Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 07 22

Vilniaus savivaldybė: dėl Kultūros paveldo departamento biurokratizmo sostinė neteko 100 mln. Lt

Vilnius neteko beveik 100 mln. litų investicijų, nes Kultūros paveldo departamentas vilkino procesą dėl Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimo, todėl Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą reikalaudama atlyginti žalą, teigiama penktadienį išplatintame savivaldybės pranešime spaudai.
Taip pastatas atrodo dabar (k.), o po rekostrukcijos jį žadama pastatyti kitokį (d.).
Taip pastatas atrodo dabar (k.), o po rekostrukcijos jį žadama pastatyti kitokį (d.).

Savivaldybės teigimu, investuotojai planavo Rinktinės g. 2 sutvarkyti apleistas muziejaus pastato dalis, į kurias kartu su Europos Sąjungos lėšomis būtų investuoti 23,5 mln. Lt. Taip pat ketinta investuoti dar 65 mln. Lt ir šalia vietoj dabartinio 5 aukštų pastato įrengti 5-6 aukštų viešbutį. Vienas iš svarstymų buvo muziejaus teritorijoje atstatyti buvusios elektrinės istorinį kaminą su panoraminę apžvalgos aikštelę.

Nuostoliai pasiekė 100 mln. Lt

„Europos krepšinio čempionatui jau galėjome turėti ne tik sutvarkytą muziejų, bet ir naują viešbutį. Atsižvelgiant į skirtingus poreikius, buvo suderintas detalusis planas vietoj planuoto 7 aukštų viešbučio rekonstruoti 5 aukštų pastatą ir pastatyti 5-6 aukštų viešbutį. Kultūros paveldo departamento veiksmus vertiname kaip ypač aukšto lygio biurokratizmą, prasilenkiantį su įstatymais, civilizuotame pasaulyje tai būtų suprasta kaip prielaidos korupcijai“, – teigė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Į Energetikos ir technikos muziejaus atnaujinimą buvo numatyta 10 mln. Lt gauti iš ES ir dar 13,5 mln. Lt ketino skirti investuotojai. „Vilniaus planas“ architekto Mindaugo Pakalnio teigimu, miestas dėl biurokratizmo neteko svarbių investicijų.

„Viena iš idėjų buvo atstatyti istorinį 50 m aukščio ir 4-6 m skersmens kaminą, tačiau Kultūros paveldo departamentas kažkodėl šį aukštį sugalvojo patrigubinti ir pavadino jį 150 metrų dangoraižiu. Šis bokštas buvo tik idėja, kurios įteisinimui dar reikėtų parengti specialųjį planą. Rengiant teritorijos vystymo projektą, su departamentu buvo suderinti projektiniai pasiūlymai ir detalus planas, kuris galioja iki šiol“, – sakė M.Pakalnis.

Primename, kad Savivaldybė į teismą kreipiasi reikalaudama atsakomybės ir 3,5 mln. litų kompensacijos už neveiksnumą ir prašydama atlyginti žalą, padarytą miestui dėl prarastų investicijų, nesukurtų darbo vietų, negauto nekilnojamojo turto mokesčio, gyventojo pajamų mokesčio. Kultūros paveldo departamentas neišdavė leidimo tvarkyti muziejų, statyti naują turizmo objektą ir vilkino procesą.

15min.lt primena, kad ketvirtadienį Kultūros paveldo departamentas išplatino pranešimą, jog sostinės savivaldybė, prie jos vairo stojus A.Zuokui, padavė KPD į teismą ir ieškinyje prašo atlyginti neva padarytą žalą – 3,351 mln. Lt. Taip pat savivaldybė, kaip informavo KPD, siekia „uždrausti šiai valstybės institucijai vykdyti veiksmus pagal kompetenciją ir areštuoti visą KPD turtą“. Tiesa, pastarosios ieškinio dalies teismas nepriėmė.

Esą Vilniaus savivaldybė į teismą kreipėsi dėl to, kad KPD priešinasi bendrovės „RVM Investments“, vadovaujamos buvusio Prezidento Valdo Adamkaus patarėjo Raimondo Mieželio, planams Rinktinės gatvės 2 numeriu pažymėtoje teritorijoje statyti aukštybinius pastatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius