Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 28 /16:28

Vilniaus rajone – ekstremalus įvykis: pajutus alkoholio kvapą rekomenduoja neatidarinėti langų

Šalia Vilniaus, Molėtų pl. 137, pirmadienį į aplinką patekus neaiškioms cheminėms medžiagoms Vanaginės kaimo gyventojams patariama neatidarinėti langų. Aplinkosaugininkai pirmadienį aptiko, kad į tvenkinuką sutekėjo medžiagos iš vietos nuotekų sistemos. Pirminiais duomenimis, paskleista medžiaga yra fuzelis – nemalonaus kvapo, degus šalutinis spirito varymo produktas.
Molėtų plente  tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos
Molėtų plente tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Papildyta 16.28

„Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba atliko situacijos modeliavimą ir apskaičiavo išpiltos cheminės medžiagos taršos paklaidą. Mėginiai tyrimui buvo imami antradienį, 10 val. ryto. Apskaičiuota, kad padidintos taršos zona driekiasi apie 200 m nuo židinio, o kvapas gali būti jaučiamas 500 m atstumu. Ryte, įvertinus vėjo kryptis, taršos zona neapėmė gyvenamųjų ar visuomeninės paskirties pastatų, todėl gyventojams pavojaus nekėlė. Popiet taršos ir kvapo zona labai sumažėjo dėl sėkmingai vykdomų cheminės medžiagos siurbimo darbų“, - naujausią informaciją pirmadienį po pietų paskelbė Vilniaus rajono savivaldybė.

Savivaldybės teigimu, ekstremalus įvykis ir jo padariniai yra intensyviai likviduojami, pasitelkus atitinkamų tarnybų pajėgas. Tikimasi, kad apie 15 val. bus išsiurbtas visas užterštas vanduo. Išsiurbus atliekas, galimas garavimas iš grunto. Kol bus pradėti grunto kasimo darbai, siekiant sulaikyti garavimą į aplinką, avarijos židinys bus užpiltas sorbentu. Vėliau bus vykdomi grunto plovimo darbai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Molėtų plente tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Molėtų plente tvarkomos į aplinką išpiltos pavojingos atliekos

„Atkreiptinas dėmesys, kad išsiliejusios cheminės medžiagos pagrindinė sudėtinė dalis yra alkoholis. Nustatyta, kad rimto pavojaus žmonių sveikatai nėra: sklindantis kvapas gali šiek tiek dirginti gleivinę, taip pat nedaug svaiginti. Jeigu netoli įvykio esančioje gyvenamojoje vietovėje jaučiamas specifinis alkoholio kvapas, rekomenduojama vengti buvimo lauke. Tačiau jeigu esant lauke nejaučiamas alkoholio kvapas, gyventojai gali jaustis saugiai“, - teigia savivaldybė.

Ekstremali situacija paskelbta nebuvo. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska pabrėžė, kad šiuo metu pagrindinė užduotis yra pašalinti avarijos padarinius ir imtis visų galimų priemonių užtikrinti gyventojams saugumą. Vėliau regreso tvarka iš kaltininko bus išieškoti pinigai padengti patirtus nuostolius.

VIDEO: Vilniaus rajone – ekstremalus įvykis

Ekstremalus įvykis

Vilniaus rajono savivaldybė pranešė, kad antradienį toliau vykdomi taršos likvidavimo darbai Vanaginės kaime. „Pirminiais atliktų tyrimų duomenimis, paskleista medžiaga tai fuzelis (vok. Fusel) – šalutinis spirito varymo produktas, nemalonaus kvapo. Medžiaga yra degi, joje galimai yra dažų ar lako priemaišų. Tikslesni medžiagos tyrimai yra atliekami“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės puslapyje.

„Šiandien 10 val. posėdžiavusi Vilniaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija pavedė Vilniaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centrui koordinuoti visą įvykio eigą ir teikti informaciją Ekstremalių situacijų komisijai. Būtina įvertinti galimą cheminių medžiagų taršos įtaką gyventojams ir aplinkai.

Ekstremalus įvykis yra stebimas. Kol kas gyventojams ir toliau rekomenduojama neatidarinėti langų“, – teigiama pranešime.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat informavo, kad kovo 27 d. apie 12.30 val. Bendruoju pagalbos telefonu gautas pranešimas dėl Vanaginės k. (Vilniaus r.) galimai į gruntą ir gruntinius vandenis patekusių cheminių medžiagų. Šiuo metu įvykio vietoje dirba pavojingų atliekų tvarkymo paslaugas teikianti įmonė UAB „Fetoksa“, su kuria Vilniaus rajono savivaldybė turi sudariusi sutartį dėl neaiškios kilmės cheminių medžiagų pašalinimo.

Vyksta likvidavimo darbai

„Netoli įvykio vietos gyvenantiems asmenims rekomenduojama neatidarinėti langų. Vietos gyventojai apie padėtį bus nuolatos informuojami tarnybų. Atsakingos tarnybos atlieka avarijos likvidavimo darbus. Informacija bus tikslinama“, – teigiama rajono savivaldybės interneto svetainėje.

Įspėjimo, kad galbūt nereikėtų atidarinėti langų, antradienio rytą sulaukė ir Santariškių klinikos. Jų vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė 15min sakė, kad klinikas aplankė aplinkosaugininkas ir aptarė neatidarinėti langų.

„Dabar pranešė, kad vėjas lyg pasisuko į kitą pusę, neturėtų nešti tų teršalų. Bet mes dėl viso pikto nekeičiame nutarimo neatidarinėti langų šiandien“, – sakė G.Letukienė.

Vidurdienį informaciją, kad pasikeitus vėjo krypčiai Santariškių klinikoms tiesioginės grėsmės nėra, patvirtino VRAAD Vilniaus rajono agentūros vyr. specialistas Jonas Bacevičius. „50 metrų nuo cheminio incidento židinio oro taršos normatyvai nėra viršyti. Nuolat tikriname. Kaimynystėje gyvenantiems vis dėlto geriau laikyti užvertus langus ir ribotą laiką būti gryname ore“, – sakė J.Bacevičius, patvirtindamas, kad šiuo metu avarijos likvidavimo darbai.

Gal ir nepavojinga

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) direktorius Marius Švaikauskas 15min sakė, kad jau turimi pirminiai duomenys, kokios medžiagos buvo išleistos į tvenkinuką.

„Paimtuose mėginiuose iš to priešgaisrinio tvenkinio rasta tam tikrų alkoholio liekanų, galbūt naudojamų skaidant aliejų. Taip kalba specialistai, bet tai pirminiai duomenys, tikslesnius turėtume gauti antradienį popiet“, – sakė M.Švaikauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas didelis kiekis pavojingų atliekų

Jeigu tyrimai šią informaciją patvirtins, žmonių kvėpavimo takams įtakos šios medžiagos ore neturėtų daryti. „Tai nėra kažkokia cheminė sudėtis, kas keltų grėsmę kvėpavimo takams“, – teigė VRAAD vadovas, tačiau siūlė palaukti tikslesnių duomenų.

Nelaimės vieta šiuo metu tebetvarkoma: dalis į tvenkinį išlietų medžiagų jau nusiurbta, pajėgos didinamos, kad tai būtų daroma greičiau. Išsiurbti skysčiai bus išvežami saugoti. Teigiama, kad jau išsiurbta apie 100 tonų ir tai dar ne pabaiga.

Įvykis užfiksuotas pirmadienį

Kaip 15min jau rašė, pirminiais duomenimis, neaiškios kilmės skysčiai buvo išpilti į nenaudojamų valymo įrenginių sistemą ir susikaupė maždaug už 100–150 metrų nuo teritorijos esančiame nedideliame tvenkinyje. Šis nusidažė ryškiai raudonomis ir geltonomis spalvomis.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas Justinas Jurčiukonis 15min iš įvykio vietos teigė, kad baimintasi, jog medžiagos buvo išleistos į bendrą nuotekų sistemą, tačiau atvykę „Vilniaus vandenų“ darbuotojai to nepatvirtino.

VIDEO: Aplinkosaugininko J.Jurčiukonio komentaras apie tyčia išpiltas pavojingas medžiagas

Kokios medžiagos išpiltos į šį tvenkinį, aplinkosaugininkai pirmadienį nebuvo linkę spėlioti – bus daromi išsamūs tyrimai. „Prie to tvenkinio pavėjui stovėti neįmanoma, nes jaučiamas labai stiprus cheminių medžiagų tvaikas. Pojūčiai tokie, kad blokuoja kvėpavimo sistemą“, – pirmadienį popiet teigė įvykio vietoje vis dar buvęs J.Jurčiukonis.

Dar penktadienį pareigūnai tikrino šioje teritorijoje dirbančią įmonę „Biovaliuta“, kuri skelbia superkanti aliejaus atliekas, tačiau slapta dirbę pareigūnai čia įsigijo neva kurui tinkamų medžiagų, o patalpose tvyrojo alkoholio kvapas.

Įtarimus, kad medžiagos buvo išleistos iš čia dirbančios bendrovės „Biovaliuta“, pastarosios vadovas Vytautas Vaitiekus griežtai neigia. Jo teigimu, tai tik šou darymas. „Tegu pateikia įrodymus, kad mes čia išleidome, tai įrodančius dokumentus, kad mes tai padarėme. Ten teritorija yra didelė, veikia šimtas įmonių. Todėl tegu įrodo“, – piktinosi V.Vaitiekus.

Dėl nelaimės Vilniaus rajone ketinama skelbti ekstremalų įvykį arba ekstremalią situaciją.

VIDEO: Vilniaus pakraštyje – į aplinką išlietos neaiškios medžiagos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius