Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17

Vilniaus neįgaliesiems – mokestis už važinėjimą į mokymo centrą miesto pakraštyje

Į Naujojoje Vilnioje esantį neįgaliųjų mokymo centrą „Mes esame“ iš viso Vilniaus važinėjantys neįgalieji pasipiktinę – pagal birželį priimtą Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimą jiems tenka mokėti už važiavimą į centrą jo autobusu. Per mėnesį mokestis siekia 30 Lt, tačiau neįgalieji tvirtina, kad gaunant skurdžias pajamas jiems tai yra didelė suma.
Neįgalusis
Neįgalusis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Nutariau prabilti, nebegaliu matyti to, ką daro Vilniaus savivaldybės taryba ir Vilniaus meras“, – tokiais žodžiais į 15min.lt redakciją kreipėsi mokymo centro „Mes esame“ auklėtinis ir auklėtinių tarybos pirmininkas Justinas.

Justino teigimu, jį šokiravo miesto valdančiųjų sprendimas, kad nuo šiol įvairią negalią turintiems vilniečiams kelionė į Naujojoje Vilnioje esantį mokymo centrą „Mes esame“ kas mėnesį kainuos 30 Lt.

„Mes, žmonės su negalia, su sunkiomis ligomis, ne tik kad turime mokėti nemažas sumas už centro lankymą, bet dabar dar būsime priversti iš savo varganos neįgalumo pensijos padovanoti miesto biudžetui kas mėnesį po 30 Lt už tai, kad mus vežioja mūsų centro autobusėlis. Aš tai vadinu apiplėšimu vidury baltos dienos“, – savo skunde tvirtino Justinas.

Dabar dar būsime priversti iš savo varganos neįgalumo pensijos padovanoti miesto biudžetui kas mėnesį po 30 Lt už tai, kad mus vežioja mūsų centro autobusėlis. Aš tai vadinu apiplėšimu vidury baltos dienos, – savo skunde tvirtino Justinas.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotojos Rasos Laiconienės teigimu, nuo šių metų birželio 5 dienos tarybos sprendimu buvo įvestas punktas, nustatantis, kad asmenims periodinės (pagal patvirtintą grafiką ir maršrutą) transporto paslaugos teikiamos nemokamai, jeigu jomis naudojamasi ne dažniau nei tris kartus per mėnesį.

Kitais atvejais už transporto paslaugas (pagal patvirtintus grafikus ir maršrutus) tenka mokėti, nors dalis važiavimo kainos yra kompensuojama pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nustatytą tvarką.

Anot R.Laiconienės, periodinės transporto paslaugos teikiamos vežant neįgaliuosius į dienos centrus, nefrologinius ligonius – į dializės procedūras. „Paskaičiuota, kad vidutinė vieno neįgaliojo nuvežimo į dienos centrą ir parvežimo iš ten kaina, kurią moka Vilniaus savivaldybė, per mėnesį siekia 194 Lt, nefrologinių ligonių – 468 Lt“, – teigė R.Laiconienė.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotoja tvirtino, kad prieš teikiant tarybai projektą, pagal kurį neįgalieji priversti mokėti dalį kainos už keliones, buvo susitikta su nevyriausybinių organizacijų atstovais, socialinių paslaugų įstaigų, teikiančių ir transporto paslaugas, vadovais.

„Pritarta, kad ši paslauga tikrai brangi ir pasiūlyta imti įkainį už transporto paslaugą, „pririšant“ jį prie transporto išlaidų tikslinės kompensacijos, kuri skiriama neįgaliesiems, dydžio. Jos dydis – 32,5 Lt. Jeigu žmogus lanko dienos centrą ir jam transporto paslaugos teikiamos apie 20 kartų per mėnesį nuvežant ir parvežant jį iš dienos centro, asmuo turi sumokėti 26 Lt“, – teigė R.Laiconienė.

„Mes esame“ yra dienos socialinės globos įstaiga, įsikūrusi Naujoje Vilnioje. Joje specialiųjų poreikių asmenims suteikiama galimybė išmokti specialybės, padedama integruotis į visuomenę, teikiamos globos, specialiosios, bendrosios socialinės paslaugos. Taip pat čia užtikrinamas užimtumas, organizuojamas laisvalaikio praleidimas, pagal galimybes padedama įsidarbinti. Centrą gali lankyti asmenys nuo 18 metų, turintys proto arba kompleksinę negalią. Jie čia mokosi trejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius