Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 07 26

Vilniaus opozicija klibina vyriausiojo architekto kėdę: V.Benkunskas viešai M.Pakalnio nevertins

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijoje dirbantys politikai po skandalingų istorijų ragina merą Valdą Benkunską įvertinti sostinės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio tinkamumą eiti pareigas. Pastarasis teigia suprantantis ir girdintis gyventojų klausimus, tačiau viešai aptarinėti konkrečių asmenų darbo rezultatų neketina, nes mano, jog tai prasilenkia su darbo etika ir mero pareigomis.
Mindaugas Pakalnis
Mindaugas Pakalnis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilniaus miesto opozicijos įsitikinimu, pastarieji skandalingi įvykiai ir savivaldybei nepalankūs teismų sprendimai, susiję su statybų leidimų išdavimo teisėtumu Vilniuje, akivaizdžios klaidos saugant miesto vertingus medžius, želdynus ir viešuosius parkus ar skverus atspindi M.Pakalnio nekompetenciją.

Priduriama, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos išvados dėl statybos teisinio proceso skaidrumo sostinėje yra rimtas signalas Vilniaus merui kuo skubiau imtis veiksmų.

„Todėl matydama mero V.Benkunsko delsimą ir įtardama, kad savivaldybėje ir toliau tęsiami skandalingi buvusio mero Remigijaus Šimašiaus ir jo žmonos Gilmos projektai, itin kenkiantys žaliosioms sostinės erdvėms, Vilniaus miesto opozicija viešai kreipiasi į merą prašo skubiai įvertinti M.Pakalnio tinkamumą eiti miesto vyriausiojo architekto pareigas“, – sakoma pranešime.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė

Netoleruotini veiksmai

„Savivaldybė iš pradžių išduoda leidimus, o vėliau, po visuomenės spaudimo, ieško galimybių juos stabdyti. Tokie veiksmai yra tiesiog netoleruotini ir elementariai prasilenkia su sveika logika.

Akivaizdi ir miesto vyriausiojo architekto nekompetencija ir chaotiškas darbų organizavimas, o meras V.Benkunskas turi galimybę parodyti, kad yra savarankiškas ir atstovauja vilniečiams. Dabar atrodo, kad jis daugiau aptarnauja koalicijos partnerių, buvusio mero ir jo šeimos verslo interesus“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Artūras Zuokas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Zuokas

Opozicijos pareiškime taip pat pabrėžiama, kad M.Pakalniui einant miesto vyriausiojo architekto pareigas, veiklos nenuoseklumas įgavo sisteminės veiklos pobūdį.

Esą akivaizdžiausias tokios veiklos pavyzdys – šalia garsaus pasaulio rašytojo Romaino Gary atminimo įamžinimui skirtos skulptūros „Berniukas su batu“ augantys 9 medžiai.

Vilniaus opozicija aiškina, kad tai su M.Pakalniu suderintas medžių šalinimo projektas, o dabar savivaldybė su tuo pačiu miesto vyriausiuoju architektu priešakyje bando tuos medžius „gelbėti“.

„Vilniečiai toliau raminami pažadais ir deklaracijomis, o tikros valios ir ryžto keisti, miestui ir miestiečiams žalą darančią, seniai įgrisusią sistemą, panašu, nėra. Priešingai – miesto planavimas ir toliau yra vykdomas tų pačių asmenų, tais pačiais ydingais ir, panašu, neskaidriais principais, paliekant reguliavimo spragas, o vėliau jomis piktnaudžiaujant.

Būtent dėl šių, savivaldybės atstovų galimai tyčia paliekamų spragų ir daromų klaidų, teisiškai ginčus laimi įmonės, kurios kažkaip gauna leidimus ir įgyvendina savo projektus. O kur žiūri ir ką veikia savivaldybės atstovai, kelia daugybę klausimų“ – sako Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Socialdemokratų frakcijos seniūnas Povilas Pinelis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Povilas Pinelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Povilas Pinelis

Primena ir Ceikinių ąžuolą

Anot opozicijos pareiškimo, deklaratyvų „rūpinimąsi“ želdiniais Vilnius turėjo ir su ąžuolu, augusiu Ceikinių gatvėje.

„Deja, jo visuomenei išgelbėti nepavyko. Nebūtų pavykę ir tuomet, jei jis nebūtų nukirstas. Mat, aplink ąžuolą buvo padidintas statinių aukštingumas bei suprojektuota požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Pasak ekspertų, tokiomis sąlygomis ąžuolas išgyventi beveik neturėjo jokių galimybių.

Projektą rengė tuomečio mero R.Šimašiaus žmona, ir su ekspertų išvadomis buvo supažindintas miesto vyriausiasis architektas. Nukirtus ąžuolą meras V.Benkunskas žadėjo, kad kaltieji turės sumokėti per 100 000 eurų. Reali Aplinkos apsaugos departamentas paskaičiuota žala – vos 2889 eurų“, – teigia sostinės opozicija.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nukirsto ąžuolo pjaustymo darbai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Nukirsto ąžuolo pjaustymo darbai

Daug abejonių opozicijos atstovams kelia ir tai esą „Vilniaus miesto savivaldybės administracija neteisėtai išduoda statybos leidimus, kuriuos net po kelis kartus panaikina administraciniai teismai“.

„Akivaizdu, kad M.Pakalnis neužtikrina statybos leidimų išdavimo procedūros skaidrumo ir teisėtumo. Dėl to kenčia ne tik viešas interesas, o administracija kaip institucija patiria žalą teisminio proceso metu, o pats statybų leidimo išdavimo procesas pripažįstamas neteisėtu.

Dėl to nukenčia ir miestas, ir miestiečiai. Tokia vyriausiojo sostinės architekto savivalė yra neleistina. Neturiu jokių abejonių, kad merui V.Benkunskui atėjo laikas išpildyti savo rinkiminį pažadą kad architektūros srityje miestui reikia pokyčių.“ – sako opozicijos lyderis A.Zuokas.

Pareiškimą pasirašiusių trijų opozicinių frakcijų – socialdemokratų, „Laisvės ir Teisingumo“ bei Lenkų rinkimų akcijos – atstovai reiškia įsitikinimą, kad naujajam merui pakaks savarankiškumo ir miestas būtų apsaugotas nuo apmaudžių ir netoliaregiškų sprendimų.

Meras viešai nevertina

V.Benkunskas sakė, kad M.Pakalnis yra ilgametis Vilniaus miesto savivaldybės tarnautojas.

„Jo darbo savivaldybėje laikotarpiu buvo priimta daugybė su miesto plėtra susijusių sprendimų. Kiekvieną jų derėtų vertinti atskirai, atsižvelgiant į tuometinį teisinį reguliavimą, aplinkosauginį, socialinį, kultūrinį, urbanistinį kontekstą“, – aiškino sostinės meras.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

V.Benkunskas pabrėžė, kad savivaldybėje siekiama išlaikyti etišką ir profesionalią darbo kultūrą, pagrįstą pagarba.

„Suprantu ir girdžiu gyventojų klausimus, į visus juos reaguoju, tačiau viešai aptarinėti konkrečių asmenų darbo rezultatų neketinu ir manau, kad tai prasilenkia su darbo etika ir mano, kaip įstaigos vadovo, pareigomis“, – komentavo jis.

Savivaldybėje – vidinis patikrinimas

Kilus pasipiktinimui dėl J.Basanavičiaus gatvėje ketinamų iškirsti medžių feisbuke V.Benkunskas rašė, kad savivaldybėje pradėtas vidinis tarnybinis patikrinimas – merijos viduje išsiaiškins, kas išdavė statybą leidžiančius dokumentus ir kodėl dabar turime šią keblią ir piktinančią situaciją.

Kaip nurodė Vilniaus miesto savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas, šiuo metu renkama visa susijusi informacija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas

„Tyrimas atliekamas teisės aktų nustatyta tvarka. Savivaldybė siekia tinkamai išsiaiškinti visas konkrečių sprendimų priėmimo aplinkybes, todėl kol kas atsakyti dėl galimų priemonių, kurios būtų taikomos, yra anksti“, – sakė jis.

Naujienų portalas Delfi skelbia, kad, jo žiniomis, statybos leidimą išdavė Diana Bulava, kaip matyti iš viešai prieinamos informacijos, dirbusi Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Statybos reglamentavimo skyriaus patarėja.

Delfi šaltinių duomenimis, ji figūravo 2021 m. pabaigoje STT tyrime, kai Vilniaus miesto savivaldybėje buvo apčiuoptos schemos, kurios, kaip nurodė STT, turi korupcijos bruožų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius