Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 02

„Laisvės kalvą“ dažais apliejusiai mokytojai gali tekti atlyginti žalą, nepatenkinta ir darbovietė

Vilniaus miesto savivaldybė suskaičiavo, kad „Laisvės kalvos“ maketą Lukiškių aikštėje raudonais dažais apipylusi pedagogė Astra Genovaitė Astrauskė padarė 135 eurų žalą – tiek kainavo nuvalyti dėmę. Pedagogės išpuoliu nėra patenkinta ir Juventos gimnazijos, kurioje ji dirba, vadovybė. Tačiau kol kas A.G.Astrauskė karčių žodžių iš vadovės neišgirdo – susirgo ir pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą.
Astra Genovaitė Astrauskaitė ir jos dažais išterliotas „Laisvės kalvos“ fragmentas
Astra Genovaitė Astrauskaitė ir jos dažais išterliotas „Laisvės kalvos“ fragmentas / 15min ir Ryčio Zalogos nuotr.

Policija pirmadienį pranešė nustačiusi moterį, kuri sekmadienį popiet galėjo raudonais dažais apipilti Lukiškių aikštėje stovintį monumento „Laisvės kalva“ fragmentą.

Tai padariusi 15min prisipažino pedagogė Astra Genovaitė Astrauskė, anksčiau rengusi protestus dėl Vyčio ir Jono Noreikos įamžinimo. Ji tikino, kad visa tai buvo performansas.

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį 15min pateiktame komentare teigė, jog savivaldybės administracija artimiausiu metu ketina pateikti skundą Vilniaus apskrities 3-ajam policijos komisariatui dėl žalos atlyginimo, kuriame bus prašoma atlyginti patirtą žalą, o „Laisvės kalvos“ maketo dažų nuvalymas miestui kainavo 135 eurus.

VIDEO: Užfiksuota, kaip moteris dažais apipila „Laisvės kalvos“ maketą

A.G.Astrauskė dirba Juventos gimnazijoje, ji vaikus moko lietuvių kalbos.

Gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė trečiadienį 15min sakė, jog mokyklos vadovybė mano, kad A.G.Astrauskė pasirinko netinkamą būdą protestuoti.

„Nepriimtinas. O apie visa kita mes turime pasikalbėti su pačia mokytoja, bet ji susirgo, šiuo metu nedarbingumo lapelį turi. Kai tik sugrįš, turėsime su ja kalbėtis“, – sakė I.Ignatavičienė.

Ji patikino, kad Darbo kodeksas nenumato galimybių parašyti mokytojai papeikimą, o juo labiau atleisti iš pareigų.

Mes manome, kad taip neturėtų būti.

„Jos tas žygdarbis buvo atliktas sekmadienį ir apie tą įvykį mes sužinojome iš žiniasklaidos“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

Paklausta, kaip į pedagogės poelgį reagavo mokiniai, ji teigė socialiniuose tinkluose mačiusi, jog tokio elgesio niekas nesveikina.

„Nesvarbu, kad tai buvo ne darbo metu. Vis tiek mokytojas neturėtų tokiu būdu rodyti pavyzdį vaikams, pažeidinėti įstatymus ir tokiu būdu protestuoti. Mes manome, kad taip neturėtų būti“, – įsitikinusi gimnazijos direktorė.

Vadina kerštu

Pati mokytoja A.G.Astrauskė sako susirgusi būtent per mitingus, o ne dėl to, kad išvengtų nuobaudų darbe.

„Sušalau čia per tuos mitingus. Čia lietus lijo, tai pirmadienį labai blogai jaučiausi. Man dar penktadienį sakė pasiimti nedarbingumą. Aš nesislėpiau gi, ne dėl to“, – aiškino, kad liga neapsimestinė, A.G.Astrauskė.

Ji sako jau žinanti, kad savivaldybė jos „performanso" menu nelaiko ir nori išsireikalauti žalos atlyginimo. Mokytoja tikino, kad 135 eurai, kol dar negavo algos, jai suma nemenka.

„Jie dabar kerštauja dėl tų visų straipsnių, kuriuos Astrauskaitė yra skelbusi minfo, paskui „Respublikai“ aš išsakiau savo nuomonę“, – aiškino moteris, pasiskundusi, kad dėl jos Vilniaus savivaldybės vadovai esą jau skambino ne tik į darbovietę, bet ir švietimo, mokslo ir sporto ministrui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius