-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 07

Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse balsuoti rinkėjai ketvirtadienį plūdo ir 22 valandą

Rinkėjų aktyvumas antrąją išankstinio balsavimo dieną Vilniuje nustebino. Žmonės kantriai laukė eilėse, o rinkimų komisijos tiek Vilniaus miesto, tiek Vilniaus rajono savivaldybėse dirbo gerokai ilgiau, nei buvo numatyta.
Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą
Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Paskutiniai rinkėjai savo valią Vilniaus miesto savivaldybėje pareiškė apie 22 valandą. Vilniaus rajono savivaldybėje dirbusi rinkimų komisija savo darbą baigė vėliausiai – net 23 valandą, tad panašiu laiku čia balsavo ir paskutinis atėjęs žmogus.

Ketvirtadienio vakarą eilės prie vietų, kur Vilniuje buvo galima balsuoti iš anksto, atrodė išties įspūdingai. Iš pradžių jos susiformavo prie Vilniaus miesto savivaldybės, vėliau, išgirdę raginimus socialiniuose tinkluose rinktis Vilniaus rajono savivaldybę, žmonės patraukė ir ten. Abiejose vietose rinkėjams teko laukti lauke.

VIDEO: Išankstinis balsavimas Vilniuje: balsuotojų eilės nusidriekė net lauke

„Buvo rinkėjų, kurie atėjo ir pusę devynių į Vilniaus rajono savivaldybės pastatą, tikėdamiesi, kad dar spės. Kiek aš žinau, visi buvo priimti. Nusiskundimų, kad eilės didelės, todėl kažkas pabėgo, yra, bet apygardos komisijos dirbo. Vilniaus miesto savivaldybėje laikė atidarytas duris net tada, kai jau krovė biuletenius – apie 22 val. Vilniaus rajono savivaldybei irgi teko labai nemažai rinkėjų, aš sakyčiau, kad net keli tūkstančiai po paskelbtos informacijos iš miesto savivaldybės nukeliavo į rajoną“, – kalbėjo Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak Z.Vaigausko, duomenys, kiek rinkėjų jau balsavo iš anksto, tebetikslinami. Tačiau preliminariai, spalio 7-osios ryto skaičiavimais, jau balsavo apie 3,5 proc. rinkėjų – 87 278, iš jų – 75 237 rinkėjai balsavo iš anksto, 11 749 asmenys balsavo spec. paštu, o 292 – namuose. Tai 24 tūkst. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2012-ųjų rinkimuose.

Tuo tarpu per praėjusius Seimo rinkimus tuo pačiu laikotarpiu balsavo per 63 tūkst. arba 2,47 proc. nuo visų rinkėjų, apie 50 tūkst. išankstiniame balsavime savivaldybėse ir apie 13 tūkst. specialiuose paštuose.

„Rekordai Vilniaus mieste visi buvo sumušti“, – teigė Z.Vaigauskas.

Tai dar ne visi rinkėjai, kurie balsavo iš anksto, vis dar balsuojama namuose, tai padaryti gali ligoniai, neįgalūs rinkėjai, tie, kuriems rinkimų dieną bus sukakę 70 metų. Jie balsuoja spalio 7 ir 8 dieną nuo 8 iki 20 valandos.

Per pirmąją išankstinio balsavimo dieną savo valią pareiškė per 36 tūkst. rinkėjų, t.y. 10 tūkst. daugiau nei per tą patį laiką 2012-ųjų rinkimuose – aktyvumas išaugo 58 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius