikė. Projekte buvo numatoma Vilniaus savivaldybei priklausančių Vilniaus šilumos tinklų, savivaldybės, koncerno „Dalkia“ ir jo antrinės bendrovės „Vilniaus energija“ 2002 metais pasirašytą ir iki 2017 metų balandžio 1 dienos galiojančią sutartį pratęsti dar 20 metų.

Meras V.Navickas nuo pat pradžių palaikė nuomos konkurso pratęsimą, teigdamas, kad tai vienintelė galimybė Vilniui pereiti prie biokuro ir sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų bei įgyvendinti naujus Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimus. Meras balsavo už sutarties pratęsimą. Jo nuomonei įtakos nepadarė ir TS-LKD partijos, kuriai jis priklauso, prezidiumo nutarimas, kad bendrovei „Dalkia“ priklausančios „Vilniaus energijos“ siūlomas šilumos tinklų nuomos sutarties pratęsimo būdas, pasirenkant paprastą sutarties pakeitimą, yra abejotinas dėl politinių ir teisinių priežasčių.

Nuo papeikimo iki narystės sustabdymo

Komentuodamas šią situaciją partijos pirmininkas Andrius Kubilius sakė, kad mero elgesį turės įvertinti partija.

„Buvo partijos prezidiumo nutarimas, kuris yra įpareigojantis. Vilniaus sueiga anksčiau taip pat kėlė šį klausimą, tačiau jos siūlymai tik rekomendacinio pobūdžio. Meras nevykdė įpareigojančio nutarimo, todėl aš manau, kad partijos Priežiūros komitetas šitą klausimą tikrai svarstys“, – sakė ir TS-LKD Vilniaus miesto skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas.

Spėlioti, kokia nuobauda bus skirta merui, M.Adomėnas nenorėjo. „Aš nenorėčiau iš anksto komentuoti, bet tai yra partijos disciplinos nesilaikymas ir nuobaudų gali būti visas diapazonas: nuo papeikimo iki narystės sustabdymo“, – sakė Vilniaus sueigos pirmininkas. Anot jo, ši situacija partijoje turėtų būti apsvarstyta per kelias artimiausias savaites.

Premjero A.Kubiliaus manymu, Prancūzijos kapitalo energetikos bendrovė „Dalkia“, valdanti Vilniaus šilumos ūkį, galimybę ir po 2017 metų jį valdyti turėtų gauti tik skaidraus konkurso būdu. Taip pat premjeras pripažino, kad dėl Vilniaus šilumos ūkio susiduriama su interesų grupėmis, tačiau sostinės valdžia turėtų ieškoti būdų, kaip šilumos ūkyje nuo dujų vartojimo pereiti prie biokuro.

Pats meras po tarybos sprendimo į ilgas diskusijas nesileido, tepasakė, kad laimėjo demokratija. „Šiandien šis sprendimas nepriimtas ir aš manau, kad mes išliekame toliau priklausomi nuo dujų. Alternatyvų, kaip galėtume tapti ne tokie priklausomi, per pastaruosius kelis mėnesius niekas nepasiūlė. Matyt, to būdo dar reikės ieškoti, nes strateginis tikslas – pereiti prie biokuro ir siekti nepriklausomybės nuo dujų tiekėjų – nesikeičia“, – dar trečiadienį po Vilniaus miesto tarybos posėdžio sakė V.Navickas.

Kaip vertina tai, kad gali grėsti narystės partijoje sustabdymas, nepavyko sužinoti – ketvirtadienį V.Navickas komentarui nerado laiko.

Šiluma brangs

Būtinybė pratęsti sutartį, nors dar likę 7 metai iki jos pasibaigimo, buvo grindžiama tuo, kad nuo 2016 m. įsigalios europiniai į aplinką išmetamų teršalų mažinimo reikalavimai. Remiantis Kauno technologijos universiteto galimybių studija, tam, kad Vilnius atitiktų būsimus taršos reikalavimus, į Vilniaus šilumos tinklus reikėtų investuoti 450 mln. – 1,2 mlrd. litų.

Tuoj po posėdžio „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas sakė, kad bendrovė pasiūlė, kaip atpiginti šilumą Vilniuje 15 proc., tačiau savivaldybė priėmė kitokį sprendimą. „Kiek brangs dujos, tiek brangs ir šiluma, tai seniai žinoma ir nesikeičia. Mes tikrai negalime vertinti tarybos sprendimo. Bet šilumos kaina priklauso nuo kuro, o savivaldybė pasirinko brangesnį kurą“, – sakė R.Germanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius