-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 27 /16:56

Vilniaus regione užimta 85 proc. lovų COVID-19 pacientams, kitur padėtis taip pat prastėja

Vilniau regione, antradienio duomenimis, užimta 85 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų, pranešė Santaros klinikos. Kitų regionų įstaigos BNS informavo, jog jose situacija yra geresnė, tačiau prastėja.
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Klaipėdos universitetinė ligoninė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Santaros klinikų duomenimis, regione užimtos 687 lovos, 81 iš jų – reanimacijos skyriuose. Iš viso COVID-19 pacientams gydyti numatyta kiek daugiau nei 800 lovų.

Vien Santaros klinikose, kur gydomi tik sunkūs ir labai sunkūs pacientai, reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų užimta jau 88 proc., o aktyvaus gydymo – 80 procentų: iš 159 aktyvaus gydymo vietų užimtos 128 lovos, o reanimacijos skyriuose 59 iš 67 lovų.

Ir toliau stebima, kad sergantys pacientai yra jaunesnio amžiaus – išaugo ligonių iki keturiasdešimties metų skaičius, reanimacijose gydomų pacientų amžiaus vidurkis – apie 50 metų.

Pasak Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės Motiejūnienės, šie skaičiai tiesiogiai atspindi didelį naujų atvejų skaičiaus augimą Vilniaus regione, kiek geresnė situacija yra tik Alytaus apskrityje.

„Statistika rodo, kad pastarąsias dvi savaites naujų atvejų skaičiaus vidurkis Vilniaus regione viršija 600 atvejų per dieną ir tai sudaro daugiau kaip pusę visų Lietuvoje nustatomų COVID-19 atvejų“, – rašoma ligoninės pranešime.

Santaros klinikų generalinio direktoriaus Felikso Jankevičiaus teigimu, Santaros klinikose ir Vilniaus regione jau jaučiamas reanimacijos ir intensyviosios terapijos lovų bei žmogiškųjų išteklių trūkumas, tačiau kol kas situacija valdoma turimomis pajėgomis.

Kaip nurodo ligoninė, dėl ypač didelio COVID-19 liga sergančių pacientų skaičiaus gali nukentėti kitomis ligomis sergantys Vilniaus regiono pacientai

„Todėl Santaros klinikos, kaip koordinuojanti COVID-19 procesus regione įstaiga, kartu su valstybės institucijomis ieško sprendimų dėl sveikatos priežiūros resursų laikino perskirstymo tarp Lietuvos regionų“, – rašoma pranešime.

Kauno regiono ligoninėse situacija sparčiai blogėja

COVID-19 situacija Kauno regiono ligoninėse yra itin sudėtinga ir reikšmingai blogėjanti, BNS antradienį informavo Kauno klinikos.

Pasak koordinuojančios ligoninės, vien per pastarąją parą į Kauno regiono ligonines paguldyti 49 nauji pacientai, dešimt iš jų – į reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius.

Akivaizdžiai daugėjant pacientų reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose, nuspręsta šią savaitę didinti COVID-19 lovų skaičių regiono ligoninėse.

Artimiausiomis dienomis bus pradėta mažinti planinių stacionaro paslaugų apimtis.

Kauno regione šiuo metu užimta 300 iš 380 arba 79 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų su deguonies tiekimu.

Taip pat užimtos 27 iš 43 arba 63 proc. reanimacijos ir intensyviosios terapijos lovos su dirbtinės plaučių ventiliacijos galimybe, 20 pacientų taikoma plaučių ventiliacija.

Klaipėdoje situacija stabili, bet prastėjanti

Klaipėdos regione situacija kiek geresnė nei sostinėje: užimta apie pusė iš 160 COVID-19 pacientams skirtų lovų.

„Lyginant su kitais miestais, situacija mūsų regione yra pakankamai stabili. Gydomų pacientų skaičiai nežymiai didėja, tačiau tikrai negalime teigti, kad labai staigiai“, – BNS antradienį sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) atstovė Aistė Noreikaitė.

„Rezervas yra turimas, esant poreikiui, lovų skaičius gali būti didinamas“, – teigė ji.

Vien Klaipėdos universitetinėje ligoninėje šiuo metu yra 55 lovos, jose gydomi 46 pacientai.

„Dešimt iš jų yra reanimacijoje. Praėjusią savaitę iš viso gydomi buvo 37 pacientai. Jei prisimintume pandemijos piką gruodį arba sausį, kai pacientų skaičiai siekdavo ir iki 200, tai jie yra kardinaliai skirtingi“, – sakė ligoninės atstovė.

Anot jos, pacientų amžiaus vidurkis – apie 60 metų.

„Piko metu, kadangi nebuvo vakcinacijos, pacientų amžiaus vidurkis buvo kiek didesnis. Šiuo metu pacientai jaunesni, tačiau negalima teigti, kad žymiai“, – aiškino A.Noreikaitė.

Panevėžyje ir Šiauliuose situacija taip pat prastėja

Respublikinė Panevėžio ligoninė BNS informavo, kad Panevėžio ir Utenos regiono ligoninėse COVID-19 pacientams skirtų lovų užimtumas per paskutinę savaitę išaugo maždaug trečdaliu.

Regione šių lovų užimtumas siekia 49 procentus, o Respublikinėje Panevėžio ligoninėje – 54 procentus.

„Artimiausiu metu lovų skaičiaus didinimas nėra numatomas. Pacientų skaičius, lyginant su piko momentu, yra gerokai mažesnis, bet pastebimas nuosaikus šio skaičiaus augimas. Labiausiai neramina naujos viruso atmainos plitimas Utenos regione“, – teigia ligoninė.

Panevėžio ir Utenos apskrityse gydoma 140 COVID-19 pacientų, iš jų aštuoni – reanimacijoje, pusei taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika sako, kad situacija regione po truputį blogėja.

„Pildosi du šiuo metu veikiantys kovidiniai skyriai, viena iš COVID-19 pacientams skirtų reanimacijų užpildyta 90 procentų. Sekame situaciją ir, susirgimų skaičiui regione augant, esame pasirengę atidaryti papildomą skyrių COVID-19 pacientams“, – BNS perduotame komentare teigia R.Mažeika.

Anot jo, ligoninėje šiuo metu gydomi 28 žmonės, penki iš jų – reanimacijoje, tačiau plėstis galimybių yra.

„Per COVID-19 piką ligoninėje buvo įkurti penki kovidiniai skyriai, kuriuose buvo gydoma per 100 ligonių“, – sako Šiaulių ligoninės direktorius.

Statistikos departamento antradienio duomenimis, visose Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1289 COVID-19 pacientai, 139 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius