Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 27

Vilniaus rajone sninga pinigais: žada kiekvienai šeimai išmokėti nuo 50 iki 100 eurų

Gyvenate Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje? Yra tikimybė, kad sulauksite dovanų iš šį rajoną valdančios partijos – planuojama kompensuoti centrinio šildymo išlaidas ir svarstyti skirti vienkartines 50–100 eurų išmokas tokiu šildymu nesinaudojantiems. Tiesa, tai savo rinkėjams paskelbęs Seimo narys Česlavas Olševskis kiek paskubėjo su terminais, nes išmokos šią savaitę realybe dar nevirs.
Vilniaus rajono savivaldybė
Vilniaus rajono savivaldybė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagarsino Seimo narys

Vilniaus rajone rinkti Seimo nariai, matyt, norėjo kuo greičiau paskelbti gerąją žinią savo rinkėjams.

Spaudos konferencijoje antradienį, Česlavas Olševskis, dalyvavęs kartu su Rita Tamašuniene, kaip rašo l24.lt, paminėjo, kad rajono tarybos posėdyje sausio 28 d. bus svarstomas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos sprendimo projektas, kuris numato nuo sausio 50 proc. dotaciją už šildymą gyventojams.

Kaip rašoma šio sprendimo projekte: „Vilniaus rajono gyventojams nuo 2022 m. sausio 1 d. iki 2022 m. kovo 31 d. už centralizuotai tiekiamą šilumą subsidijuoti iki 8 ct už kWh su PVM nuo šilumos tiekėjui nustatytos faktinės šilumos kainos. Subsidijuojama iki 53 proc. apskaičiuotos faktinės šilumos kainos.

Šilumos tiekėjų apskaičiuotas ir pateiktas subsidijas sumokėti iš Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto lėšų.“

Kaip sakė Seimo narys, sausio–kovo mėnesį šiam tikslui Vilniaus rajono savivaldybė skirs 2 mln. eurų. Jis akcentavo, kad žaliavos ir kuras smarkiai brangsta visame pasaulyje, tačiau esą „sunkiai suvokiama yra tai, kad Lietuvoje anglis ir biokuras pabrango daugiau nei dvigubai, o dujos – beveik 10 kartų“.

Ten taikomas paramos ir lengvatų paketas gyventojams yra išties įspūdingas.

Tačiau tai, anot Č.Olševskio, ne vienintelė rajono savivaldybės pagalba gyventojams. Kaip rašo l24.lt, „LLRA-KŠS parengė dar vieną sprendimo projektą, numatantį paramą visiems Vilniaus rajono gyventojams, vienkartinę 50–100 eurų išmoką planuojama mokėti kiekvienai šeimai priklausomai nuo statuso (neįgalūs asmenys, pensininkai) ir pajamų“.

Apibendrindamas Seimo narys Vilniaus rajono savivaldybę pavadino viena labiausiai socialiai orientuotų šalies savivaldybių, nes „ten taikomas paramos ir lengvatų paketas gyventojams yra išties įspūdingas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Česlavas Olševskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Česlavas Olševskis

Sprendimą dar tik rengia

Vilniaus rajono tarybos posėdis suplanuotas šį penktadienį, tačiau jo darbotvarkėje klausimo apie minėtas vienkartines išmokas nė kvapo. Kaip ir savivaldybės interneto svetainėje sprendimo projekto.

Komentare 15min Vilniaus rajono savivaldybė pirmiausia akcentuoja būsimą šios savaitės sprendimą dėl šildymo sąskaitų kompensavimo.

„Vilniaus rajono savivaldybė, reaguodama į gyventojų susirūpinimą dėl pastaruoju metu drastiškai išaugusių energetinių išteklių kainų bei siekdama prisidėti prie gyventojų finansinės naštos mažinimo, artimiausiame tarybos posėdyje, kuris vyks šį penktadienį, sausio 28 d., teiks sprendimo projektą subsidijuoti gyventojams dalį kainos už centralizuotai tiekiamą šiluminę energiją.

Prognozuojama, kad sprendimo projektas, kurį teikia tarybos dauguma – LLRA-KŠS frakcija, bus priimtas, nes sulaukiama pritarimo vykstančiose komitetuose“, – teigiama komentare.

Skiriant vienkartines išmokas bus atsižvelgiama į gyventojų ir šeimų gaunamas pajamas.

Savivaldybės teigimu, artimiausiame tarybos posėdyje taip pat bus svarstomas sprendimo projektas dėl Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų remonto, rekonstravimo ir atnaujinimo (modernizavimo) finansavimo tvarkos aprašo pakeitimo, kuriame bus padidinta maksimalios savivaldybės finansavimo sumos.

„Šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybė rengia dar vieną tarybos sprendimo projektą, skirti vienkartines išmokas šeimai (vienam gyvenančiam asmeniui), kurie nesinaudoja centralizuoto šildymo sistema ir kuriems nepriklauso kompensacija už šildymą. Skiriant vienkartines išmokas bus atsižvelgiama į gyventojų ir šeimų gaunamas pajamas.

Šis tarybos sprendimo projektas bus orientuotas į labiausiai pažeidžiamas visuomenės grupes, kurie negaus nei subsidijų, nei šildymo kompensacijų, bet kuriems parama šildymui irgi labai reikalinga. Tie asmenys ar šeimų ūkiai, kurie gaus subsidijas, vienkartine parama pasinaudoti negalės.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Marija Rekst
Arno Strumilos / 15min nuotr./Marija Rekst

Planuojama, kad šis sprendimo projektas bus teikiamas vasario mėnesio tarybos posėdyje“, – pakomentavo savivaldybė, neįvardindama nei tikslių sumų, kiek skirs gyventojams, nei kiek iš viso pinigų šiam sumanymui prireiks.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat administruoja šildymo išlaidų kompensacijų skyrimą nepasiturinčioms šeimoms (asmenims): „Būsto šildymo išlaidų kompensacijos teikiamos nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru (malkomis, anglimi, dujomis, medienos granulėmis, medienos pjuvenomis).

Raginame gyventojus aktyviau naudotis valstybės teikiama parama bei sutaupyti apmokant padidėjusias sąskaitas už šildymą, kompensuojant net iki 90 proc., o kai kuriais atvejais – ir 100 proc. šildymo išlaidų. Kompensacijos mokamos iš savivaldybės biudžeto lėšų.“

Pasigenda toliaregiško požiūrio

Opozicinei Centro dešinės koalicijai Vilniaus rajono savivaldybės taryboje priklausantis konservatorius Gediminas Kazėnas sako, kad vertinti žadamas vienkartines 50–100 eurų išmokas kol kas sunku – projekto, apie kurį taip skambiai kalbėjo Seimo narys, nei jis, nei kolegos kol kas ir akyse nėra matę.

„Toks sprendimas dar tik rengiamas. Bet visa tai susiję su kompensacijomis už šildymą – kompensuos gyvenantiems daugiabučiuose dabar. O kad esą būtų teisingi visiems, tiems, kurie gyvena privačiuose namuose, ta priemonė nuo 50 iki 100 eurų ir yra planuojama.

Jie, kaip sakoma, duoda žuvį, o ne meškerę.

Mano nuomone, savivaldybė turėtų problemą spręsti iš kito galo, o čia imamasi tokio primityvaus būdo – kompensuoti. Reikėtų tvarkyti tuos komunalinius ūkius, skatinti renovaciją. O čia vyksta kaip prieš kiekvienus vienokius ar kitokius rinkimus – gyventojų papirkimas. Tai už karštą vandenį kompensuoja išlaidas, dabar už šildymą. Tokia socialinė politika varoma, kuri neskatina tobulėti, labiau ugdo išlaikytinius.

Jie, kaip sakoma, duoda žuvį, o ne meškerę“, – kalbėjo tarybos narys.

Baksnoja į kainą

Rajono socialdemokratai jau prieš kelias savaites kėlė klausimus dėl to, kad rajone ketinama kompensuoti šildymo išlaidas, nors centralizuotu šildymo naudojasi tik labai nedidelė rajono gyventojų dalis. O ir pats šilumos ūkis labai apleistas.

„Nemėžio (12,50 ct/kWh) ir Nemenčinės (12,89 ct/kWh) komunalininkų šilumos kainos yra daugiau nei du kartus didesnės nei Mažeikių (5,53 ct/kWh), Molėtų (6,94 ct/kWh) ar Kauno (5,30 ct/kWh). Vilniaus rajono gyventojai taip pat moka didesnę kainą nei kaimyninių Vilniaus miesto (8,74 ct/kWh) ar Šalčininkų rajono (8,64 ct/kWh) savivaldybių gyventojai“, – tuomet teigė socialdemokratai.

Šios partijos atstovo taryboje Roberto Duchnevičiaus teigimu, „jei tie 2 milijonai savu laiku būtų skirti kurios nors katilinės atnaujinimui ir perėjimui nuo dujų prie biokuro“, tuomet esą ir subsidijų nereikėtų. O dabar tenka surasti 2 mln. eurų trims mėnesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius