-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 27

Vilniaus progimnazijoje – kaltinimai smurtu: vaikas klykė, o mokytoja jį laikė uždariusi tualete?

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje užgimė skundų dėl priešmokyklinukų mokytojos Vidos Lukaševičienės nederamo elgesio su vaikais – galimo smurto ir emocinės prievartos. Įtardamas, kad vieną iš auklėtinių pedagogė uždarė ir laikė tualete, mokyklos direktorius ją nušalino nuo pareigų. Situaciją aiškinasi policija. Vieni tėvai liudija, kad toks elgesys – ne atsitiktinis, kiti priešingai – giria pedagogę už profesionalumą. Ji pati smurtą neigia, sako, kad yra nušalinta neteisėtai, o progimnazijos direktorių kaltina šališkumu.
Vaikas
Vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skundo iš tėvų dėl V.Lukaševičienės veiksmų progimnazijos vadovas Rimantas Remeika sulaukė spalio 11-ąją.

„Gautas mamos skundas dėl galimai jos vaiko uždaryto tualete. Mokytoja užrėmus duris neišleido, o vaikas klykė, verkė, ir [mama] pati tai pamatė, atsitiktinai atėjusi į mokyklą“, – pasakojo jis.

Mokykloje, anot vadovo, buvo sudaryta komisija, pradėtas vidinis tyrimas, kreiptasi į institucijas.

„Buvo informuota Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Tarnyba, pagal galiojančius įstatymus, informavo policiją. Šiandien (trečiadienį – 15min) lygiai po 10 dienų nuo įvykio atėjo policija rinkti duomenų“, – tikino jis.

Detales aiškinasi pareigūnai

Pareiškimą apie įvykį progimnazijoje Vilniaus trečiasis policijos komisariatas priėmė spalio 17-ąją, 15min informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja. Tiesa, plačiau situacijos ji nekomentavo.

„Kol kas vyksta informacijos patikslinimas, daugiau informacijos neteikiama dėl asmens duomenų apsaugos, kadangi įvykis susijęs su nepilnamečiais“, – nurodė vedėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Remeika

Sulaukęs skundo, R.Remeika teigė tą pačią dieną V.Lukaševičienę nušalinęs nuo pareigų, bet mokytojai esą buvo skirta nedarbingumo pažyma.

„Ji buvo nušalinta savaitei, bet per tą savaitę pasiėmė nedarbingumą. Mes negalėjom su ja nei oficialiai pasikalbėti, nei paimti pasiaiškinimo. Tai pratęsiau dar nušalinimą iki kitos savaitės – iki antradienio, man atrodo“, – teigė direktorius.

Skundėsi dėl prasivardžiavimo

Iš viso šiuo metu jis tikino sulaukęs dviejų skundų dėl V.Lukaševičienės elgesio. Skundų esą buvo ir anksčiau, kai jis dar nėjo progimnazijos direktoriaus pareigų, bet, anot R.Remeikos, nepavyko rasti duomenų apie tyrimus.

„Kai pradėjome kelti registracijos dokumentus, nusiskundimų radome – buvo jie. Bet tyrinėjimų medžiagos jau neradome. Jau nėra“, – kalbėjo vadovas.

15min žiniomis, tėvai skundėsi vaikų pravardžiavimu dūromis, bailiais, gąsdinimu policija, auklėjimu įvarant baimę, rėkimu ir barimu, nepalankia atmosfera klasėje.

Ar mokytoja grįš į darbą, ar bus atleista, R.Remeikos teigimu, priklausys nuo šiuo metu vykstančio tyrimo rezultatų.

Jeigu tai bus neįrodyta, tai atsiprašysim mokytojos ir ji dirbs toliau.

„Jeigu bus įrodyta, kad ji smurtavo prieš vaikus, čia jau yra baudžiamoji atsakomybė, matyt, prokuratūros reikalas – mes atiduosim į prokuratūrą. Jeigu tai bus neįrodyta, tai atsiprašysim mokytojos ir ji dirbs toliau. O jeigu bus tam tikri elgesio prasižengimai, grubus, nepedagoginis elgesys, kuris galimai sukelia stresą vaikams, tai fiksuojame kaip netinkamą elgesį – paprašysime mokytojos išeiti iš darbo“, – dėstė jis.

„Mokytoja netoleruoja verkimo“

15min turėjo galimybę pasikalbėti su dviem tėvais, turinčiais nusiskundimų V.Lukaševičienės elgesiu. Vieno jų atžala kunigaikščio Gedimino progimnazijos priešmokyklinę grupę lanko šiuo metu, kito – lankė 2016-aisiais. Abu tėvai pageidavo neatskleisti jų tapatybės.

Anot vieno jų, vaikas nuolat skųsdavosi V.Lukaševičienės riksmu, kitas tikino, kad „mokytoja netoleruoja verkimo“.

Pedagogės elgesiu nepatenkinti tėvai sakė ėmęsi veiksmų – kalbėjosi su mokytoja, kreipėsi į mokyklos vadovybę. 2016-aisiais, pasak vieno jų, pedagogės pamokas stebėjo psichologai. Po to situacija esą pasitaisė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Vaikai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Vaikai

Vienas tėvų gyrė V.Lukaševičienę kaip specialistę, tikino, kad atžalą išmokė, paruošė pirmai klasei, bet apgailestavo dėl bendravimo ir „nepedagoginio“ elgesio.

Gyrė už išmokymą

Priešingai apie mokytoją kalbėjo mama Rasa. Jos atžala V.Lukaševičienės vadovaujamą grupę lankė 2017 metais ir esą niekada pedagogės elgesiu nesiskundė.

„Skųstis asmeniškai mes neturėjom niekada niekuo šita mokytoja, bet mūsų klasėje buvo mokinių tėvų, kurie skundėsi“, – teigė ji.

Rasos įsitikinimu, pagrindinė mokytojo užduotis – mokyti, o ją V.Lukaševičienė esą „atliko visiškai“.

Atžalą, kaip pasakojo Rasa, pedagogė dar priešmokyklinėje grupėje išmokė skaityti, rašyti ir skaičiuoti.

Sako prilaikiusi duris, kad vaikas nesusižeistų

Kad dauguma tėvų jos darbu ir elgesiu patenkinti, 15min teigė ir pati mokytoja. Kartą, anot V.Lukaševičienės, tėvai siekė, kad ji tuos pačius priešmokyklinukus mokytų ir pirmoje klasėje.

„Jeigu aš būčiau kažkokia teroristė, būčiau pedagogas, kuris netinkamas [darbui] su vaikais, tai ar kartotų tėvai savo kitų vaikų mokytoją tokią, kuri elgiasi netinkamai? Man atrodo nė vienas žmogus nekartotų“, – komentavo ji.

Nuo 2016 metų su priešmokyklinukais dirbanti V.Lukaševičienė neigė smurtavusi prieš vaiką – priešingai esą prausyklos duris prilaikė tam, kad vaikas nesusižeistų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokinys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mokinys

„Atėjo mama. Mergaitė nuklausė, nugirdo, kad mama atėjo, atnešė lietaus drabužėlius. [...] Ir mergaitė išgirdo, sako, mama atėjo. Sakau, neatėjo tavo mama, baigiam darbelį ir eisim rengtis ekskursijai. Na, ir ji sako – aš į tualetą noriu. Gerai, sakau, tada aš tave palydėsiu.

Aš ją pasiėmiau už rankutės ir palydėjau iki prausyklos durų. [...] Jinai įėjo pro duris į tualetą, aš, aišku, ją prasivedžiau pro rūbinę, kad ji mamos nepastebėtų – užstojau, nes mama tuo momentu kabino drabužėlį rūbinėje į spintelę.

Kad nepastebėtų prasivedžiau, ir ji įėjo į tualetą, ir aš prausyklos, ne tualeto, duris užvėriau. Ir kai mergaitė susitvarkė, puolė iš įkarščio... Na, žinot, kai vaikas atlėkęs, aš negalėjau tų durų palikti laisvų, nes jisai jas jeigu trauks, tai sau į kaktą duos. Aš tas duris prilaikiau“, – pasakojo pedagogė.

Nenorėjo, kad vaikas pastebėtų mamą

Ji teigė, negalėjusi durų neprilaikyti, nes vaikas, anot jos, traukdamas duris tikrai būtų susimušęs kaktą.

Klausiama, kodėl siekė, kad atžala nepastebėtų savo mamos, V.Lukaševičienė tikino nenorėjusi, kad vaikas pravirktų.

„Taigi ji labai audringai verkia ir reaguoja“, – atsakė ji.

„Ta mergaitė labai jautri, labai sudėtingai reaguoja į išsiskyrimą su tėvais – ji tokia užjautrinta, – pasakojo pedagogė. – Man labai sunku, kai tas vaikas verkia. Tėvai mane patikino, kad ji tokia yra. Čia iki Naujų metų verks.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pamoka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pamoka

Ar vaikas tualete klykė?

„Tėvai teigia, kad labai jau rėkė – suprantu, kad mama teigia. Bet kaip rėkė, jei negirdėjo antram aukšte auklėtoja?“ – svarstė V.Lukaševičienė.

„Aš tikrai to vaiko tualete neuždariau, čia net nebuvo bausmė“, – patikino ji.

Pasigenda medicininių išrašų

Nušalinta mokytoja šiuo metu sakė atostogaujanti – poilsis esą seniai suplanuotas ir suderintas su mokyklos administracija. Dėl įvykių mokykloje ir kaltinimų smurtu ji teigė kreipusis į darbo ginčų komisiją.

„Visą šitą laiką nuo 11 dienos aš apkaltina fiziniu smurtu. Tai jeigu aš apkaltinta fiziniu smurtu, tai turi būti medicininiai išrašai“, – dėstė ji, pridurdama, kad yra šokiruota dėl tyrimo ir nušalinimo nuo darbo.

Jeigu aš apkaltinta fiziniu smurtu, tai turi būti medicininiai išrašai.

Ji piktinosi, kad neturėjo galimybės susipažinti su skundu, parašyti pasiaiškinimo iškart po įvykio. V.Lukaševičienės įsitikinimu, progimnazijos direktorius R.Remeika – šališkas.

„Su šituo direktoriumi aš jau susidūriau daugiau kaip tris kartus. Ir kiekvieną kartą labai nemaloniai. Žiūri niekinančiai“, – nurodė ji ir tikino, kad nėra išklausyta, jaučiasi nušalinta neteisėtai.

Ji leido suprasti, kad iš pareigų savo noru trauktis neketina – esą lauks tyrimo išvadų.

„Aš esu įsipareigojusi tėvams, nes jie iš tikrųjų norėjo patekti į šitą mokyklėlę ir patekti pas mane“, – teigė pedagogė.

Auklėjimas apeliuojant į sąžinę

Klausiama, ar anksčiau buvo nusiskundimų dėl jos elgesio, V.Lukaševičienė pripažino, kad 2016-aisiais skųstasi gąsdinimu.

„2016 metais buvo tam tikras konfliktas. [...] Radau laiškų, kaip tie tėvai – ten irgi atsirado vienas kažkoks – kur tipo gąsdina šunimi, dar kažkuo, gydytoju gąsdina.

Suprantate, kalbi su vaikais apie pagalbos specialistus. Jeigu vaikui bloga, ateina gydytojas. Jeigu vaikas daro nusikaltimus, na, tokius, kad pavyzdžiui, sukiša tualetinio popieriaus ritinėlius į klozetus [...]. Pradedi aiškintis, kas padarė. Na, nė vienas nepadarė.

Tada skaitai pasaką, organizuoji pokalbį, pasakoji apie kinologus, kad yra šuniukai, kad jie va šitaip, ir tada jau apeliuoji į to vaiko [sąžinę], tai gal prisipažinsi, gal mums šuniuko nereikės kviestis. Tai ar čia yra gąsdinimas? Aišku, tas vaikas ir neprisipažino“, – pasakojo pedagogė.

Po šios istorijos jos darbą, kaip pasakojo pati, stebėjo mokyklos vadovai ir psichologai: „Tyrė mikroklimatą, ir žinoma, visas šitas skundas vėlgi buvo vėjinis.“

„Aš esu sau pasidariusi labai paprastą išvadą – mano juodas humoras šiais laikais, šiuolaikinių tėvų, kurie yra mano vaikų amžiaus, yra nesuprantamas. Jie nesupranta to. Žodžiu, [iš] savo žodyno, jeigu pedagoginį darbą toliau nuspręsiu dirbti, turėsiu išmesti visus juodo humoro daigus“, – dėstė V.Lukaševičienė.

Abejoja vaikų žodžiu

Klausiama, ar vaikus pravardžiuoja, ji atsakė: „Čia tai iš viso nonsensas. Man šitą temą net gėda gvildenti. Čia yra absoliutus nonsensas.“

O ar tenka pakelti balsą, pasakyti liepiamąjį žodį?

„Šiemet nereikia. Jų septyniolika, jie visi yra fantastiški“, – teigė ji.

Pedagogė neneigė daranti klaidų, sutiko, kad santykiuose su kai kuriais tėvais gimsta antipatija. Ji taip pat aiškino, kad vaikai – manipuliatoriai, o tėvai jų žodžius esą interpretuoja kaip nori.

Vaikas eilėraščių neišmoksta, posmelių neatkartoja. O tai ką jis pakartos ką mokytojas sakė?

„Tėvai gali interpretuoti kaip nori. Kaip jiems patiems patogu. Jeigu nori rimtų kaltinimų, tai tu juos turi ne iš piršto laužti – ne vaikas sakė-pasakė. Tas vaikas eilėraščių neišmoksta, posmelių neatkartoja. O tai ką jis pakartos ką mokytojas sakė? Tai yra nesąmonė.

Plius iš konteksto išpešta. Gerai, gąsdina su šunimis. Bet palaukit, apie ką mes kalbėjom?“ – kėlė klausimą V.Lukaševičienė.

Ar policija pradės ikiteisminį tyrimą dėl jos elgesio, turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius