-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Vilniaus savivaldybė A.Verygai: negalime sudaryti sutarčių su viešbučiais, nes derybų ėmėsi ministerija

Vilniaus savivaldybės administracija trečiadienį sveikatos apsaugos ministrui išsiuntė raštą, kuriame nurodo sunkumus karantinuojant iš užsienio atvykstančius Lietuvos piliečius. Pasirodo, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pradėjo derybas su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija dėl viešbučių pritaikymo izoliavimui, todėl ši atsisakė bendradarbiauti tiesiogiai su savivaldybe.
Viešbutis „Railway Apartments“
Viešbutis „Railway Apartments“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieita iki peilio

Nuo antradienio į Lietuvą grįžę iš užsienio žmonės nebeišleidžiami namo (su mažomis išimtimis, kurių savo nuožiūra ėmėsi Vilniaus miestas išleisdamas namo šeimas su vaikais), o keliauja į nustatytas karantinavimosi vietas.

Vienoje vietoje susirinkus nemažai grupei žmonių prasidėjo problemos – trečiadienio naktį į vieną iš viešbučių Geležinkelio g. važiavo policija, nes kilo neramumų, susimušė du vyrai, vienas sužalotas peiliu.

Klausiamas apie situaciją sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad tai laikas, kai būtinas visų susitelkimas, o Vilniaus merui Remigijui Šimašiui jis nenorįs grasinti.

„Kai kuriems politikams kyla noras priimti savarankiškus sprendimus, o tai nėra gerai, kai šalyje ekstremali situacija, paskelbtas karantinas, yra Operacijų centras. Norėčiau paprašyti merų prieš priimant sprendimus pasitarti. Jau sakiau, kad su kai kuriais merais kalbėjomės, bet Vilniaus merui man nepavyko prisiskambinti, tad negaliu pakomentuoti, ką jis nusprendė ir ką jis ten daro“, – kalbėjo A.Veryga.

Nurodė, kas trukdo

Trečiadienį A.Verygą turėjo pasiekti savivaldybės raštas, kuriame išdėstoma, kiek kokioje vietoje Vilniaus savivaldybė pasiruošusi apgyvendinti žmonių ir kas apsunkina jos darbą.

Kaip matome iš to rašto, kurį gavo 15min, vienuolikos patalpų, kurias Vilniaus savivaldybės administracija yra numačiusi gyventojų izoliavimui, sąraše yra aštuoni viešbučiai (du to paties tinklo), juose iš viso beveik 1200 vietų. Tačiau sutartis sudariusi ar suderinusi sutarčių sąlygas savivaldybė yra tik su trimis iš tų viešbučių.

Pažymime, kad sutarčių sudarymą apsunkina tai, kad Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija pradėjo derybas su Ekonomikos ir inovacijų ministerija ir atsisakė bendradarbiauti tiesiogiai su savivaldybe.

„Tuo tarpu su 3, 5-7 punktuose įvardintų viešbučių valdytojais sutartys nėra sudarytos, todėl apgyvendinimo galimybės nėra užtikrintos. (...) Pažymime, kad sutarčių sudarymą su kitomis apgyvendinimo vietomis apsunkina tai, kad Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija pradėjo derybas su Ekonomikos ir inovacijų ministerija dėl viešbučių pritaikymo izoliavimui ir dėl šių derybų atsisakė bendradarbiauti tiesiogiai su Savivaldybės administracija“, – teigiama rašte sveikatos apsaugos ministrui.

Dar keturios vietos, kurias numatė savivaldybė, yra jos pačios turimos patalpos – Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai (Žolyno gatvė 47) (29 vietos), Vilniaus vaikų socialinės globos namai „Gilė“ (Svajonių g. 56) (9 vietos), Vilniaus vaikų socialinės globos namai „Gilė“ (Lakštingalų g. 9) (40 vietų) ir Vilniaus psichikos sveikatos centras (Vasaros g. 5), kuriama šiuo metu gyvena COVID-19 liga sergantys asmenys – viso galima apgyvendinti 55 asmenis.

Pagal rekomendacijas savos patalpos netinka

Tačiau savo patalpose savivaldybė negali įkurdinti iš užsienio parskridusių žmonių.

„Susidurta su situacija, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai vertindami Savivaldybės administracijos izoliacijai numatytų vietų apžiūrą šių objektų darbuotojams rekomendavo visus asmenis izoliuoti atskirose patalpose (nors teisinis reglamentavimas leidžia apgyvendinimą patalpose, kuriose ir bendri kambariai, ir bendri sanitariniai mazgai), tokiu būdu apribojant savivaldybės administracijos galimybes izoliuoti ženkliai didesnį asmenų skaičių pagal kiekvienos apgyvendinimo įstaigos galimybes, todėl savivaldybės administracija neturi patalpų, kurios šiuo metu yra pritaikytos izoliavimui“, – ministrą informavo Vilniaus miestas.

Todėl sostinės savivaldybė prašo sudaryti sutartis dėl apgyvendinimo valstybės lygiu ir „pateikti vietų, su kuriomis bus sudarytos sutartys, sąrašą kartu pateikiant informacija apie šiose vietose galimą apgyvendinti žmonių skaičių“. Taip pat prašoma organizuoti izoliavimo vietų apsaugą ir viešosios tvarkos užtikrinimą jose.

Vilniaus savivaldybė teigia matanti galimybę panaudoti izoliavimui ugdymo įstaigų patalpas, jeigu iš Valstybės rezervo būtų skirtos lovos ir sanitarinio švarinimo įranga.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio pasirašytame rašte teigiama, kad sostinės savivaldybės administracija nuo 2020 m. kovo 24 d. yra pasirengusi užtikrinti tik šių priemonių įgyvendinimą:

  1. 1. izoliavimo vietose apgyvendintų asmenų maitinimą (jei bus gautas patvirtinimas, kad Savivaldybei bus kompensuojama už patirtą žalą);
  2. 2. transporto priemonių, skirtų transportuoti asmenis, kurie bus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nukreipiami į izoliavimo vietas, patelkimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius