Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05

Vilniaus rajono savivaldybė pernai „darbų tęstinumą“ užtikrino tik S.Skvernelio Upės gatvei

Norą tęsti Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras Saulius Skvernelis, asfaltavimą Vilniaus rajono savivaldybė aiškina siekiu užtikrinti darbų tęstinumą. Kitaip tariant, kas pradėta – reikia užbaigti. Gatvės remontas pradėtas 2018 metais S.Skverneliui ir kaimynams surinkus nedidelę sumą. Ar visi Vilniaus rajono gyventojai, prisidėję prie savo gatvės remonto, gali tikėtis, kad ją toliau tvarkys valstybės lėšomis? Rajono savivaldybės pateikti duomenys rodo – tikrai ne. 2019 metais tokio „tęstinumo“, išskyrus premjero, nematė nė viena Vilniaus rajono gatvė.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / 15min nuotr.

„Tai kaip ir visur – yra gyventojų noras, yra tęstinumas, kur 50 ant 50 pradėtas užpernai“, – vasario pabaigoje paklausta, kokie argumentai lėmė, kad toliau bus tvarkoma Upės gatvė, žurnalistams teigė Vilniaus rajono merė Marija Rekst.

Merė omenyje turėjo tai, kad 2018 metų pabaigoje buvo asfaltuota 250 metrų Upės gatvės, S.Skverneliui su kaimynais dalyvavus programoje „50/50“, kai savivaldybė ir gyventojai už asfaltą ir darbus susimoka po lygiai. Abiems pusėms tai kainavo po 19,4 tūkst. eurų.

2019-ųjų pabaigoje Upės gatvę remontuojant jau valstybės lėšomis, kaip vienas argumentų ir vėl buvo pasitelktas tęstinumas. Savivaldybės atstovė spaudai Jolanta Gulbinovič tuomet 15min teigė, kad darbai vykdyti „įvertinus eismo intensyvumą bei siekiant užtikrinti darbų tęstinumą“.

Ar tai reiškia, kad su kaimynais surinkus kad ir pora tūkstančių eurų, visi Vilniaus rajono gyventojai gali tikėtis, jog gatvė toliau bus remontuojama jau už mokesčių mokėtojų lėšas?

Vargu.

Tai rodo Vilniaus rajono savivaldybės 15min pateikti duomenys.

Tai kaip ir visur – yra gyventojų noras, yra tęstinumas, kur 50 ant 50 pradėtas užpernai, – sakė M.Rekst.

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Statybos skyrius 15min nurodė, kad 2018 metais – tais pačiais, kai prie S.Skvernelio ir kaimynų namų buvo paklota 250 metrų asfalto, pagal programą „50/50“ buvo tvarkomos 13 gatvių. Darbų vertė sudarė 1,26 mln. eurų, įrengta apie 8,2 km naujos asfaltbetonio dangos.

Darbų sumos buvo įvairios – nuo 14 tūkst. eurų iki beveik 218 tūkst. eurų.

2019 metais pagal minėtą projektą darbai atlikti 23 gatvėse. Bendra darbų vertė sudarė 2,7 mln. eurų, iš viso įrengta apie 11,3 km naujos asfaltbetonio dangos. Darbų sumos taip pat buvo įvairios, nuo 3,6 tūkst. eurų iki beveik 709 tūkst. eurų.

15min Vilniaus rajono savivaldybės prašė nurodyti, kurios iš 2018-2019 metais pagal „50/50“ programą tvarkytų gatvių vėliau, užtikrinant tęstinumą, buvo asfaltuojamos už savivaldybės lėšas.

„Kalbant apie savivaldybės programos dėl kelių ir gatvių asfaltavimo ar žvyro dangos remonto darbų bendro finansavimo tęstinumą, pavyzdžių tikrai turime“, – atsakyme teigė savivaldybė.

Vilniaus rajono savivaldybė nurodė tris pavyzdžius ir visi jie – iš anksčiau.

Vienas pavyzdžių – 2015 metais pagal projektą „50/50“ pradėti Žaliosios gatvės 140 metrų atkarpos remonto darbai, kurie tęsti 2016 metais, kai Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšomis buvo sutvarkyta 70 metrų šios gatvės.

2016 metais Ežero gatvėje nutiesus 215 metrų asfaltbetonio, darbai tęsti po dviejų metų – 2018-aisiais KPPP lėšomis paklota dar 564 metrai.

2017 metais pagal „50/50“ programą nuklota 680 metrų asfaltbetonio Plačiojoje gatvėje. 2018 metais Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) bei savivaldybės biudžeto lėšomis buvo įrengta dar 1323 metrai.

O kaip su tomis gatvėmis, kurios programoje dalyvavo panašiu metu, kaip ir Upės gatvė?

Savivaldybė tokių pavyzdžių nepateikė, tad akivaizdu, jog labiausiai pastaruoju metu rūpinamasi, kad darbų tęstinumas vyktų S.Skvernelio gatvėje.

Anot savivaldybės, galimybė dalyvauti programoje „50/50“ atsirado 2012 metais.

„Džiaugiamės, kasmet sulaukiantys vis daugiau iniciatyvų dėl kelių ir gatvių asfaltavimo ir žvyro dangos remonto darbų bendro finansavimo“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marija Rekst
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marija Rekst

Po vasario pabaigoje vykusio tarybos posėdžio rajono merės M.Rekst žurnalistai klausė, ar tai reiškia, kad gyventojai, surinkę kad ir 20 tūkst. eurų, gali tikėtis, jog ateityje jų gatvė bus tvarkoma jau savivaldybės lėšomis.

„Tai reiškia, kad yra tas mūsų sprendimas dėl kažkokios atkarpos, o tolesni darbai bus irgi analizuojami“, – žurnalistams atsakė merė.

„Aš negaliu dabar sakyti, nes konkreti gatvė analizuojama“, – į dar kartą pakartotą tą patį klausimą atsakė M.Rekst.

Minėtame posėdyje Vilniaus rajono savivaldybė pritarė 2020–2022 metų strateginiam veiklos planui, kuriame per trejus metus Upės gatvės, kurioje gyvena premjeras S.Skvernelis, asfaltavimui numatyta surasti 800 tūkst. eurų.

Šiais metais Upės gatvės tolesniam tvarkymui „užtikrinant darbų tęstinumą“ ketinama skirti 200 tūkst. eurų. Tiesa, konkreti suma paaiškės kovo pabaigoje įvyksiančiame tarybos posėdyje.

Trečiadienį Vyriausybė paskirstė KPPP biudžetą. Vilniaus rajono savivaldybei, kaip tankiai apgyvendintai tautinių mažumų,skirta 404 tūkst. eurų. Kurioms gatvėms ir keliams šiuos pinigus panaudoti, spręs pati savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius