-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 11 19

Vilniaus regione užimta apie 75 proc. lovų COVID-19 pacientams, ruošiamasi savaitgaliui

Vilniaus regione užimta apie 75 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų, nauji pajėgumai ruošiami savaitgaliui, BNS informavo Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

„Mes stengiamės valdyti situaciją visomis priemonėmis, man sunku kažką sakyti, nes nėra sumažėjęs pacientų srautas. Vis tiek kasdien apie 20 pacientų yra paguldoma, jie yra pakankamai sudėtingi, lengvų formų neguldome. Dedam visas pastangas turėti papildomas lovas savaitgaliui“, – komentavo medikė.

„Šiandien dienai pas mus regione yra 75 proc. lovų užimtumas, tai rodo, kad jau reikia rūpintis, todėl mes tą ir darom, kad turėtume bent 60 proc. užimtumą, tada galima būtų sakyti, kad ramiai išgyvensime savaitgalį“, – pridūrė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Antradienį ji teigė, kad Vilniaus regione užimta 94 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų, o neįrengus naujų gali sutrikti pagalbos teikimas naujiems pacientams.

Tačiau nuo tada Santaros klinikoms talkinančiose gydymo įstaigose pavyko išplėsti savo pajėgumus.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje lovų skaičius padidintas nuo 120 iki 150, čia šiuo metu gydomi 129 koronavirusu sergantys pacientai. Anksčiau sostinės savivaldybės direktorius Povilas Poderskis yra sakęs, kad šioje ligoninėje pajėgumus būtų galima išplėsti iki 180 lovų.

„Žmogiškieji ištekliai yra problema, kodėl negali ligoninė išplėsti pajėgumų ir numatyti dar 30 lovų, trūksta personalo. (...) Jie šiuo metu, taip pat ir Vilniaus miesto savivaldybė talkina, su poliklinikomis bendrauja, iš jų bando surasti personalo“, – kalbėjo A.Bilotienė Motiejūnienė.

Anot jos, per pastarąsias dienas 30 papildomų lovų įrengta Ukmergės ligoninėje. Čia šiuo metu iš viso yra apie 60 lovų. Iš jų pusė užimta.

Dar 10 lovų COVID-19 pacientams įrengta Druskininkų ligoninėje, joje jau gydomi trys pacientai.

Mes stengiamės valdyti situaciją visomis priemonėmis, man sunku kažką sakyti, nes nėra sumažėjęs pacientų srautas.

„Planuojama, kad prasiplės iki 30 lovų“, – kalbėjo ji.

Medikės teigimu, Alytaus S.Kudirkos ligoninėje ketvirtadienį papildomai COVID-19 pacientams skiriama dar 30 lovų. Čia galės iš viso būti gydomi apie 70 pacientų. Jos duomenimis, šioje ligoninėje dabar guli 37 COVID-19 pacientai.

Pasak A.Bilotienės Motiejūnienės, taip pat laukiama atsakymo, ar pacientus galės priimti Švenčionių ligoninė.

„Pas juos didžioji dalis personalo, kuris buvo numatytas, yra saviizoliacijoje ir jie negali pradėti darbo. Ten būtų 32 lovos. Rytoj ryte žinosime, kokia situacija, šiandien jie ten tikrinasi, su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru, su infektologais bendrauja“, – kalbėjo Santaros klinikų direktorė valdymui.

A.Bilotienės Motiejūnienės teigimu, iššūkių kyla ne tik randant galinčio dirbti personalo, bet ir valdant pacientų srautus.

„Atsidarius, pavyzdžiui, padaliniui Ukmergės ligoninėje, jie negali teikti neurologinių, kitokių paslaugų, vadinasi, kad tie pacientai jų turi važiuoti į kitas gydymo įstaigas“, – komentavo medikė.

Santaros klinikose šiuo metu gydoma 118 COVID-19 pacientų, jiems numatyta per 130 lovų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvos ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 1437 žmonės, 109 iš jų – reanimacijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius