-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 05

Vilniaus pakraštyje esanti nuotekų valykla gąsdina atvirais šuliniais – kažkas juos atidengia tyčia

Vilniaus pakraštyje, Pilaitės pamiškėse stovintys Karoliniškių lietaus nuotekų valyklos įrenginiai šių metų kovo vidury pradėti rekonstruoti. Tuomet iškirsti medžiai ir krūmai, bet teritorija kaip buvo, taip ir liko atvira visiems lankytojams. O pastaruoju metu – dar ir kelianti pavojų, nes kažkas pasistengė atidengti ten esančius šulinius.
Atviras šulinys Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje
Atviras šulinys Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje / 15min skaitytojos nuotr.

Išgąsdino šuliniai

Su šunimi pasivaikščioti po Pilaitės apylinkes išsiruošusi šio rajono gyventoja nustebo ir kiek išsigando, kai Karoliniškių nuotekų valyklos teritorijoje išvydo atvirus šulinius.

„Nieko nedaroma, o kur buvo tvora aplink tuos baseinus – jos nebėra, laukas pilnas atvirų šulinių. Gal ir smulkmena, bet tai labai pavojingas aplaidumas“, – piktinosi moteris, teigdama, kad teritorijoje pavojinga vaikščioti ir žmonėms, ir gyvūnas gali įsmukti.

15min kovo vidury rašė, kad Vilniaus savivaldybės bendrovė „Grinda“ pradėjo Karoliniškių nuotekų valyklos rekonstrukciją. Pirmiausia buvo iškirsti darbams trukdantys medžiai ir krūmai, esantys šalia Sudervės upelio. Šie įrenginiai, stovintys Taurupės g. 12A, aptarnauja kritulių vandens surinkimo baseiną, apimantį Karoliniškių, Pilaitės, Justiniškių ir Viršuliškių rajonus, dalį Vilniaus pietinio aplinkkelio.

Valykla, pastatyta 1985 m., anot bendrovės „Grinda“, tvarkinga, gerai prižiūrima, tačiau, šiems mikrorajonams išaugus, jos efektyvumas yra nepakankamas. Todėl ir buvusi būtina rekonstrukcija padidinant jos našumą ir akumuliacinius pajėgumus, kad būtų suvaldytas į Sudervės upelį patenkantis paviršinių nuotekų kiekis: pavasarinio polaidžio metu ar lietingu laikotarpiu Sudervės upelis išsilieja iš krantų, apsemdamas Gudelių kaimo gyventojų kiemus.

Kažkas atidarė tyčia

Kodėl šuliniai buvo palikti atviri, atsakyti sunku. Anot „Grindos“ rinkodaros ir komunikacijos specialistės Dovilės Lisauskaitės, jokie darbai ten šiuo metu nevykdomi, todėl ir tvoros nėra.

„Karoliniškių nuotekų valyklos rekonstrukcijos projektavimo ir statybos darbus vykdo viešųjų pirkimų tvarka atrinktas rangovas, kuris pirminiame etape pagal Vilniaus savivaldybės išduotą atskirą leidimą įsipareigojo sutvarkyti šalia pagrindinės statybų teritorijos esančią apleistą teritoriją. Rangovas apgenėjo savaime priaugusius menkaverčius krūmynus, kurie trukdys apleistos teritorijos tvarkymo darbams. Šiuo metu pagrindinėje statybos teritorijoje jokie statybų darbai nebuvo vykdomi, todėl teritorija ir neaptverta“, – komentare 15min teigė D.Lisauskaitė.

15min skaitytojos nuotr./Atviras šulinys Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje
15min skaitytojos nuotr./Atviras šulinys Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje

Vis dėlto pilaitiškės užfiksuoti vaizdai teritorijoje privertė bendrovės „Grinda“ darbuotojus imtis veiksmų. „Jūsų siųstose nuotraukose užfiksuoti vaizdai, kuriuose matosi atidengti šuliniai, privertė mus permąstyti savo poziciją ir būsima statybų teritorija jau aptverta stop juosta.

Kas ir kokiu tikslu nukėlė ten esančius tiek „Grindai“, prižiūrinčiai Vilniaus lietaus nuotekynės tinklus, tiek „Vilniaus vandenims“ priklausančių šulinių dangčius, negalime atsakyti. Artimiausiu metu jie bus užbetonuoti, kad savavališkai nebūtų atidenginėjami.

Atviri šuliniai, deja, nėra mums naujiena, ypač dažnai nukeliami ir pasisavinami špižiniai dangčiai. Kadangi Vilniaus mieste vien tik lietaus nuotekynės šulinių yra daugiau nei 50 tūkst., tai stebėti juos visus realiuoju metu yra neįmanoma, todėl visų vilniečių prašome, pastebėjus atvirus šulinius, nedelsiant pranešti „Grindos“ trumpuoju numeriu 1355 bet kuriuo paros metu“, – prašymą gyventojams perdavė D.Lisauskaitė.

UAB „Grinda“ nuotr./Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje šuliniai skubiai uždengti, o teritorija aptverta.
UAB „Grinda“ nuotr./Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje šuliniai skubiai uždengti, o teritorija aptverta.

Nemalonūs kvapai

Pilaitės gyventoja taip pat tikina teritorijoje pastebėjusi plūstantį vandenį iš vieno vamzdžio, kur anksčiau būdavo sausa, o ir kvapas sklido ne pats maloniausias. „Vilniaus vandenų“ specialistai ketvirtadienį patikrino situaciją, visus 7 čia esančius bendrovės nuotekų kolektorių šulinius.

„Nedelsiant imtasi priemonių, kad nemalonūs kvapai iš kolektoriaus nesklistų į aplinką. Uždengtas vieno atidengto šulinio dangtis, kito šulinio nesandarus dangtis bus pakeistas, o prastos būklės kolektoriaus kamera artimiausiu metu irgi bus suremontuota. Atsiprašome aplinkinių gyventojų už sukeltus nepatogumus“, – teigiama bendrovės „Vilniaus vandenys“ komentare.

Tačiau baimintis šių kvapų esą nereikėtų, jokių avarijų „Vilniaus vandenys“ teigia neužfiksavę.

Rekonstrukcijos metu Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje taip pat numatoma pastatyti, rekonstruoti ir įrengti konteinerinę dispečerinę su laboratorija, įtekėjimo kolektorių, atitekančio vandens monitoringo mazgą, srauto slopinimo talpas, požemines smėlio ir naftos gaudykles ir kt.

15min skaitytojos nuotr./Karoliniškių lietaus nuotekų valykla
15min skaitytojos nuotr./Karoliniškių lietaus nuotekų valykla

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius