Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 12

Vilniaus Perkūnkiemis keičiasi: bendruomenė švenčia naujo skvero atidarymą

Pašilaičiuose, esančiame Perkūnkiemyje, gyventojams šiandien atveriamas Perkūno skveras, kuriame įrengtos krepšinio, futbolo aikštelės, lauko treniruokliai, amfiteatras, vaikų žaidimų aikštelė ir ramaus poilsio zona. Kartu su bendruomene sukurta viešoji erdvė – tai pirmasis žingsnis į šios vietovės pokyčius, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai,
Perkūno skveras
Perkūno skveras / S. Žiūros nuotr.

„Perkūnkiemis man yra puikiai pažįstamas ne tik kaip merui, bet ir kaip gyventojui – vystant šį rajoną, gyventojų gerovės klausimas nebuvo tinkamai atlieptas, todėl šiandien čia labai reikalinga viešųjų erdvių ir viešųjų paslaugų plėtra. Naujas skveras – tik dalis didesnių pokyčių. Perkūnkiemyje nagrinėjamos teritorijos, kuriose galėtų atsirasti papildomos viešosios erdvės, taip pat planuojamas darželis, progimnazija“, – dalyvaudamas skvero atidaryme kalbėjo Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Anot VšĮ „Perkūnkiemio bendruomenės“ vadovės Vilmos Čekauskaitės, jų bendruomenei tai svarbus ir reikšmingas įvykis. „Perkūno skveras – pirmoji vieša erdvė, kurioje gyventojai gali leisti laisvalaikį. Bendruomenė buvo ne tik šios laisvalaikio erdvės įkūrimo iniciatorė, bet ir aktyviai įsitraukė į kūrimo procesą nuo pat idėjos iki statybų darbų užbaigimo“, – pasakojo V.Čekauskaitė.

Aktyvi vilnietė pasakojo, kad prieš šešerius metus Perkūnkiemio bendruomenė pradėjo dialogą su miesto savivaldybe. „Perkūnkiemis – tai ištisas privačių sklypų kvartalas. Gyvenamųjų namų statybos plėtojosi sparčiais tempais, gyventojų skaičius augo, tačiau nei želdynų, nei sklypų mokykloms ir darželiams nebuvo numatyta. Kartu su miesto Savivaldybe pradėjome kalbėtis, ieškoti išeičių. Savivaldybei išpirkus privatų sklypą skverui, kartu su projektuotojais ir bendruomene planavome, kas jame turėtų būti“, – kalbėjo V.Čekauskaitė.

Skvere įrengtos vietos įvairiausioms veikloms: krepšinio ir futbolo aikštė, treniruokliai ir lauko teniso stalas, šachmatų lenta, erdvi vaikų žaidimų aikštelė, vieta iškyloms ir ramesnio poilsio zona su pakabintais hamakais, kurią puikiai papildo ir apjungia kruopščiai suplanuotas želdinimas, žiedinė trasa važinėjimui riedučiais, paspirtukais, ir bendruomenėms susirinkimams, renginiams skirtas amfiteatras. Visą tai galima rasti 0,7 ha Perkūno skvere.

„Dėliojant veiklas stengėmės, jog skvere atsirastų visko kuo daugiau, derinome visų poreikius: ir tėvų su mažais vaikais, ir jaunimo, ir senolių, ir mėgstančių sportą, ar norinčių ramiau praleisti laiką. Manau mums puikiai pavyko”, – džiaugėsi bendruomenės atstovė.

Skvere įrengti pasivaikščiojimo takai, apšvietimas. Lietaus sodai su drėgmę mėgstančiais augalais padės surinkti perteklinį lietaus vandenį. Dalis teritorijos gyventojų pageidavimu palikta natūraliai pievai.

Teritorijoje pasodinti 109 medžiai: mažalapės ir didžialapės liepos, burgundiniai ir raudonieji ąžuolai, švediniai šermukšniai, juodosios pušys, gluosniai. Jaukumo ir žalumos suteikia ir apie 850 krūmų: kalninių serbentų, šluotelinių hortenzijų, japoninių lanksvų, raugerkiškių, karpytalapių stefanandrų, putinų ir kt. bei apie 260 pasodintų daugiamečių gėlių bei žolinių augalų.

Skvero pavadinimą balsavimo būdu rinko taip pat gyventojai. Iš trijų variantų – Perkūno, Vakaro ir Girulių – pirmasis buvo absoliutus favoritas. Kol kas pavadinimas oficialiai dar neįteisintas. Jį dar turės patvirtinti Vilniaus miesto taryba. Šį klausimą planuojama įtraukti jau į artimiausią posėdį, kuris vyks rugsėjo 20 d.

Skvero projektą rengė UAB „Vilniaus planas“, darbus atliko UAB „Akordas“. Įrengimo darbai kainavo 1,1 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius