Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 28

Vilniaus rajono valdžios informaciją už 150 tūkst. Lt toliau viešins LLRA atstovų laikraštis

Vilniaus rajono savivaldybės informaciją lenkų kalba ir toliau viešins Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovų valdoma įmonė „Rejspa“, leidžianti savaitraštį „Tygodnik Wilenszczyzny“.
Piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės
Vilniaus rajono savivaldybė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip nurodoma viešųjų pirkimų dokumentuose, 150 tūkst. litų sutartis dėl informacijos lenkų kalba viešinimo su bendrove sudaryta rugsėjo 18 dieną, ji galios iki 2015-ųjų gruodžio 18-osios. Savivaldybės pirkimų planuose maksimali patvirtinta suma šiam pirkimui buvo 200 tūkst. litų.

Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas Aleksandras Liachovičius BNS sakė, kad viešajame pirkime dalyvavo tik „Rejspa“, kuri konkursą ir laimėjo.

Iki 2017-ųjų sausio 17 dienos galioja kita, 430 tūkst. litų vertės sutartis su „Rejspa“ dėl informacijos viešinimo lietuvių kalba. Ji sudaryta šių metų kovą.

Kaip nurodoma viešųjų pirkimų dokumentuose, 150 tūkst. litų sutartis dėl informacijos lenkų kalba viešinimo su bendrove sudaryta rugsėjo 18 dieną, ji galios iki 2015-ųjų gruodžio 18-osios.

Anksčiau savivaldybės informacijos viešinimo paslaugas abejomis kalbomis vykdė taip pat „Rejspa“ – konkursas dėl informacijos teikimo lenkų kalba paskelbtas besibaigiant 2013-ųjų rugpjūtį sudarytai paslaugų, įvertintų 250-čia tūkst. litų, sutarčiai.

Analogiškos sutartys su „Rejspa“ buvo sudarytos nuo 2012 metų. Ankstesniais metais sutartys buvo sudaromos su bendrove „Kurjer Wilensky“, kuri Vilniaus rajone iki šiol leidžia dienraštį lenkų kalba.

2,3 tūkst. egzempliorių tiražu kasdien leidžiamas laikraštis konkursuose pastaruoju metu nebedalyvauja.

Kaip BNS sakė „Kurjer Wilensky“ redaktoriaus pavaduotojas Aleksanderis Borovikas, laikraštis taip pat bendradarbiauja su savivaldybe reguliariai publikuodamas informaciją, tačiau nekonkuruoja viešųjų pirkimų konkursuose dėl nuolatinio informacijos viešinimo.

„Tai todėl, kad tai yra jų, Vilniaus rajono savivaldybės, savaitraštis“, – BNS paaiškino A.Borovikas, paklaustas, kodėl jo atstovaujamas leidinys nesiekia su savivaldybe sudaryti sutarties ir perleidžia šią teisę konkurentams.

Su korupcijos apraiškomis kovojančios organizacijos „Transparency international“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas šį konkursą įvertino kaip „rizikingą“.

„Toks konkursas yra vertinamas kaip rizikingesnis korupcijos rizikų prasme, nei konkursas, kuriame dalyvauja daugiau bendrovių ir sukuria elementarią konkurenciją. Kai kalbama apie tokius didelius pinigus – daugiau nei 0,5 mln., kurie skiriami viešinimai, svarbu, kad kiltų kuo mažiau klausimų, ar tokie pinigai panaudojami skaidriai, ar nėra taip, kad kažkas laimi dėl to, kad pažįsta žmones, yra geri bičiuliai“, – sakė S.Muravjovas.

Anot jo, pati savivaldybė turėtų viešai pateikti duomenis visuomenei, kokius galimus interesų konfliktus turi žmonės, priimantys sprendimus dėl viešųjų pirkimų sąlygų (techninių specifikacijų) kūrimo, taip pat šių sumų skyrimo ir ar jie tikrai nuo sprendimų nusišalina.

„Būtų labai įdomu sužinoti, kaip Vilniaus rajono savivaldybė į šituos klausimus atsako, kaip apskritai valdo savo galimas korupcines rizikas skirstant mokesčių mokėtojų pinigus“, – sakė jis.

Vilniaus rajono savivaldybėje su 19 narių LLRA sudaro valdančiąją daugumą.

Registrų centro duomenimis, 29 proc. „Rejspa“ akcijų valdo LLRA frakcijai priklausanti Seimo narė Vanda Kravčionok, 10 proc. – parlamentaras, LLRA frakcijos narys Michalas Mackevičius.

Bendrovė leidžia savaitraštį „Tygodnik Wilenszczyzny“ ir „Vilniaus krašto savaitraštis“.

Kultūros ministerijos duomenimis, kas savaitę lenkų kalba leidžiamo „Tygodnik Wilenszczyzny“ tiražas siekia 2,7 tūkst. egzempliorių, lietuviško „Vilniaus krašto savaitraščio“ – 700 egzempliorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius