-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 18

Vilniaus prioritetai: gyventojai nori miško, savivaldybė sako privalanti leisti statybas

Vilnius mėgsta didžiuotis tuo, kad yra labai žalias miestas, kurį supa miškai. Tačiau šalia vakarinio aplinkkelio esančiame „Gudelių šilo“ kvartale gyvenantys vilniečiai mano, kad miestas žaliojo rūbo kratosi – leidžia kirsti mišką ir statyti naujus daugiabučius. Vilniaus savivaldybė sako, kad čia privaloma atkurti nuosavybę, tad jie turi suformuoti sklypą.
Sklypas šalia „Gudelių šilo“
Sklypas šalia „Gudelių šilo“ / „Gudelių šilo“ nuotr.

Nedidelis miško plotas sostinės Gudelių gatvėje tapo nesantaikos priežastimi tarp Vilniaus „Gudelių šilo“ gyventojų ir sostinės savivaldybės. Gyventojai sako, kad savivaldybė „dėl sunkiai paaiškinamų priežasčių akivaizdžiai pažeidžia teisės aktus ir piktybiškai užsimerkia prieš visuomenės prašymus ir siūlymus išsaugoti Vilniaus miesto žaliąsias erdves“. Čia gyvenantys žmonės jaučiasi ignoruojami, jų balso nepaisoma.

Mūšis dėl 20 arų miško

„Vilniaus miesto savivaldybė neskaidriai ir pažeisdama teisės aktus keičia mūsų kvartalo detalųjį planą bei kuria naująjį Vilniaus miesto bendrąjį planą. Ir išimtinai dėl finansinės kelių suinteresuotų asmenų naudos planuoja sunaikinti mažiausiai 0,2 ha (20 arų) miško ir jų vietoje pastatyti daugiabučius. Šiuo klausimu jau rašėme ne vieną raštą tiek savivaldybės administracijai, tiek asmeniškai merui, prašėme susitikti, bet esame visiškai ignoruojami, o į mūsų dėstomus argumentus ir pateikiamus įrodymus Vilniaus miesto savivaldybės biurokratai atsakinėja tik trumpais ir lakoniškais laiškais.

Detaliojo plano koregavimo tikslas – atkurti nuosavybę, iškirsti augantį mišką ir šią teritoriją užstatyti namais, – piktinosi gyventojai.

Mūsų „Gudelių šilo“ kvartalas, kuriame yra 7 daugiabučiai namai su 282 butais, buvo pastatytas pagal 2006 metais patvirtintą detalųjį planą. Šių metų pradžioje sužinojome, kad yra pradėtas šio detaliojo plano koregavimo procesas, kurio tikslas – atkurti nuosavybę, iškirsti šalia mūsų kvartalo augantį mišką (kurį plano rengėjai pavadino „netvarkingu jaunuolynu“, nors miškininkai tvirtina priešingai) ir šią teritoriją užstatyti daugiabučiais“, – piktinosi šio kvartalo gyventojai.

Gyventojai tikina prašę miškininkų įvertinti šios teritorijos želdinius ir gavę specialistų išvadas, kad tai yra miškas su augančiais iki 24 metrų aukščio ir 65 metų amžiaus medžiais, nors savivaldybė su projekto rengėjų bendrove teritorijoje augančius medžius vadina „netvarkingu jaunuolynu“ . Šalia yra gyventojų prižiūrima pieva.

Kaltina ir merą

„Gudelių šilo“ bendruomenė įsitikinusi, kad visi miestų miškai yra valstybinės reikšmės pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, todėl nuosavybės teisė čia negali būti atkuriama, bet esą tai nei merui Remigijui Šimašiui, nei administracijos direktoriui, nei Miesto plėtros direktoriui ar kitiems savivaldybės valdininkams įspūdžio nepadarė.

„Gudelių šilo“ nuotr./„Gudelių šilo“ bendruomenės piketas dėl miško
„Gudelių šilo“ nuotr./„Gudelių šilo“ bendruomenės piketas dėl miško

„Gyventojams pradėjus labiau gilintis į savivaldybės veiksmus paaiškėjo dar įdomesnių aplinkybių. Pasirodo, kad, vadovaujantis minėtu 2006 metais patvirtintu ir iki šiol galiojančiu detaliuoju planu, ši teritorija, kurioje norima vykdyti daugiabučių statybas, yra priskirta apsauginei miškų zonai. Galiausiai detaliajame plane, kurį patvirtino pati Vilniaus miesto savivaldybė, taip pat buvo pabrėžiama, kad „visi želdiniai Detaliojo plano ribose reikšmingi“ ir net pavieniai medžiai pagal detalųjį planą turi būti „maksimaliai saugomi“. Bet pasirodo, jog dabartinei miesto valdžiai šie spendimai, kaip ir Lietuvos įstatymai apskritai, nieko nereiškia“, – kaltinimus Vilniaus savivaldybei žeria bendruomenė.

Jos atstovai tikina kreipęsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybų inspekciją, kuri, gyventojų teigimu, nustatė, kad pakeitimai sklype planuoti be Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) leidimo, nors jis esą būtinas.

Pasirodo, jog dabartinei miesto valdžiai šie spendimai, kaip ir Lietuvos įstatymai apskritai, nieko nereiškia, – kaltinimus žeria bendruomenė.

„Kadangi mažiausiai pusė šio sklypo yra apaugusi mišku, „Gudelių šilo“ gyventojai pateikė savivaldybei tai patvirtinančias miškininkų pažymas ir pasiūlė priskirti šį sklypą miškų ir miškingų teritorijų funkcinei zonai. Bet paaiškėjo, kad šie siūlymai, kuriuos pasirašė 304 vilniečiai, kaip ir pateikti įrodymai apie sklype augantį mišką, valdininkams yra nė motais – gyventojų siūlymai buvo atmesti neatsakant nė į vieną gyventojų pateiktą argumentą, o bendrasis planas pakoreguotas ir ši zona staiga tapo priskirta intensyvaus užstatymo gyvenamajai zonai. Tad yra akivaizdu, kad kelių asmenų finansinis interesas vaizdingoje vietoje, iškirtus mišką, pastatyti daugiabutį Vilniaus miesto bendrojo plano rengėjams yra svarbesnis prioritetas nei įstatymai, įpareigojantys saugoti miestų miškus, ir vilniečių prašymai“, – tikina šios bendrijos nariai.

Jie prisimena norėję šalia savo kvartalo įrengti krepšinio aikštelę vaikams, bet iš Vilniaus savivaldybės gavo atsakymų, kad tai bus galima padaryti tik patikslinus miškų ribas. „Bet štai, kai reikia pelningai atkurti nuosavybės teises į žemes (kurios yra nežinia iš kur atkeltos) ir vietoj miško pastatyti dar vieną pelningą daugiabutį – jokio miškų ribų tikslinimo niekam nebereikia. Štai taip Vilniuje „tvarkomi reikalai“. Nors gerb. miesto metas R. Šimašius viešai yra tikinęs, kad taip jo meravimo laikotarpiu nebus“, – tikina bendruomenė.

Gintarė Bazevičiūtės nuotr./Žalias Vilnius iš aukštai
Gintarė Bazevičiūtės nuotr./Žalias Vilnius iš aukštai

Procesas sustabdytas

Vilniaus savivaldybė savo kaltės šioje situacijoje neįžvelgia. Kaip teigiama 15min pateiktame komentare, viskas dėl šios teritorijos Gudelių gatvėje nuspręsta jau 2006 metais.

„Vilniaus miesto savivaldybė, įgyvendindama jos kompetencijai priskirtas funkcijas nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procese, pradėjo rengti laisvoje valstybinėje žemėje prie Gudelių g. dar 2006 m. patvirtinto Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo detaliojo plano sprendinių koregavimą. Taip siekiama suformuoti žemės sklypą nuosavybės teisėms atkurti, nustatant daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijos žemės naudojimo būdą ir kitus teritorijos naudojimo reglamentus vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendruoju planu“, – teigė Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė.

Detaliojo plano rengimas yra sustabdytas, nes NŽT kreipėsi į Valstybinių miškų tarnybą dėl planuojamos teritorijos įtraukimo į valstybinių miškų kadastrą, – sakė R.Rudukienė.

Planuojama teritorija, anot R.Rudukienės, nėra įtraukta į Lietuvos Respublikos valstybinį miškų kadastrą, ji tik ribojasi su suformuotu ir Nekilnojamojo turto registre registruotu valstybinės reikšmės miško žemės sklypu. „Valstybinė miškų tarnyba tvarko Lietuvos Respublikos miškų kadastrą, atlieka valstybinių miškų inventorizaciją ir tvarko miškų apskaitą“, – tikino Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja.

Jos teigimu, šiuo metu yra gautos iš visų institucijų teritorijų planavimo sąlygos Detaliojo plano rengimui, taip pat ir iš Nacionalinės žemės tarnybos, kuri neprieštaravo teritorijos planavimui. Vis dėlto procesas sustabdytas.

„Detaliojo plano rengimas yra sustabdytas, nes Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Vilniaus skyrius gyventojų bendruomenės iniciatyva kreipėsi į Valstybinių miškų tarnybą dėl planuojamos teritorijos įtraukimo į valstybinių miškų kadastrą“, – sakė R.Rudukienė.

Jeigu ši gyventojų iniciatyva bus įgyvendinta, miškas greičiausia išliks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius