Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 16

Vilniaus rajono savivaldybė parems besišildančius kietuoju kuru: žada 50 arba 100 eurų, turi sąlygų

Numačiusi kompensacijas centriniu šildymu besinaudojantiems Vilniaus rajono gyventojams, šio rajono savivaldybė nesustojo: atsigręžė ir į tuos, kurie šildymui naudoja kietąjį arba kitokį kurą. Jiems žadama skirti 50 arba 100 eurų – vienkartinė išmoka skirsis priklausomai nuo to, kokios yra pajamos, tenkančios šeimos nariams ar vienam gyvenančiam žmogui.
Kaminai ir dūmai
Kaminai ir dūmai

Esminė suma – 387 eurai vienam žmogui

Vilniaus rajono savivaldybės taryba artimiausiame posėdyje šį penktadienį ketina priimti sprendimą „Dėl piniginės paramos Vilniaus rajono savivaldybės gyventojams skyrimo“.

Šio sprendimo projekte numatoma, kad taryba nusprendžia skirti „Vilniaus rajone gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims (šeimoms) vienkartinę piniginę paramą iš dalies padengti būsto šildymo, naudojant kietąjį ar kitokį kurą, kurio faktinės sąnaudos kiekvieną mėnesį nenustatomos, išlaidas už vieną būstą, kuriame asmuo ar bendrai gyvenantys asmenys faktiškai gyvena“.

Sprendimo priede, skirtame šios vienkartinės paramos skyrimo tvarkai, rašoma, kad ji taikoma žmonėms, „kurie deklaravo gyvenamąją vietą arba buvo įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą Vilniaus rajone ir kurie faktiškai gyvena Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje“.

„Vienkartinė piniginė parama už vieną būstą, kuriame asmuo ar bendrai gyvenantys asmenys faktiškai gyvena (vienam namų ūkiui), skiriama:

  • 50,00 Eur dydžio, kai asmens (šeimos) vidutinės pajamos, nurodytos ir apskaičiuotos pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 17 ir 18 straipsnius, tenkančios vienam iš bendrai gyvenančių asmenų arba vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį, yra didesnės kaip 3 valstybės remiamų pajamų dydžiai;
  • 100,00 Eur dydžio, kai asmens (šeimos) vidutinės pajamos, nurodytos ir apskaičiuotos pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 17 ir 18 straipsnius, tenkančios vienam iš bendrai gyvenančių asmenų arba vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį, yra mažesnės kaip 3 valstybės remiamų pajamų dydžiai.

Bendrai gyvenantys asmenys arba vienas gyvenantis asmuo, dėl vienkartinės piniginės paramos kreipiasi į deklaruotos gyvenamosios vietos seniūniją, arba į seniūniją, kurios teritorijoje faktiškai gyvena“, – rašoma sprendimo priede.

Nuo 2022 m. sausio 1-osios valstybės remiamų pajamų dydis siekia 129 eurus. Tad Vilniaus rajono savivaldybė nustatyta riba, kuri skirs parama – 50 ar 100 eurų – yra 387 eurai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono merė Marija Rekst
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus rajono merė Marija Rekst

Paskelbė Seimo narys

Pirmasis apie tokią rajono savivaldybės paramą dar sausį paskelbė šiame rajone išrinktas Seimo narys Česlavas Olševskis, spaudos konferencijoje teigęs, kad „LLRA-KŠS parengė dar vieną sprendimo projektą, numatantį paramą visiems Vilniaus rajono gyventojams, vienkartinę 50–100 eurų išmoką planuojama mokėti kiekvienai šeimai priklausomai nuo statuso (neįgalūs asmenys, pensininkai) ir pajamų“.

Kadangi tuo metu kalbėta ir kompensacijų už centrinį šildymą tvarką Vilniaus rajone, Seimo narys šią savivaldybę pavadino viena labiausiai socialiai orientuotų šalies savivaldybių, nes „ten taikomas paramos ir lengvatų paketas gyventojams yra išties įspūdingas“.

Tiesa, Č.Olševskis visas išmokas žadėjo dar sausį, tad Vilniaus rajono savivaldybei teko patikslinti – tuo metu sprendimo projektas tik rengtas ir net neplanuota jo priimti sausio tarybos posėdyje.

„Šiuo metu Vilniaus rajono savivaldybė rengia dar vieną tarybos sprendimo projektą skirti vienkartines išmokas šeimai (vienam gyvenančiam asmeniui), kurie nesinaudoja centralizuoto šildymo sistema ir kuriems nepriklauso kompensacija už šildymą. Skiriant vienkartines išmokas bus atsižvelgiama į gyventojų ir šeimų gaunamas pajamas.

Šis tarybos sprendimo projektas bus orientuotas į labiausiai pažeidžiamas visuomenės grupes, kurie negaus nei subsidijų, nei šildymo kompensacijų, bet kuriems parama šildymui irgi labai reikalinga. Tie asmenys ar šeimų ūkiai, kurie gaus subsidijas, vienkartine parama pasinaudoti negalės.

Planuojama, kad šis sprendimo projektas bus teikiamas vasario mėnesio tarybos posėdyje“, – sausio pabaigoje teigė Vilniaus rajono savivaldybė.

Negausi rajono tarybos opozicija tąkart akcentavo, kad reikėtų toliaregiškesnių sprendimų – tarkim, skatinti namų renovaciją, katilinių atnaujinimą, o ne mokėti vienkartines išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius