Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 16

Vilniaus miesto savivaldybė investuotojais iš JAV prisistatančius apsukruolius apskundė prokurorams

Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į prokurorus dėl bendrovės „Kos Invest“ partneriais prisistatančių amerikiečių, kurie pareikalavo savivaldybės leisti ant valstybinės žemės statyti gyvenamuosius namus Antakalnyje, antraip reikalaus kompensacijos JAV teisme. 15min turimi duomenys rodo, kad ši istorija su mįslingais investuotojais iš Valstijų yra labai panaši į paprasčiausią apgaulę.
Sklypas Žolyno gatvėje
Sklypas Žolyno gatvėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Nesutarimai dėl sostinės Antakalnio rajone, Žolyno gatvėje, esančio sklypo trunka jau seniai.

Iš asociacijos „Antakalnio laisvalaikio ir poilsio klubas“ sklype esančius statinius su valstybinės žemės nuomos sutartimi prieš porą metų nupirko bendrovė „Kos Invest“ ir rengėsi pastatyti ne tik stadioną, bet ir gyvenamuosius namus.

Artūro Zuoko laikais šis projektas judėjo be trukdžių, tačiau nauja valdžia suabejojo, ar leidimas statyti gyvenamuosius namus aukso vertės žemėje yra teisėtas.

Tuomet prasidėjo teismai, kurie nesibaigė iki šiol.

Verslininkai pirmosios instancijos teisme šventė pergalę, tačiau vėliau sėkmė nebelankė – Vilniaus apygardos teismas vasarį nutraukė žemės nuomos sutartį ir iš naujo pavedė teismui spręsti, ką daryti su sklype esančiais pastatais, „Kos Invest“ šį sprendimą yra apskundusi.

Pamatę, kad Lietuvos teismai gali galutinai sužlugdyti galimybę gerai užsidirbti iš gyvenamųjų namų prestižiniame rajone statybos, verslininkai perėjo į puolimą.

Bandė pašokdinti premjerą ir prezidentę

Balandžio pradžioje šiai bendrovei talkinančios viešųjų ryšių agentūros vadovas 15min papasakojo apie tai, kad „Kos Invest“ turi verslo partnerį JAV, bendrovę „Kos USA“, kurios savininkas yra Michailas Sosinsky.

Esą investuotojai yra gavę investicinio banko „Morgan Stanley“ atstovo patvirtinimą, jog projektui Antakalnyje per partnerį „Jermyn Street Capital Partners, LLC.“ bus suteikta 37 mln. eurų paskola.

Bandymu šia istorija sudominti žurnalistus nebuvo apsiribota.

Balandžio 4 dieną Vyriausybės kanceliarijai ir prezidentei Daliai Grybauskaitei buvo išsiųstas JAV advokatų kontoros „Silverman & Milligan“ advokato Stepheno A.Silvermano pasirašytas laiškas.

Jame aiškinama, kad jeigu teisė statyti gyvenamuosius namus nebus suteikta, gali būti kreipiamasi į JAV teismą dėl patirtos žalos, kurią sukėlė, kaip verslininkai aiškina, Vilniaus savivaldybės neteisėti veiksmai.

Laiške teigiama, kad nors JAV piliečių galimybė paduoti užsienio šalių valdžios institucijas į teismą JAV yra ribojama, galioja išimtis komercinei veiklai, jei užsienio valdžios institucijų veiksmai nulemia tiesiogines pasekmes Jungtinėse Valstijose.

Rašte teigiama, kad šis ginčas Vilniaus teismuose negali būti išspręstas teisingai.

Anot rašto, jei Vilniaus valdžia kaip galima skubiau neatkurs nuomos sutarties ir nepatvirtins jos teisėtumo iki kovo 31 dienos (nors raštas išsiųstas vėliau – aut.), „Kos USA“ kreipsis į JAV teismą dėl nuostolių kompensavimo, kurie esą siekia 25 mln. dolerių (23,6 mln. eurų).

JAV advokatai rašo ne „Kos Invest“, o „Kos USA“ vardu.

„Kos USA“ atsirado tik po 15min reikalavimo įrodyti, kad bendrovė egzistuoja

15min pradėjus tikrinti viešųjų ryšių agentūros ir paties advokato S.A.Silvermano pateiktą informaciją, visa ši istorija ėmė griūti kaip kortų namelis.

Visų pirma 15min niekaip nepavyko išgauti patvirtinimo, kad JAV Kalifornijos valstijoje apskritai egzistuoja tokia bendrovė kaip „Kos USA“.

Į 15min klausimus pats M.Sosinsky per atstovą atsakinėjo tik tai, kas jam patinka, kalbėjo apie tai, kaip tokie Lietuvos veiksmai paveiks investuotojų požiūrį.

S.A.Silvermanas, atsakydamas į 15min klausimus, tvirtino, kad „Kos USA“ yra Kalifornijoje registruota įmonė, kuriai priklauso „Kos Invest“.

Jis iš pradžių nesureagavo į prašymą pateikti bendrovės adresą ir kodą, o 15min mėginimai surasti bendrovę „Kos USA“ Kalifornijos įmonių duomenų bazėje tuomet baigėsi be rezultatų.

Tačiau vien tai, kad „Kos Invest“ priklauso „Kos USA“, yra netiesa.

Registrų centro duomenimis, „Kos Invest“ lygiomis dalimis priklauso trims Rusijos piliečiams: Konstantinui Draganui, Dmitrijui Jakovlevui ir Tatjanai Michejevai.

Rašė raštus nuo neegzistuojančios bendrovės

S.A.Silvermanas 15min aiškino, „Kos USA“ priklauso ne tik M.Sosinsky, bet ir K.Draganui.

Tačiau tuo pat metu 15min vis nesisekė rasti patvirtinimo, kad „Kos USA“, kurios teisininkai nusprendė pašokdinti premjerą, prezidentę ir Vilniaus valdžią, apskritai egzistuoja.

Po 15min straipsnio apie šią situaciją verslininkų atstovai 15min pateikė „Kos USA“ kodą, pagal kurį Kalifornijos duomenų bazėje suradus bendrovę paaiškėjo, kad prašymas ją įkurti buvo pateiktas tik balandžio 11 dieną.

Tai reiškia, kad tuo metu, kai „Kos USA“ advokatais prisistatę asmenys rašė raštus aukščiausiems šalies pareigūnams, tokia bendrovė apskritai neegzistavo.

Iš duomenų bazėje pateikiamos informacijos matyti, kad prašymą įkurti įmonę pateikė advokatas S.A.Silvermanas, ji registruota tuo pačiu adresu, kaip ir jo advokatų kontora.

Raštai sukėlė įtarimą

Šie dokumentai sukėlė įtarimą ir Vilniaus miesto savivaldybei. Atsakydama į S.A.Silvermano paklausimą savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė pabrėžė, kad savivaldybė teisme nagrinėjamoje byloje dėl sklypo yra trečiasis asmuo ir jos priimti sprendimai apskritai nėra ginčijami.

„Todėl nėra pagrindo laikyti, jog savo veiksmais būtų sukėlusi jūsų nurodomą žalą“, – rašoma rašte.

A.Vaitkunskienė taip pat kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, kurios paprašė įvertinti gautus dokumentus.

„Atkreiptinas dėmesys, kad šie raštai dėl nurodomos 25 mln. JAV dolerių sumos žalos pateikti po „Kos Invest“ nepalankaus Vilniaus apygardos teismo sprendimo, tačiau nepasibaigus teisminiam bylos procesui“, – pabrėžiama kreipimęsi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė

Savivaldybės rašte teigiama, kad „Silverman & Milligan LLP“ pateiktų raštų turinys ir pobūdis yra įtartinas, abejonių dėl pretenzijos tikrumo kelia ir tai, kad nėra pateikiami atstovavimą patvirtinantys įrodymai, pridedami abejotinos kilmės dokumentai dėl neva suteiktų investicijų.

Raštu sostinės savivaldybė paprašė prokurorų įvertinti, ar pateikti raštai dėl žalos atlyginimo ir užsienio investicijų nėra fiktyvūs ir ar tokiais veiksmais nesiekiama daryti neteisėtos įtakos teismams ir bylos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius