Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 04

Vilniaus planas: skiepijimo komandos kasdien aplankys dvi mokyklas, šios neatsisako

Daugiau nei 70 proc. jaunuolių, kuriems šiuo metu yra 16-24 m., Vilniuje jau pasiskiepijo. Jaunesni moksleiviai vakcina nuo COVID-19 naudojasi ne taip sparčiai, tarp 12-15 m. vaikų pasiskiepijusiųjų tėra 38 proc. Skiepijimo komandos važiuoja ir į mokyklas, Vilniaus savivaldybė sako, kad atsisakančių priimti jas švietimo įstaigų nėra, nors socialiniuose tinkluose sklinda ir kitokių žinių.
Skiepijimas
Skiepijimas / „Camelia“ nuotr.

Žurnalistė Rita Miliūtė feisbuke pasidalijo Žemynos gimnazijos administracijos žinute, jog rugsėjo 2 dieną skiepobuso, tėvų pageidavimu, prie mokyklos nebus. Esą norintys gali skiepytis skiepijimo centruose.

Pačios mokyklos interneto svetainėje yra glaustesnis skelbimas, kuriuo pranešama, kad „planuotos skiepijimo komandos Žemynos gimnazijoje rugsėjo 2 d. nebus“.

Derina, kur bus norinčių

Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teigia, kad nėra taip, jog mokyklos atsisako skiepijimo komandų paslaugų, esą vyksta derinimas.

„Nėra taip, kad mokyklos atsisako, tiesiog deriname, kuriose galimai būtų vaikų, kurie norėtų pasiskiepyti.

Artimiausią savaitę esame suplanavę kasdien po dvi mokyklas. Tikimasi, kad bus kuo daugiau mokinių. Šiandien pavyzdžiui Jono Basanavičiaus gimnazijoje skiepijosi apie 40 mokinių“, – komentare 15min teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Alina Kovalevskaja.

Artimiausią savaitę esame suplanavę kasdien po dvi mokyklas. Tikimasi, kad bus kuo daugiau mokinių.

Ji taip pat nurodė, kad Vilniuje pasiskiepiję yra kiek daugiau nei trečdalis (38 proc.) 12–15 metų vaikų ir daugiau nei du trečdaliai – 70,2 proc. – 16-24 metų jaunuolių.

Dvylikamečiams reikia tėvų

Toks skiepijimas mokyklose vis dėlto nereiškia, kad bet kuris 12 metų sulaukęs moksleivis galės nueiti ir tuoj pat pasiskiepyti nesitaręs su tėvais, nors būtent dėl to jau prieš mėnesį buvo kilęs šurmulys socialiniuose tinkluose.

Seimo nario Kęstučio Mažeikos patarėja Renata Venslovienė feisbuke kėlė klausimą, kad esą ar „jei ugdymo įstaiga taps skiepijimo vieta, vien vaiko išleidimas į mokyklas reikš, kad tėvai sutinka, kad vaikas būtų paskiepytas?“

Tiesa, ji pati po kurio laiko, sulaukusi klausimų, savo įrašą papildyti, kad tai tėra hipotetiniai jos pačios pasvarstymai ir ji neteigianti, jog „visi vaikai nuo 12 m. mokyklose bus skiepijami be tėvų žinios“.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškina, kad taip tikrai nėra – kaip ir iki šiol, vaikams iki 16 metų būtina skiepytis eiti kartu su vienu iš tėvų.

Kaip teigiama ministerijos komentare, Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatyme (Pacientų įstatymas) nustatyta, kad pacientui nuo 16 metų sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tik su jo sutikimu, o nepilnamečiam pacientui iki 16 metų sveikatos priežiūra teikiama tik su jo atstovų sutikimu, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo atvejus.

Pagal šį įstatymą, pacientui, kuriam dar nėra 16 metų, atstovauja vienas iš tėvų (įtėvių), globėjas, rūpintojas.

Tad nepilnametis iki 16 metų skiepytis nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, atvykti turi su savo atstovais – vienu iš tėvų (įtėvių), globėju, rūpintoju.

SAM teigimu, pagal nustatytą tvarką skiepijimo paslaugos teikiamos asmens sveikatos priežiūros įstaigų patalpose. Taip pat numatyta galimybė, suderinus su vakcinacijos centru, skiepyti darbovietėse, socialinių paslaugų įstaigose, asmenų namuose ar laikinai įrengtose skiepijimo vietose.

Į bet kurią skiepijimo vietą skiepytis nepilnamečiai iki 16 metų turėtų atvykti su savo atstovais.

„Tačiau, kaip minėta, į bet kurią skiepijimo vietą skiepytis nepilnamečiai iki 16 metų turėtų atvykti su savo atstovais, kadangi pastariesiems turi būti pateikta minėta informacija apie skiepijimąsi ir užtikrinta, kad būtų atsakyta į iškylančius klausimus dėl skiepijimosi.

Vaiko išleidimas į mokyklą nereiškia sutikimo skiepyti vaiką“, – teigiama SAM komentare apie situaciją.

Tiesa, SAM, kitaip nei Vilniaus miesto savivaldybė, šios savaitės pradžioje dar teigė, kad nėra svarstoma vykdyti vakcinaciją nuo COVID-19 ligos ugdymo įstaigose.

Iš viso Lietuvoje, penktadienio duomenimis, paskiepyta 27,7 proc. 12-15 metų paauglių ir 63,9 proc. jaunuolių nuo 16 iki 24 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius