Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 16 /17:07

Vilniaus savivaldybė gėjams siūlo rengti eitynes Lukiškių aikštėje

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės administracija pradėjo svarstyti Lietuvos gėjų lygos (LGL) prašymą liepos 27 d. organizuoti gėjų eitynes. 2010 metais žygiavę Upės gatve, šį kartą, būrys gėjų ir lesbiečių, atvykusių į miesto savivaldybę, prašė leisti jiems žygiuoti nuo Odminių skvero prie Katedros aikštės, Gedimino prospektu pro Vyriausybę Lukiškių aikštės link.
Posėdis Vilniaus savivaldybėje dėl gėjų ir lesbiečių eitynių
Posėdis Vilniaus savivaldybėje dėl gėjų ir lesbiečių eitynių / Vytauto Valentinavičiaus nuotr.

Atvykę į posėdį gėjai ir lesbietės posėdžiavusiesiems padarė staigmeną – posėdžio eigos faktines aplinkybes Lietuvos gėjų lygos prašymu fiksavo antstolis Rimantas Vižainiškis. Miesto savivaldybės Tvarkos ir švaros taisyklės numato organizatorių pareigą iki renginio pradžios gauti Administracinės veiklos skyriaus išduodamą pažymėjimą.

Renginys, vykęs prieš trejetą metų, paskatino itin daug diskusijų, mėginta jį uždrausti ir tik sulaukus Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo leista jį  organizuoti.

Siūlo Upės gatvę arba Lukiškių aikštę

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas pradėjęs posėdį susirinkusiems tvirtino, kad Gedimino prospekte sudėtinga užtikrinti saugumą ir viešą tvarką, esą aukšti namai, o be to bus trikdomas kavinių darbas.

„Gedimino prospekte susiduriame ir su trečiųjų asmenų interesais, kadangi kavinės turi užsidaryti, bus trikdomas jų darbas. Be to, bus sudėtinga užtikrinti saugumą, gali būti mėtomi daiktai į eisenos dalyvius ir pan. Saugumo atžvilgiu tikrai Upės gatvė yra patogesnė“, – kalbėjo Administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Vaiginas.

Posėdyje dalyvavęs Vilniaus apskrities vyriausiausiojo policijos komisariato atstovas teigė: „Gedimino prospekte tuomet reikėtų riboti gyventojų patekimą į namus ir automobilių eismą.”

„Ar nenorite surasti kitokią renginio formą, ne tik eitynes, tokiu atveju galima būtų siūlyti Lukiškių aikštę“, –  renginio organizatoriams siūlė R.Vaiginas.

Lietuvos gėjų lygos vadovo Vladimiro Simonko  teigimu, ši vieta gal ir nėra bloga, tačiau jis esą šį pasiūlymą pasiliks kitam kartui. „Šį kartą mes organizuojame eitynes ir norime žygiuoti taip, kaip ir kitos socialinės grupės – Gedimino prospektu“, – į miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pasiūlymą sureagavo V.Simonko.

Kiek vėliau Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą, kad derinant „Eitynių už lygybę“ vietą, laiką ir formą, renginio organizatoriams, siekiant užtikrinti eisenos dalyvių saugumą, buvo pasiūlyta keisti eitynių vietą ir renginį organizuoti Upės gatvėje.

„Sostinės savivaldybė siekia daugelį mieste organizuojamų eitynių ar panašių renginių perkelti į Upės gatvę, kuri taip pat kaip ir Gedimino prospektas yra miesto centrinėje dalyje, patogi organizuoti renginius dėl ten esančios atviros ir gerai matomos erdvės, čia taip pat daugiau galimybių pareigūnams užtikrinti visapusį renginio dalyvių ir žiūrovų saugumą. Be to, Upės gatvėje jau ne kartą buvo organizuojamos įvairios eitynės, bėgimai, koncertai ir kiti renginiai. Čia taip pat organizuotos prieš keletą metų vykusios eitynės už lygybę“, – rašoma savivaldybės pranešime.

Sunkiausias pirmas kartas

Buvęs Vilniaus meras, 2010 metais tokioms eitynėms pritaręs, nors tas leidimas vėliau užginčytas teisme, Vilius Navickas teigia nematąs nieko blogo, kad Lietuvos gėjai  ir lesbietės žygiuos Vilniaus gatvėmis ir šiemet. Tiesa, jis nesureikšmina homoseksualų prašomo maršruto, esą abi pusės turi surasti bendrą sprendimą.

„Nesukeltų aplink tai šou ir triukšmo, tai praeitų tos eitynės. Kas gali pasakyti, ką darys ponas Gražulis ar ponas Uoka. Kažin ar jie nuspėjami. Gaila, kad tie teisminiai procesai nesibaigė, kaip turėtų baigtis teisinėje valstybėje. Sunkiausias pirmas kartas, o vėliau yra žmogaus teisių klausimas, ir kažin ar mes turėtume kitaip žiūrėti, nei į tai žiūri Europa, – į klausimą, kaip reaguoja į žinią, kad vasarą ir vėl bus organizuojamos homoseksualų eitynės, atsakė buvęs Vilniaus meras V.Navickas. – Pagrindinis dalykas – užtikrinti tvarką ir žmonių  saugumą. Kažin ar kuo pasikeitė čia Lietuvoje situacija – nei kariaujame kaip Sirijoje, nei ekonominiai neramumai kaip Graikijoje, nematau kažkokių pavojų.“

2010 metais V.Navickas tvirtino nesąs prieš homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes, nes tai yra žmonių teisė, bet esą savivaldybė negali padėti to skatinti. Vėliau viešumoje teigė esą prie to priaugo teigdamas, kad: „Prasidėjo augimas, brendimas, galvojimas apie žmogaus teises“.

Nori saugumo

Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė, dalyvavusi ir 2010-ųjų eitynėse, nėra kategoriškai nusiteikusi, kad eitynės būtinai turėtų vykti tik Gedimino prospektu ir niekur kitur. Jos nuomone, svarbiausia – saugumas.

„Saugumą užtikrinti reikia, žmonių neišauklėsi ir neperauklėsi, man atrodo, kad aikštė yra garbingiau ir gražiau, ne ten prie upės, kur buvome atitverti kaip kenkėjai kažkokie. Aš įžvelgiu diskriminaciją, bet taip pat esu sunerimusi dėl žygiuojančiųjų saugumo, nes visko gali nutikti. Juk nepastatysi sargybinių, kareivių per visą prospektą, aikštę saugoti yra lengviau. Aš ir bijau dėl jų saugumo, nes bus specialiai tokių, kurie norės provokacijų. O kad tai diskriminacija sutinku, jei įmanoma apsaugoti ir jei policija užtikrins saugumą, žinoma Gedimino prospektas – labai gražu“, – kalbėjo parlamentarė.

Sprendimą dėl renginio vietos ir laiko suderinimo posėdžiavusieji turi priimti dar trečiadienį ir jį išsiųsti prašymą pateikusiems asmenims – Lietuvos gėjų lygai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius