2012 03 15

Vilniaus savivaldybė neketina tenkinti reikalavimų atšaukti lenkų mitingą

Likus kelioms dienoms iki lenkų bendruomenės planuojamų eitynių ir mitingo dėl Švietimo įstatymo pokyčių, Vilniaus savivaldybė sulaukė net kelių raginimų šiuos renginius atšaukti. Esą gali kilti net riaušės, kurios dar labiau paaštrins ir taip gana įtemptus Lietuvos ir Lenkijos santykius.
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos respublikos Seimo
Pastarasis lenkų protesto mitingas rugsėjį vyko prie Seimo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį kreipimąsi šalies prezidentei, Seimo pirmininkei ir Vyriausybės vadovui išplatino Romualdas Ozolas, šeštadienį taip pat rengiantis mitingą, kuriame galės dalyvauti iki 5 tūkst. žmonių. Jį Seimo pirmininkė Irena Degutienė peradresavo Vilniaus savivaldybei, prašydama atkreipti dėmesį į „keliamus nuogąstavimus“.

Ketvirtadienį apie tai, kad kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę prašydami atšaukti leidimą šeštadienį Vilniuje rengiamoms lenkų tautinės mažumos eitynėms, kuriose bus protestuojama prieš Švietimo įstatymą, pranešė 11 skirtingoms frakcijoms priklausančių Seimo narių.

„Sprendžiant iš pranešimų spaudoje ir kitų duomenų, yra realių galimybių, kad šiame renginyje gali dalyvauti ir iš Lenkijos atvyksiantys kriminaliniai elementai. Tokiu būdu mitinge gali būti sukeltos riaušės, kurios paaštrintų ir taip gana įtemptus santykius tarp Lietuvos ir Lenkijos, pasėtų nesantaiką tarp valstybių ir jų piliečių“, – Seimo narių grupės prašymo argumentus cituoja BNS.

Tačiau sostinės savivaldybė nenusiteikusi atšaukti leidimo. Parengtame atsakyme Seimo pirmininkei I.Degutienei rašoma, jog Lietuvos Respublikos Konstitucijos 36 straipsnis nustato, kad „negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.“

Vilniaus savivaldybės vadovai įsitikinę, kad leidimai išduoti teisėtai, nes savivaldybės administracija nėra gavusi jokios oficialios informacijos iš policijos ar kitų specialiųjų tarnybų dėl galimų incidentų ar provokacijų, kas galėtų kelti grėsmę valstybės ir visuomenės saugumui.

„Susirinkimų įstatymo 19 ir 20 straipsnis numato susirinkimų organizatorių ir dalyvių bendrąsias pareigas ir atsakomybę. Jei kovo 17 d. mitingo ir eitynių organizatoriai ir dalyviai pažeis įstatymus, jie nustatyta tvarka bus patraukti baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn, atsakys už padarytą materialinę žalą ir privalės atlyginti nuostolius“, – rašoma parengtame rašte Seimo pirmininkei.

Lenkų eitynių ir mitingo organizatoriai griežtai atsiribojo nuo galimų atvykėlių iš Lenkijos – esą jie nieko nekvietė ir niekas kitas, be vietinių moksleivių, jų tėvų ir mokytojų bei švietimo reformai tautinių mažumų mokyklose nepritariančių kitų žmonių Gedimino prospektu nežygiuos. Lenkijos nacionalistai net išplatino pranešimą, kad į Vilnių visų pirma atvažiuos apžiūrėti paveldo ir Aušros Vartų. Pagal išduotą leidimą eitynėse ir mitinge galės dalyvauti ne daugiau nei 2 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius