-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 06

Vilniaus rajono gyventojai teigia jaučiantys diskriminaciją dėl ugdymo lietuvių kalba

Vilniaus rajono gyventojai tvirtina susiduriantys su sunkumais, kai nori leisti vaikus į lietuviškas grupes darželiuose ar lietuviškas mokyklas, skelbia LNK televizija.
Mokymasis
Mokymasis / „Scanpix“ nuotr.

Pasak televizijos kalbintų tėvų, bendruomenės atstovų Rastinėnuose ir Riešėje, lietuviškų darželio grupių rajone yra tik kelios, eilėse jose tėvams tenka laukti keletą metų, todėl dažnai rajono gyventojai nusprendžia registruoti gyvenamąją vietą Vilniaus mieste ir ten leisti vaikus.

Gyventojai teigia, jog prašymus įkurti darželį lietuvių kalba savivaldybė ignoruoja. Riešės bendruomenės pirmininkas Artūras Želnys sako, kad nesant centralizuoto dokumentų priėmimo, pačiuose darželiuose prašymus lietuvių kalba apskritai atsisakoma priimti. Teigiama, kad Riešėje į lietuviškas grupes eitų apie 600 vaikų, Rastinėnuose – apie 100.

Studentų bendrabučio pirmajame aukšte veikianti Buivydiškių pradinė mokykla skundžiasi perpildytomis klasėmis, kai greta esančios lenkiškos mokyklos esą veikia žymiai geresnėmis sąlygomis.

Rajono savivaldybės švietimo skyriaus atstovai sako, kad prašomi įrengti lietuviški moduliniai darželiai gali neatitikti higienos normų, tuo metu Buivydiškių mokyklai žadamos geresnės sąlygos.

Savivaldybės opozicija įsitikinusi, kad tokia situacija, kai lietuviškai kalbantys rajono gyventojai registruojasi Vilniuje, suinteresuota savivaldybę kontroliuojanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija, nes tai užtikrina jų perrinkimą.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo nauja iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius