Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 09

Vilniaus Reformatų parke dar kyla dulkės, bet žadama – bus žaliau nei sovietmečiu

Daug ginčų, kritikos sulaukęs Reformatų parko tvarkymas Vilniuje beveik baigtas. Tiesa, dulkės čia dar kyla, o atidarymas šiek tiek nusikėlė dėl gausių pavasarinių kritulių, tačiau bendras vaizdas jau matosi. Darbus vykdančios įmonės atstovai neslepia turintys nuolat atremti priekaištus dėl trinkelių gausos, tačiau tikina, kad žalumos skvere bus gerokai daugiau, nei buvo sovietmečiu ir po jo.
Vilniaus Reformatų parkas beveik baigtas tvarkyti - liko paskutiniai potėpiai
Vilniaus Reformatų parkas beveik baigtas tvarkyti – liko paskutiniai potėpiai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Statybinėmis tvoromis aptvertame parke šiuo metu lankytis gali tik statybininkai.

Bent jau taip turėtų būti iki rekonstrukcijos darbų pabaigos, kol kas visi įėjimai uždaryti. Vis dėlto vienas kitas smalsuolis randa plyšį pasidairyti ar ir įlįsti vidun.

Tokiu būdu socialiniuose tinkluose paplinta vis viena kita šio atnaujinto parko nuotrauka, po kuria pasipila įvairiausi komentarai.

Vieniems atnaujintas parkas patinka, kiti piktinasi sprendimais.

95 proc. padaryta

Skirtingos nuomonės šio parko atnaujinimą lydi nuo pat projekto rengimo pradžios, kai visuomenės teismui pristatytas projektas sulaukė tikrai daug kritikos ir net pasipiktinimo.

Ar taip bus ir darbus pabaigus, juos vykdančios bendrovės atstovai nespėlioja.

Tik tikina – jau dabar esą matosi, kad žalumos čia būsią tikrai daugiau, nei buvo sovietmečiu ar po jo.

Šlapias pavasaris, gausūs krituliai gegužę kiek sutrikdė planus, sako UAB „Eikos statyba“ atstovai.

Tačiau esą didieji darbai parke turėtų būti baigti šią savaitę, nebent oras vėl kiš koją.

Tuomet liks valymas, defektų šalinimas ir kiti paskutiniai potėpiai.

„Šiuo metu apie 95 proc. padaryta, bet dažniausiai tie 5 proc. baigiant objektą yra tie slidžiausi, kai kruti kruti, o apsisukęs dar ką nors randi. Tai yra įprasta“, – sakė Kęstutis Rusonis, objekto statybos vadovas.

Priešais Pylimo gatvę vieno pagrindinių parko akcentų – paminklo „Reformacijos ir lietuvių raštijos pradininkams“, nėra.

Kaip rašoma reformacija.lt, su skulptorės prof. Dalios Matulaitės ir architekto prof. Jūro Balkevičiaus sukurtu paminklu kol kas nebus galima susipažinti.

Šiuo metu apie 95 proc. padaryta, bet dažniausiai tie 5 proc. baigiant objektą yra tie slidžiausi.

„Į netolimą ateitį nukeliama: stilobato aikštelės grindinys iš balto ir juodo gludinto granito plokščių su geometriniu mozaikiniu piešiniu, įrengimas ir 10-ies tamsaus šlifuoto granito, raižiniais individualizuotų pilonų/kolonų, dedikuotų konkrečioms istorinėms asmenybėms, pastatymas“, – teigiama pranešime.

Ramybės pieva

Dabar čia yra pamatas su fontanu, kuris irgi galutinai bus baigtas tada, kai stovės paminklas.

Už jo plyti dar tik pradedanti žaliuoti veja – toje vietoje, kur buvo Reformatų kapinės.

Buvusi jų tvora matoma – grindinyje ji pažymėta raudonų trinkelių juostomis.

Einant per parką tos raudonos trinkelės išties išsiskiria. Visur, kur jos išdėliotos, kažkas buvo – tvora, koplyčia, kiti pastatai, kurių liekanas rado darbus čia vykdę archeologai.

Didžioji pieva nebus skirta pasisėdėjimams ar piknikams. Kaip sako projekto vadovas Giedrius Videika, kapinių vietoje ketinama palikti ramybės vietą.

Pasisėdėjimams, renginiams skirta tolimesnė parko dalis link K.Kalinausko gatvės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parko ramybės pieva
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parko ramybės pieva

„Atėję buvo ir Šviesų festivalio organizatoriai, tai ir jiems patarėme šioje vietoje nieko neplanuoti, nes čia buvusi kapinių teritorija, todėl iš pagarbos šita vieta turėtų būti ramesnė“, – sakė G.Videika.

Šioje pievoje ir medžių paunksnės tikėtis neverta, nes medžių čia tiesiog nėra. Tad vasaros dieną vargu ir ar ilgai sėdėti norėsis po kaitria saule.

Pievą ketinama aptverti, taip pat specialūs laidai juos ir augalus, taip tikimasi juos išsaugoti.

Čia buvusi kapinių teritorija, todėl iš pagarbos šita vieta turėtų būti ramesnė.

Kas kita tolesnė parko dalis. Joje išliko ir nemažai senųjų medžių, pasodinta jaunų, tiesa, kol jie suaugs ir ims teikti pavėsį, dar teksią gerokai palaukti.

Dėl trinkelių ginčijasi

Anot „Eikos statybos“ vadovo Almanto Čebanausko, įėjimų į parką būsią daug – iš skirtingų pusių galima bus ateiti nuo Pylimo ar K.Kalinausko gatvių, nusileisti laipteliais iš Jono Basanavičiaus ar Teatro gatvių.

Statytojai nelinkę sutikti su vis girdima kritika, kad šis parkas bus trinkelėmis išgrįstas.

Esą net pagrindinis takas, einantis aplink parką, nėra iš trinkelių, kaip sako, draugiškas gamtai – padengtas organinės kilmės skaldele su gysločio ekstraktu.

Kaip sakė K.Rusonis, pabėrus žolės sėklų, jos ant šio tako sudygsta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parkas beveik baigtas tvarkyti
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parkas beveik baigtas tvarkyti

„Trinkelės daugiausia yra centrinėje zonoje nuo Pylimo gatvės pro paminklą į viršų link Teatro gatvės, dar truputį į šoną nueina. Ir viskas, kitur kairėje pusėje skaldos danga, dešinėje irgi. Nemanau, kad čia jų daug“, – teigė G.Videika.

Darbai šiame parke jau vyksta apie 2,5 metų.

„Tai labai jautri vieta, kaip ir visuose senamiesčiuose, archeologai turėjo čia darbo, tas laikas neįėjo į mums skirtą. Buvo užsakyti pirmieji darbai, tada vyko detalūs tyrimai, kurie parodė, kad jie buvo būtini, nes aptikta daug radinių.

Trinkelės daugiausia yra centrinėje zonoje nuo Pylimo gatvės pro paminklą į viršų link Teatro gatvės, dar truputį į šoną nueina. Ir viskas.

Tai parodė, kad reikalavimus reikia gerbti ir istoriją saugoti. Tad ir užtruko. Reikia suprasti, kad tokiuose objektuose dirbant ir norint greitai padaryti galima sugadinti istoriją“, – tikino A.Čebanauskas.

Priekaištai apie galbūt per daug pašalintų medžių statytojams irgi atrodo perdėti.

Esą pirminiame projekte tų medžių ketinta išpjauti gerokai daugiau, tačiau vėliau įvertinus situaciją apie 15 buvo išsaugota.

Dar ir dabar galima įžiūrėti raudonus kryželius ant kai kurių medžių kamienų, tačiau šie medžiai tikrai išliks.

Akmenukais ar kitokia danga medžių šaknų irgi neketinama uždengti.

„Tie, kurie buvo nelabai patenkinti, kai pradėjome naikinti sovietinį paveldą – tuos laiptus, tai dabar turėtų gal nuomonę pakeisti“, – sakė A.Čebanauskas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Reformatų sodas 2018 metais
Sauliaus Žiūros nuotr./Reformatų sodas 2018 metais

Jam antrindamas K.Rusonis teigė, kad žmonės patys galės įvertinti, kiek čia „įnešta žalios gyvybės“: „Skveras bus žalesnis. Vien tai, kiek anksčiau ploto gelžbetonis užėmė.“

Staigmenų pateikė archeologija

Suolelių parke – 88: 64 su atlošais žali, dar 24 geltoni. Taip pat yra ir 12 kėdžių.

Kampe Teatro gatvės link įrengta vaikų žaidimų aikštelė, padengta minkšta danga, nuo pagrindinio tako ją skirs augalų sienelė.

Palei pergolę – specialią pavėsinę – ratu čiurlens fontanas, vanduo iš jo bėgs laiptakiu žemyn, tada po žeme kils vėl aukštyn.

Skveras bus ža​​​​​lesnis. Vien tai, kiek anksčiau ploto gelžbetonis užėmė.

Suželti parke viskas turėtų maždaug per dvejus metus.

Veja jau sudygusi, kitur irgi turėtų sužaliuoti šiemet, nors kai kur savo darbą padarė lietūs – nuplovė sėklas žemyn nuo nuolydžių.

Gėlės žydės irgi dar šiemet, krūmai, medžiai, tikimasi, sužaliuos kitąmet.

Reformatų parke veiks ir viešieji tualetai, dėl kurių Vilniuje nuolat kyla problemų, nes tokių paslaugų miesto centre, Senamiestyje tenka ieškoti kavinėse.

Paklausti apie didžiausius iššūkius, bendrovės atstovai sako, kad sunkiausia turbūt buvusi pradžia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parko fontanas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Reformatų parko fontanas

„Pirmas dalykas buvo bendravimas su visuomene, paskui – gamtos mylėtojai. Žmogus sunkiai įsivaizduoja, kaip čia bus, ne visi yra inžinieriai. Kartais paveiksliukas neparodo tos vietos. Kaip pažymi ribas, žmonėms atrodo, kad medžiai nukentės, juos reikia apeiti. Tai išsprendus archeologija pateikė staigmenų.

Tyrinėjimai buvo preliminarūs, tad planuota vienur kažką daryti, paaiškėjo, kad ten vertinga vieta. Darbo projekto korekcijų buvo – atrodė, suplanuota taip, kad visi sutinka, tačiau įkišus kastuvą teko sakyti STOP. Tada ateina archeologai, kelis mėnesius tiria, kas toje vietoje yra. Kai kurias vietas, tarkim, vaikų žaidimų aikštelės smėlio dėžė, pirmiausia archeologai tikrino. Buvo ir taip, kad kažkur nieko neturėjo būti, o buvo. Tada vyko patikslinimai“, – kalbėjo K.Rusonis.

Darbo projekto korekcijų buvo – atrodė, suplanuota taip, kad visi sutinka, tačiau įkišus kastuvą teko sakyti STOP. Tada ateina archeologai.

Atidarymo galima tikėtis liepą – statytojai apie liepos vidurį žada jau būti viską pabaigę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius