Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 24 /17:47

Nelaimė Žirmūnų baseine: tą dieną, kai sunkiai apsinuodijo vaikai, chloro kiekis nebuvo tikrintas

Sekmadienį į Vilniaus moksleivių centro baseiną Žirmūnuose lėkė policija ir greitoji pagalba. Du vaikai ir vienas suaugęs asmuo apsinuodijo chloru. Vaikai buvo paguldyti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, intensyvios terapijos skyrių, jų būklė buvo sunki. Moksleivių sveikatos centro vadovas 15min paaiškino, kad nelaimė įvyko, nes trumpam buvo sutrikęs elektros tiekimas.
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min apie nelaimę papasakojo vieno iš nukentėjusių vaikų globėja Liudmila.

Pasak jos, sekmadienį anūkas plaukiojo baseine Moksleivių sveikatos centre.

„Plaukiojo, plaukiojo ir staiga treneris liepė greitai lipti iš baseino. Vanduo buvo net žalias. Mano vaikas pradėjo vemti, kitas pradėjo vemti, nors buvo sąmoningi, bet mano vaikas buvo baltas baltas. Tuoj atvažiavo policija, greitoji“, – pasakojo moteris.

Mes buvome šoke, vienas vemia, kitas vemia, ten, neduok Dieve, kaip buvo baisu. Vos neišėjom iš proto.

Jos anūką, kuriam septyneri, gydytojai, pasak Liudmilos, dvi dienas pralaikė reanimacijoje. Kitas vaikas, moters žiniomis, vis dar gydomas ligoninės intensyvios terapijos skyriuje.

„Mes buvome šoke, vienas vemia, kitas vemia, ten, neduok Dieve, kaip buvo baisu. Vos neišėjom iš proto“, – sako ji, tačiau dėl nelaimės nieko neskuba kaltinti, sako, kad viską ištirs policija.

Tik baseino vaikas nebelankys – taip smarkiai išsigando.

Policija spręs, ar pradėti tyrimą

Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja patvirtino, kad įvykio būta. Pasak jos, pirminiais duomenimis, į Žirmūnų gatvėje veikiantį baseiną sekmadienį po 10 val. ryto iškviesta greitoji medicinos pagalba, nes į vandenį buvo išpilta per daug chloro.

„Apsinuodijo du vaikai, gimę 2012 ir 2013 metais. Įtariama, kad jie apsinuodijo dėl baseino įrangos gedimo. Du mažamečiai vaikai buvo išvežti į VU Santaros klinikų vaikų priėmimo skyrių. Po įvykio iš namų į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę iš namų dėl apsinuodijimo buvo išvežtas vyras“, – teigė J.Samorokovskaja.

Pasak jos, kol kas nežinia, ar bus pradėtas tyrimas, laukiama medikų išvados.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centras

Centro vadovas: sugedo elektros tiekimas

Vilniaus moksleivių sveikatos centro vadovas Vytautas Janušaitis patvirtino, kad toks įvykis baseine sekmadienį nutiko.

Tačiau jis abejojo, ar vaikai buvo paguldyti į reanimaciją.

„Du vaikai apsinuodijo chloro garais. Tiesiog sekmadienį budintys pastebėjo, kad siurblys, užtikrinantis vandens cirkuliaciją, sustojęs buvo trumpam. Jam sustojus chloro dozatorius pridozavo chloro į vamzdžius ir mums atstačius siurblį išmetė iškart didesnį kiekį chloro į baseiną. Sutapimas, kad tuo metu vaikai buvo būtent tame take ir tame krašte ir įkvėpė chloro“, – pasakojo centro vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Janušaitis

V.Janušaičio teigimu, į nelaimę reaguota tinkamai ir laiku. Vaikai nugabenti į ligoninę. Vienas, pasak centro vadovo, iškart išleistas gydytis namo, o kitas turėtų būti išleistas antradienį. Tai pasirodė netiesa, medikai 15min patvirtino, kad abu vaikai antradienį tebegydomi ligoninėje. Vienas iš jų – vis dar intensyvios terapijos skyriuje.

Sutapimas, kad tuo metu vaikai buvo būtent tame take ir tame krašte ir įkvėpė chloro.

„Dar ir vienas tėvelis, kuris padėjo vaikus iškelti iš baseino, apsinuodijo, buvo prie alpimo ribos ir vakare irgi buvo ligoninėje“, – teigė Moksleivių sveikatos centro direktorius.

Pasak jo, nelaimė įvyko dėl elektros tiekimo sutrikimo. Esą praėjus pusvalandžiui po nelaimės lankytis baseine jau buvo saugu, nes chloras išsisklaidė.

Todėl V.Janušaitis ragina kitus tėvus nesibaiminti vesti vaikų į baseiną.

„Specialistai sakė, kad taip yra nutikę kelis kartus anksčiau, kai mieste sutrinka elektros tiekimas. Tai labai retas atvejis, bet pasitaikė. Čia tokia sutapimų grandinė. Visa laimė, kad vaikams viskas gerai, kad nebuvo didesnių sveikatos sutrikimų“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas

Nelaimės dieną chloro lygis netikrintas

Nelaimės Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseine dieną nebuvo tikrinamas chloro lygis, todėl per didelė jo koncentracija galėjo būti nepastebėta laiku, BNS sako visuomenės sveikatos specialistai.

Kaip BNS teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, po savaitgalio nelaimės, kai chloru apsinuodijo du mažamečiai bei vienas juos gelbėjęs suaugęs, pirmadienį specialistai atliko neplanuotą patikrinimą. Nustatyti įvairūs pažeidimai, tarp jų ir tai, jog savaitgaliais nėra žmogaus, tikrinančio chloro lygį.

„Savaitgaliais baseinas yra išnuomojamas kitiems juridiniams asmenims. Visa bėda, kad nepavyko surasti jokių įrašų. Tai reiškia, kad chloro likutis savaitgaliais nėra kontroliuojamas, jei nebus pateikta kitų dokumentų. Nesu technikos specialistė, bet chloro padidėjimas neatsiranda per minutę, jį buvo galima užčiuopti, pamatyti, jei būtų registruojama“, – antradienį tvirtino R. Lingienė.

„Negalėčiau paneigti, kad tai negalėjo nulemti (nelaimės – BNS)“, – pridūrė ji.

Tai reiškia, kad chloro likutis savaitgaliais nėra kontroliuojamas, jei nebus pateikta kitų dokumentų.

Specialistė pabrėžė, kad jei įmonė neišspręs šių problemų, jai nebus leista vykdyti užsiėmimų savaitgaliais.

Pasak R. Lingienės, nors pirmadienį chloro lygis baseine atitiko normas, higienos reikalavimuose nustatyta, kad baseinuose chloro koncentracija automatine sistema turi būti tikrinama penkis kartus per dieną, taip pat vieną kartą – rankiniu būdu. Minėtame baseine, anot jos, tai buvo daroma gerokai rečiau net ir darbo dienomis.

Taip pat nustatyta, kad chloro koncentracija tinkamai nėra registruojama žurnaluose.

Visuomenės sveikatos centro atstovė sako, kad baseino techniką prižiūrinti įmonė prieš daugiau nei savaitę tikrino chloro dozavimo ir kitą techniką ir jokių sutrikimų nenustatė. Specialistai tai taip pat aiškinsis.

Inicijuos tyrimą

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas feisbuke pasipiktino, kad apie įvykusią nelaimę baseine Moksleivių sveikatos centre savivaldybės vadovai sužinojo iš žiniasklaidos.

„Įstaigos vadovas nematė reikalo informuoti. Dar keisčiau atrodo komentaras, kad čia toks darbinis incidentukas dėl elektros sutrikimo.

Inicijuosime tyrimą tiek dėl įstaigos valdymo, nes jau „nesklandumai“ vaikų registracijos akis badė, tiek dėl baseino techninės padėties.

O nukentėjusiųjų labai atsiprašau dėl šios nelaimės ir linkiu kuo greičiau pasveikti“, – rašė vicemeras.

Gydytoja: apsinuodijimas chloru – labai pavojingas

15min žiniomis, du mažamečiai buvo gydomi ne Santaros klinikose, kaip fiksavo policija, o Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, Antakalnyje.

Vaikų būklė buvo pakankamai sunki atvykus, bet gal vaikai greičiau regeneruoja, greičiau gyja, nes šiandien trečia diena ir mes tikimės, kad nebeblogės.

Šios ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos poskyrio vedėja Goda Cibulskienė 15min patvirtino, kad abiejų vaikų būklė iš pradžių buvo sunki. Abu vaikai buvo gydomi intensyvios terapijos poskyryje. Vienas vaikas tebegydomas iki šiol, nes jam vis dar teikiama pagalba kvėpuoti, kitas perkeltas į paprastą palatą Vaikų ligų skyriuje.

„Vaikų būklė buvo pakankamai sunki atvykus, bet gal vaikai greičiau regeneruoja, greičiau gyja, nes šiandien trečia diena ir mes tikimės, kad nebeblogės. Pavojaus gyvybei nebėra. Būklė stabili“, – teigė medikė.

Pasak gydytojos, chloro garai labai pavojingi, o apsinuodijimai jais labai reti.

Esą baseinuose, chloro kiekiui viršijus leistiną kiekį jo dujos ima kauptis kaip tik virš vandens, taigi kyla pavojus, kad jų pauostęs žmogus tiesiog praras sąmonę ir nuskęs.

Tačiau ir nenuskendus apsinuodijus chloro dujomis galima mirtinai susižaloti.

„Chloro dujos ėda kvėpavimo takų gleivinę. O ji yra tokia pakankamai didelė, kaip mums sakydavo dėstytojai, ją iškleidus išeitų uždengti teniso kortą. Kai chloro dujos nudegina tą gleivinę tai pažeidimas būna toks kaip nubrozdinimas ar žaizda. (...) Kai pasidaro storesnis barjeras, į kraują nebepatenka deguonis ir žmogus gali mirti, nes plaučiai nebeatlieka funkcijos“, – 15min teigė G.Cibulskienė.

Pasak jos, didžiausias pavojus apsinuodijus kyla ne iškart, o po kelių valandų, kai paaiškėja, kokį kvėpavimo takų plotą dujos sužalojo.

Gydytoja stebėjosi, kaip chloro tiekimas galėjo sutrikti specialiai vaikams skirtame viešajame baseine.

„Tai tikrai retas atvejis. Baseinai, ypač tokie, kurie skirti vaikams, vieši, turėtų būti kontroliuojami, chloro koncentracija, dozavimas turėtų būti tikrinamas. Čia nėra dažnas dalykas. Įvyko kažkas tokio, kas negalėjo būti numatyta, kažkokia turbūt aparatūros klaida, avarija“, – tikino G.Cibulskienė.

BNS žiniomis, Moksleivių sveikatos centre antradienį lankėsi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus biuro specialistai, daugiau informacijos žadama pateikti antradienio pavakarę.

Savivaldybės atstovai BNS taip pat patvirtino, kad baseiną numatoma artimiausiu metu rekonstruoti, planuojama tam skirti apie 2 mln. eurų. Nuo 1972 metų baseinas yra nerekonstruotas, buvo atnaujinta tik dalis įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius