Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Vilniaus savivaldybė galėjo pažeisti Konstituciją

Antradienį Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės merą Vilių Navicką, prašydama pateikti visą informaciją ir paaiškinimus, dėl kokių priežasčių Vilniaus miesto savivaldybė vis dažniau atsisako derinti taikių susirinkimų organizavimo vietą ir laiką.
Naujasis Vilniaus meras Vilius Navickas
Vilniaus savivaldybės meras Vilius Navickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pastaruoju metu Vilniaus miesto savivaldybė ypač dažnai priima sprendimus, draudžiančius rengti taikius susirinkimus. O tai man, kaip Seimo kontrolierei, ginančiai žmogaus teises ir laisves bei prižiūrinčiai, ar valdžios įstaigos vykdo pareigą tinkamai tarnauti žmonėms, kelia ypač didelį susirūpinimą. Man kyla abejonių, ar savivaldybė tokius sprendimus priima teisėtai ir pagrįstai, ar įgyvendinant Lietuvos piliečių konstitucinę teisę į taikius susirinkimus nebuvo padaryta žmogaus teisių pažeidimų“, – teigia Virginija Pilipavičienė.

Kaip teigiama spaudai išplatintame pranešime, Seimo kontrolierė prašo Vilniaus miesto savivaldybės mero pateikti visą neigiamų sprendimų priėmimo medžiagą: susirinkimo organizatorių pranešimus, jų svarstymo medžiagą, sprendimus, papildomus paaiškinimus dėl neigiamų sprendimų motyvų, informaciją apie ginčus teismuose ir pan.

V.Pilipavičienė atkreipia Vilniaus miesto savivaldybės mero dėmesį į būtinybę laikytis įstatymų reikalavimų sprendžiant susirinkimų organizavimo klausimus ir primena, kad piliečių teisę rinktis į taikius susirinkimus užtikrina pagrindinis šalies įstatymas. Konstitucija skelbia, kad „negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves“.

Seimo kontrolierė gavusi visą informaciją dėl Vilniaus miesto savivaldybės sprendimo neleisti organizuoti taikių susirinkimų, toliau spręs, ar pradėti tyrimą savo iniciatyva dėl Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos ribojimo.

Seimo kontrolierių įstaiga nuolat gauna informacijos, kad Vilniaus miesto savivaldybę vis dažniau atsisako derinti susirinkimų organizavimo vietą ir laiką (pvz. Žmogaus teisių stebėjimo instituto bei Lygių galimybių plėtros centro 2009-03-11 organizuojamų eitynių atveju ir kt.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius