Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 15

Vilniaus politikus sukiršino moteris?

Darbo partija stabdo savo dalyvavimą Vilniaus valdančiojoje koalicijoje. Oficiali priežastis – iki šiol nepaskirstytos funkcijos tarp sostinės savivaldybės administracijos vadovų. Neoficiali – „darbiečiams“ neleidžiama didinti įtakos savivaldybės įmonėse. Maža to, meras Artūras Zuokas neįdarbino savo pavaduotojo Jono Pinskaus žmonos.
A.Zuokas tikina pasiryžęs dirbti miestui.
„Panorėjome, kad taptų Zuokas meru – jis ir tapo. O kai nebenorėsime – gal meru taps kas nors kitas“, – A.Zuoką išrinkus Vilniaus vadovu balandžio 19 dieną dėstė V.Uspaskichas. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas „15min“ dėstė, kad partijos pasitraukimo priežastys yra paprastos – frakcija nesugeba susitarti su partneriais ir užtikrinti sau galių vykdyti įsipareigojimus rinkėjams. Tačiau V.Uspaskichas nepanoro sukonkretinti, kokių įsipareigojimų partijai vis dar nepavyko įgyvendinti.

Neoficialiai kalbama, kad „darbiečiai“ nusprendė skubiai sustabdyti savo dalyvavimą valdančioje Vilniaus koalicijoje, nes jiems nepavyko gauti „Vilniaus vandenų“ direktoriaus posto, o tarp mero Artūro Zuoko patarėjų pamatyti partijos Vilniaus skyriaus lyderio, vicemero J.Pinskaus žmonos Živilės. Esą meras atmetė jos kandidatūrą, nors jam buvo daromas didelis koalicijos partnerių spaudimas.

Paklausti paties J.Pinskaus, ar jis tikrai norėjo savo žmoną matyti Vilniaus savivaldybėje, nepavyko: paprašęs atidėti pokalbį pusvalandžiui, vėliau telefono ragelio vicemeras nebekėlė iki pat vakar vakaro.

Vilniaus savivaldybės užkulisiuose taip pat vis garsiau kalbama ir apie „darbiečių“ bei socialdemokratų nesutarimus dėl „Vilniaus vandenų“ direktoriaus kėdės. Nors pagal koalicijos sutartį šis postas esą priklauso socialdemokratams, Darbo partija jame nori matyti savo žmogų.

Taip pat ne vienas Vilniaus politikas teigė pastebėjęs, kad Darbo partijos atstovai ar jiems lojalūs asmenys veržiasi būti valdybų nariais arba užimti postus tik tose įmonėse, kurios gauna Europos Sąjungos fondų finansavimą. Tarp tokių įmonių minimi ne tik „Vilniaus vandenys“, bet ir Vilniaus vystymo kompanija, „Šiaurės miestelis“, „Susisiekimo paslaugos“, „Gatvių apšvietimo tinklai“. Esą tokios įsiskolinusios bendrovės, kaip „Vilniaus autobusai“, jų nedomina.

Partneriai nustebę

Živilė ir Jonas Pinskai
Živilė ir Jonas Pinskai

Socialdemokratų partijai priklausantis vicemeras Romas Adomavičius, paklaustas, ar yra tiesos sklindančiose kalbose, jog nesutarimai kilę dėl įtakos bendrovėje „Vilniaus vandenys“, suskubo tai neigti.

„Mes buvome viską su Darbo frakcija aptarę dėl stebėtojų tarybos, valdybos, direktoriaus ir jokių nesutarimų nebuvo, todėl manau, kad kalbos yra nepagrįstos. Mes nieko nedarome nesuderinę, kol esame koalicijoje“, – dievagojosi R.Adomavičius.

Socialdemokratas teigė apie „darbiečių“ pasitraukimą žinąs mažai. „Man tokie veiksmai nesuprantami, o priežastys šitų veiksmų ir pareiškimų nežinomos. Žinau tik tiek, kiek žiniasklaida pranešė“, – tikino vienos iš valdančiųjų frakcijų atstovas. Tuo tarpu su V.Uspaskichu vakar susitikęs socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius leido suprasti, kad „darbiečiams“ reikia įmonių vadovų kėdžių.

Valdančiosios frakcijos „Taip“ vadovas Kęstutis Nėnius taip pat tikino nežinąs tikslių priežasčių, kodėl Darbo partija žengė tokį žingsnį. „Vertiname kaip netikėtą staigmeną ir manome, kad buvo vidinių nesutarimų frakcijoje dalinantis postus, taip pat būta nedidelių konfliktėlių tarp socialdemokratų ir Darbo partijos. Kiek suprantu, pretekstas toks“, – sakė frakcijos vadovas, bet vylėsi, kad nesutarimai bus išspręsti ir valdančioji dauguma nesubyrės.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija greitų sprendimų priimti neketina. Anot jos atstovo Jaroslavo Kaminskio, kol kas laukiama galutinių Darbo partijos sprendimų. „Mes dar galvosime, ką toliau daryti“, – tepasakė J.Kaminskis, nepanoręs patikslinti, kokie sprendimai bręsta jų frakcijoje.

A.Zuokas į mero postą balandį išrinktas 26 sostinės politikų balsais iš 51. Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro 12 judėjimo „Taip“ atstovų, 8 „darbiečiai“, 5 socialdemokratai ir 2 Rusų aljanso nariai.

Protingas manevras

Jie save pateikė taip, kad juos labiau vertinti turės visi – tiek dabartiniai valdantieji, tiek opozicija, nes ir vieni, ir kiti norės juos patraukti į savo pusę“, – sakė L.Bielinis.Politologas Lauras Bielinis mano, kad Darbo partija imasi protingų manevrų, galvodama apie artėjančius Seimo rinkimus.

„Suprantama, visuomenė įvertins visų politinių jėgų veiksmus Vilniaus mieste ir tokiu būdu tai gali pagerinti arba pabloginti tų politinių jėgų reitingus prieš rinkimus į Seimą. Todėl „darbiečiai“ šiuo atveju pademonstravo, kaip reikia save parodyti geroje šviesoje ir tokiu būdu sukurti pozityvų vaizdinį apie save“, – „15min“ sakė politologas.

L.Bielinis įsitikinęs, kad tokiu žingsniu Darbo partijos frakcija bando gauti ne daugiau postų, o galios. „Jie save pateikė taip, kad juos labiau vertinti turės visi – tiek dabartiniai valdantieji, tiek opozicija, nes ir vieni, ir kiti norės juos patraukti į savo pusę“, – sakė L.Bielinis.

Tačiau, L.Bielinio manymu, šis dalyvavimo valdančioje koalicijoje sustabdymas dar nereiškia, kad „darbiečiai“ nebedirbs su A.Zuoko šalininkais. Greičiausia, anot politologo, kategoriškai konfrontuojama nebus, todėl derybos galimos su abiem pusėm.

A.Zuokas: „Nenorėčiau šito komentuoti“

Vilniaus meras A.Zuokas kol kas labai atsargiai kalba apie Darbo partijos pareiškimą stabdyti dalyvavimą Vilniaus valdančiojoje koalicijoje. O dar atsargiau – apie galimas tokio sprendimo priežastis.

– Kaip vertinate tokį „darbiečių“ poelgį? – „15min“ paklausė mero.

– Nevertinu jų elgesio.

– Kokie bus tolesni jūsų veiksmai šioje situacijoje?

– Politikoje neišvengiamybė yra kalbėtis visada, todėl natūralu, kad visą laiką kalbamės ir diskutuojame. Ir kai yra nuomonių skirtumai, papildomi norai ar pasikeitimai, dažniausiai jie yra sprendžiami susėdus koalicijos partneriams prie stalo.

– Kokių nuomonių skirtumų dabar turite?

– Nenorėčiau komentuoti, nes nesu tikras, kad tą gerai žinau, bet manau, kad diskusijų metu, kalbėdami rasime sprendimus. Kiek žinau, šiandien buvo V.Uspaskicho susitikimas su Socialdemokratų partijos vadovu, mes bendravome.

– Vadinasi, konservatorių pareiškimai, kad valdžia Vilniaus mieste keisis, yra truputį per ankstyvi?

– Šiuo atveju svarbiausia ne valdžia. Svarbiausia – galimybės įgyvendinti tai, dėl ko buvo sutarta, programa, kuri buvo patvirtinta. Manau, kad tai yra esmė. Jeigu tokių galimybių nėra, tada valdžia nebeturi jokios prasmės. Mano manymu, šiandien yra diskusijos ir pokalbiai tarp koalicijos „4 plius“ partnerių, kurie ir turėtų atsakyti į klausimus, kylančius vienam ar kitam koalicijos partneriui.

– Mūsų šaltiniai teigia, kad viena iš Darbo partijos pasitraukimo iš valdančiosios koalicijos  priežasčių yra ta, kad jūs nesutikote vicemero J.Pinskaus žmonos įdarbinti savo patarėja. Ar tai tiesa?

– Nenorėčiau šito komentuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius