Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 07

Vilniaus savivaldybė nusileido: nacionalistams Kovo 11-ąją leis žygiuoti Gedimino prospektu iki pat Seimo

Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga jau beveik sutarė su Vilniaus miesto savivaldybe dėl Kovo 11-osios eitynių. Šiemet jos, anot organizatorių, bus įvairesnės – su baikeriais kolonos priešakyje, daugiau užsienio svečių ir pan., be to visiškai legalios. Tik prasidės ne Katedros aikštėje, kaip buvo pastaraisiais metais, o šalia Rotušės.
Eitynių akimirka
2013 metų Kovo 11-osios eitynių akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dėl leidimo surengti eitynes Kovo 11-ąją Gedimino pr. Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga su Vilniaus savivaldybe pradėjo tartis dar prieš Kalėdas. Kaip 15min.lt sakė sąjungos pirmininkas Julius Panka, dar prieš tris savaites jiems tebuvo pasakyta, kad vietos Gedimino pr. nuo Katedros a. iki V.Kudirkos a. tautininkams neatsiras. Tačiau prieš kelias dienas savivaldybės tonas pasikeitė – eitynių organizatoriams pasiūlyta alternatyvi trasa.

Vilniaus savivaldybės atstovų teigimu, kol kas leidimai nėra galutinai suderinti, bet organizatoriai sulaukė pasiūlymo žygiuoti nuo Rotušės a. Vokiečių ir Vilniaus gatvėmis, tuomet šalia viešbučio „Novotel“ sukti į kairę ir Gedimino pr. eiti iki pat Seimo rūmų. Esą tokiam siūlymui organizatoriai neprieštaravo, tereikia sulaukti galutinio sprendimo.

Organizatoriai sulaukė pasiūlymo žygiuoti nuo Rotušės a. Vokiečių ir Vilniaus gatvėmis, tuomet šalia viešbučio „Novotel“ sukti į kairę ir Gedimino pr. eiti iki pat Seimo rūmų.

J.Panka patvirtino sulaukęs šio savivaldybės pasiūlymo, kuris jiems iš esmės tinka. „Neturime tokio visiškai nusistovėjusio kelio – kažkada tos eitynės vyko nuo Dailės akademijos, vienais metais iki Sporto rūmų. Tik nuo 2010 metų žygiuojame Gedimino pr. Bet šiais metais mes patys paprašėme pradėti nuo Rotušės, nes planavome žygiuoti Pilies gatve per Katedros aikštę Gedimino prospektu iki Seimo. Kadangi šiemet priešais koloną važiuos baikeriai, tai ir savivaldybės, ir policijos atstovai sakė, kad jiems bus sudėtinga pravažiuoti, nes Katedros a. ir Gedimino pr. iki V.Kudirkos a. stovės scenos, vyks paroda“, – sakė J.Panka.

Eitynių organizatoriams iškilo dilema, ar atsisakyti baikerių, ar keisti maršrutą. Tad naujasis maršrutas jiems tinka. „Daugiau nei pusė Gedimino pr. – šį kartą žygiuosime iki pat Seimo. Tad tą gabaliuką Gedimino pr. nuo Katedros a. iki V.Kudirkos a., kuris bus užimtas savivaldybės renginiams, kompensuoja kita atkarpa nuo Lukiškių a. iki Seimo“, – teigė Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos lyderis.

J.Panka žada, kad eitynės šiemet bus margesnės, spalvingesnės, su daugiau svečių iš užsienio, vėliavų ir pan. „Savivaldybė šį kartą turbūt suprato, kad ji negali uždrausti tautai švęsti taip, kaip nori“, – įsitikinęs eitynių organizatorius.

Pernai tautininkai su Vilniaus savivaldybe nerado bendro sutarimo ir eitynės Kovo 11-ąją vyko nesankcionuotai. Tvarkingas ir ramus renginys pritraukė daug žinomų visuomenės veikėjų, pasipiktinusių Vilniaus savivaldybės ir mero Artūro Zuoko nuostata tokį renginį iš viso uždrausti. Po eitynių A.Zuokas pareiškė, kad eitynių organizatoriai „pradeda atskirti tautiškumą, nuo šūkių, kurie nedera laisvos valstybės laisviems piliečiams“, todėl leidimai jiems bus duodami be ilgų svarstymų.

Pernai metų renginyje anksčiau ne vieną piktinęs šūkis „Lietuva lietuviams“ jau nebedominavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius