Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 25 /2015 03 26

Vilniaus policija ir šįkart nepradėjo tyrimo dėl sutrikdytos registracijos į darželius

Vilniaus VPK nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl sutrikdytos registracijos į sostinės vaikų darželius sausio 12 dieną net ir patikslinus aplinkybes, nors Vilniaus miesto savivaldybė skelbė gavusi teigiamą atsakymą.
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sausio 12 dieną elektroninė registracija į Vilniaus miesto vaikų darželius turėjo prasidėti vidurnaktį, bet dar likus pusvalandžiui ji jau neveikė.

Tuomet meras Artūras Zuokas tvirtino, kad tai buvusi tyčinė ataka ir tuo turi užsiimti teisėsauga.

Jam antrino ir savivaldybės specialistai. „Vertinimo metu buvo nustatyta, kad buvo atliktos „brute force“ (liet. – grubios jėgos) atakos.

Tai yra sistema, kuri bando sistemos administratoriaus slaptažodį ir dėl to kai kurie asmenys galėjo įsibrauti į sistemą“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės E. miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas.

Tačiau Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl incidento.

Savivaldybė tokį sprendimą apskundė, tačiau net ir patikslinus aplinkybes Vilniaus apskrities VPK kovo 23 d. atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Tai 15min.lt patvirtino Vilniaus VPK Komunikacijos poskyris.

Trečiadienį elektroninį registracija į darželius prasidėjo 8 val. Iš pradžių strigusi vėliau sistema vis dėlto veikė ir dar prieš 16 val. buvo užregistruota daugiau kaip 6500 vaikų, pernai per tokį pat laiką – apie 2500.

Ketvirtadienį patikslinta, kad pirmąją registracijos į Vilniaus darželius dieną internetu tėvai užregistravo daugiau kaip 7200 vaikų. Praėjusiais metais tiek prašymų užregistruota per 3 paras.

„Atsiprašau vilniečių tėvų, kad per pirmąsias 2 registracijos valandas kilo nesklandumų dėl sulėtėjusio duomenų apdorojimo, taip pat atsiprašau Vilniaus mero, kuris skyrė itin daug dėmesio, laiko ir pastangų, kad sistema veiktų sklandžiai ir operatyviai.

Ruošdamiesi registracijai, pasitelkėme vienas geriausių Lietuvoje nepriklausomų kompanijų, tarp kurių ir IBM, „DPA" ir „BAIP“, – savivaldybės pranešime spaudai cituojamas E. miesto departamento vadovas J.Pidkovas.

Taip pat atsiprašau Vilniaus mero, kuris skyrė itin daug dėmesio, laiko ir pastangų, kad sistema veiktų sklandžiai ir operatyviai, – pareiškė Jonas Pidkovas.

Būtent šios kompanijos ir atliko Informacinės sistemos pakeitimus, įdiegė papildomus saugumo protokolus,  kurie turėjo atlaikyti kuo didesnes apkrovas ir užtikrinti pakankamą duomenų apdorojimo greitį.

Ekspertai neabejojo jos saugumu ir tinkamumu eksploatuoti ir tai savivaldybei buvo patvirtinta raštu.

Šiuo metu savivaldybė kartu su partneriais atlieka dalykinę analizę – kodėl nuo 8 val. ryto, prasidėjus registracijai, duomenų apdorojimas vyko gerokai lėčiau nei planuota.

„Vaikai į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes bus registruojami iki balandžio 30 dienos.

Grupės bus formuojamos nuo gegužės 1 d. iki birželio 1 d. Ir tik laiko klausimas, kada į darželius bus galima registruoti nuolat, nelaukiant konkrečios datos, tik gimus vaikeliui“, – sako Švietimo departamento vadovas Gintaras Petronis.

Šiemet pirmenybė teikiama tiems mažiesiems vilniečiams, kuriems pernai nebuvo skirta vieta darželyje.

Sudarant darželių eiles, pirmumas teikiamas vaikams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Vilniuje, teritorijoje, kuriai priskirtas darželis.

Be to, tėvai visada gali patikslinti prioritetus nekeičiant registracijos datos, pavyzdžiui, vienam iš tėvų pradėjus studijuoti universitete, nebūtina iš naujo registruoti prašymo, pakanka papildyti jau pateiktą informaciją nauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius