-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 20

Vilniaus Rotušės aikštėje naujos trinkelės miestui nekainuos – rangovas nekokybiškas keičia už savas lėšas

Istorija, kai po kelerių metų paaiškėjo, kad nežinia kur dingo dalis senųjų Vilniaus Gedimino prospekto trinkelių ir jų buvo ieškoma visame mieste bei priemiesčiuose, kartojasi? Tokią mintį iškėlė vilniečiai, pastebėję, kad Rotušės aikštėje senosios, prieš kelerius metus paklotos, trinkelės keičiamos lygiai tokiomis pat naujomis. Vilniaus savivaldybė ramina, kad jokio skandalo šįkart nėra, o ir darbai miestui nekainuoja nė lito.
Darbai Vilniaus Rotušės aikštėje
Darbai Vilniaus Rotušės aikštėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vilniaus senamiestyje, prie Rotušės, jau kuris laikas vyksta kelio remonto darbai – prieš tai buvusios raudonos plytelės keičiamos į tokias pat, tik šiek tiek šviesesnes, nors po poros savaičių jos ir vėl patamsėja ir atrodo lygiai kaip ir buvusios. Tad man kilo noras pasiteirauti, ar tai nėra kokia nors nauja „pinigų plovimo“ sistema, nes kaip tik taip ir atrodo“, – tokį susirūpinusio vilniečio Edvino laišką gavo 15min.lt redakcija.

Buvo paklotos nekokybiškos trinkelės

Toks vilniečio susirūpinimas pagrįstas – į sostinės mero kėdę vos atsisėdęs Artūras Zuokas prieš kelerius metus ėmėsi ieškoti, kur dingo senosios Gedimino prospekto trinkelės, jas pakeitus naujomis kiniškomis. Net kreiptasi į prokurorus su prašymu pradėti tyrimą, trinkelių buvo ieškoma privačiuose kiemuose, restoranų mašinų stovėjimo aikštelėse ir pan. Garsiai suskambėjusi istorija galiausiai nutilo, taip ir neradus tų dingusių trinkelių.

Šįkart – viskas kitaip. Kaip tikina Vilniaus savivaldybės atstovai, trinkelės keičiamos todėl, kad paklotos per remontą nebuvo kokybiškos.

„Visos raudonos trinkelės yra keičiamos į naujas, kadangi atlikus ekspertizę nustatyta, kad įrengtos raudonos trinkelės neatitiko nustatytų kokybės parametrų. Rotušės aikštėje atliktų darbų garantija nebuvo pasibaigusi, todėl rangovas visus šiuo metu vykdomus darbus atlieka už savo lėšas. Savivaldybei tai nekainuoja nė lito, o šiuo metu keičiamos į naujas trinkelės liks rangovui“, – aiškino Vilniaus savivaldybės Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura.

Defektus parodė ekspertizė

Dar 2012 metų balandį Vilniaus savivaldybė paskelbė atlikusi ekspertizę, per kurią nustatyta, kad Rotušės aikštėje ir Didžiojoje gatvėje bei jos prieigose atliekant rekonstrukciją, vietoje savivaldybės projekte numatyto raudono granito buvo panaudotas smiltainis. Remdamasi garantine sutartimi savivaldybė pareikalavo, kad UAB „Gatvių statyba“ visiškai kompensuotų miestui padarytą žalą.

Tuomet vicemeras Romas Adomavičius tvirtino, kad savivaldybė reikalaus, jog rekonstrukcijos priežiūros darbus vykdę asmenys prisiimtų visą atsakomybę, nes „remiantis ekspertų pateiktos išvadomis nustatyta, kad statybų metu nebuvo atsižvelgta į savivaldybės iškeltus kokybės reikalavimus“.

Buvo įvardinta ir tiksli žala – 2,5 mln. Lt, o atsakinga už ją turėjo būti ne tik bendrovė „Gatvių statyba“, bet ir tuometės savivaldybės įmonės „Vilniaus kapitalinė statyba“ (dabar – Vilniaus vystymo kompanija) darbuotojai, tarp kurių buvo ir Stanislovas Šriūbėnas, itin dažnai minėtas Gedimino prospekto trinkelių dingimo skandale. S.Šriūbėnas buvo „Vilniaus kapitalinės statybos“ direktoriaus pavaduotojas ir kuravo tiek Rotušės aikštės, tiek Gedimino prospekto rekonstrukciją. Tačiau kilus skandalus jis kratėsi bet kokios atsakomybės, kartodamas, kad visi darbai vyko su mero A.Zuoko žinia.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darbai Vilniaus Rotušės aikštėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darbai Vilniaus Rotušės aikštėje

Rotušės aikštės, Didžiosios gatvės ir prieigų rekonstrukcija buvo vykdoma nuo 2005 m. liepos 7 d. iki 2007 m. lapkričio 27 d. Visą šį laiką sostinei vadovavo A.Zuokas. Tačiau tirti Rotušės aikštės ir jos prieigų trinkeles jis nutarė tik po ketverių metų vėl grįžęs į Vilniaus mero kėdę.

2011-ųjų vasarą taip pat buvo sudaryta darbo grupė, kuri atlikusi ekspertizę nustatė, kad kokybės parametrų nesilaikyta ir vykdant trečiąjį Gedimino pr. tiesimo etapą, kuris baigtas 2009 metų gegužės 28 dieną.

Visa prospekto rekonstrukcija truko nuo 2002 m. iki 2008 m., ją atliko bendrovė „Luidas“. Darbai kainavo per 100 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius