Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24

Vilniaus pakraščio gyventojai nesupranta: norima išpjauti didelius beržus, o pasodinti mažas pušis

Vilniaus Pavilnionių gatvės gyventoja Jelena Lučinskienė teigia negalinti suprasti, kodėl per 13 gyvavimo metų jų kvartalas niekam nerūpėjo, o dabar sugalvota išpjauti tiek pat metų čia augusius beržus, kurie jau pasiekė namų trečiojo aukšto lygį. Vietoj jų esą suplanuotos pušelės, tačiau kol jos užaugs, praeis daug laiko. Vilniaus miesto savivaldybė prašo dar nedaryti išvadų.
Vilniaus Pavilnionių gatvėje
Vilniaus Pavilnionių gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Savivaldybė parengė projektą ir sunaikins mūsų 13 metų augintus beržus. Gyventojai rašė savivaldybei apie tai rudenį ir žiemą, bet valdžiai tas pats, savivaldybė daro ką nori“, – piktinosi šio Vilniaus pakraštyje esančio kvartalo gyventojai.

Pyksta, kad nepasitarta

Anot Jelenos, jiems nesuprantama, kaip gali būti, kad teritorijos vaizdo formavimas visiškai nepriklauso nuo piliečių pasiūlymų ir prašymų. Esą paprašyti parodyti, į kuriuos šio kvartalo Pavilnionių gatvėje gyventojų poreikius buvo atsižvelgta, savivaldybės atstovai neturėtų ką atsakyti. Nes bent jau į daugumos balsus neįsiklausoma, o tai reiškia, kaip išvadą daro Jelena, „savivaldybė įgyvendina niekam iš gyventojų nereikalingus planus“.

„13 metų, kai pastatyti Linksmojo kvartalo namai. 13 metų savivaldybė nesirūpino gyventojais. Kur mokyklos ir darželiai? Jų nėra. Po 13 metų pradėjo galvoti apie saugią prieigą prie kvartalo! O kad per tą laiką žmonės vaikščiojo purvais, nes nebuvo asfaltuoto, saugaus ir valomo kelio iki troleibusų žiedo, niekam nerūpėjo. Niekas neatlygins žieminių ir demisezoninių batų, niekas neatlygins gyventojų sveikatos, klupinėjant purvais.

13 metų augo beržai ir tujos prieš Pavilnionių 41 ir 43 namus. Pasiekė trečią aukštą. Ir dabar, po 13 metų, visus kvartalo Pavilnionių gatvėje medžius savivaldybė nori panaikinti tam, kad pasodintų vieną eilę pušų. Kur logika? Jos nėra“, – piktinosi kvartalo gyventoja.

13 metų augo beržai ir tujos prieš Pavilnionių 41 ir 43 namus. Ir dabar medžius savivaldybė nori panaikinti tam, kad pasodintų vieną eilę pušų.

Jos teigimu, kvartalo vaikai auga ant asfalto ir betono, nes netoli namų yra tik viena žaidimų aikštelė ir keli lopinėliai žolės tarp medžių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pavilnionių gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pavilnionių gatvėje

„Niekur per tuos metus nenumatyta šunų vedžiojimo aikštelė, senyvo amžiaus senjorų pasisėdėjimo vieta. Apie neįgaliuosius iš viso galima patylėti. Nors laiptinės pritaikytos neįgaliesiems, visa kita aplinka – ne. Užtat numatyti abipusiai Pavilnionių g. pėsčiųjų šaligatviai ir dviračių takai su pušų juosta prie gatvės vietoj beržų. Bus padaugėję dviem trečdaliais asfalto gyventojams! Neva negalima buvo sujungti pėsčiųjų šaligatvio ir dviračių tako į vieną konstrukciją ir išsaugoti beržus bei tujas“, – nepasitenkinimą liejo gyventoja.

Vilniaus savivaldybė: sprendimo dar nėra

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad sprendimas dėl medžių bent kol kas dar nėra priimtas.

Gyventojus norime nuraminti, kad sprendimas dėl medžių kirtimo ar sodinimo nėra priimtas. Dėsime visas pastangas, kad Pavilnionių gatvėje augantys medžiai būtų išsaugoti.

„Dar vasarį buvo pritarta Pavilnionių gatvės nuo Vakarinio aplinkkelio iki Ukmergės gatvės ir Ukmergės–L.Zamenhofo gatvių sankryžos rekonstravimo projektiniams pasiūlymams. Šiuo metu rengiamas techninis projektas. Tikimės jį baigti rengti jau 2021 metais.

Gyventojus norime nuraminti, kad sprendimas dėl medžių kirtimo ar sodinimo nėra priimtas. Dėsime visas pastangas, kad Pavilnionių gatvėje augantys medžiai būtų išsaugoti“, – teigiama 15min pateiktame Vilniaus savivaldybės komentare.

Pritarė vasarį

Šiemet vasarį paskelbta, kad Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis pritarė Pavilnionių gatvės nuo Vakarinio aplinkkelio iki Ukmergės gatvės ir Ukmergės–L.Zamenhofo gatvių sankryžos rekonstravimo projektiniams pasiūlymams.

Kaip buvo teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai, planuojama, kad Pavilnionių gatvės įrengimas sumažins transporto srautus Gabijos gatvėje, nuo Vakarinio aplinkkelio srautai pasiskirstys per Perkūnkiemio, Pavilnionių ir Justiniškių gatves (Justiniškių gatvę numatyta sujungti su Pavilnionių), bus optimizuoti ir Ukmergės gatvės eismo srautai, čia sumažės kairiųjų posūkių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pavilnionių gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Pavilnionių gatvėje

SĮ „Vilniaus planas“ parengti Pavilnionių gatvės projektiniai sprendiniai pirmą kartą buvo viešinami 2016 m. spalį. Tuomet po diskusijų su bendruomene pagal tuo metu galiojusias normas buvo susiaurintos eismo juostos. Pakartotinai gatvės projektiniai pasiūlymai viešai buvo pristatyti 2019 m. lapkritį ir po to koreguoti dar kartą. Atsižvelgus į gyventojų pastabas buvo sumažintas važiuojamųjų juostų plotis.

Teikė peticiją

Gyventojų pageidavimą dėl siauresnės – dviejų eismo juostų – gatvės įrengimo projektuotojai teigė atmetę dėl planuojamų transporto srautų.

Nepasitenkinimo dėl pokyčių Pavilnionių gatvėje būta ir tuomet, vilniečiai raginti pasirašyti peticiją dėl šio projekto.

„Šia peticija nepritariama Pavilnionių gatvės sujungimui su Ukmergės gatve iš esmės, nes rajonas, esantis ties Pavilnionių gatve, yra tankiai apgyvendintas – ten tiesiog nėra vietos gatvei. Tuo labiau, kad ir būtinybės neliks atidarius visą Vakarinį aplinkkelį“, – rašyta peticijos pristatyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius