Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 22

Vilniaus savivaldybė po medikų grasinimų nebedirbti pažadėjo sumokėti jiems algas

Nuo kovo atlyginimų negaunantys sostinės Sapiegos ligoninės medikai įspėjo stabdysiantys darbo sutartis. Tik iškilus grėsmei, kad ligoniai bus palikti likimo valiai, valdininkai pažadėjo netrukus sumokėti kelių mėnesių algas.
Sapiegos ligoninė Antakalnyje
Sapiegos ligoninė Antakalnyje / J. Kalinsko nuotr. / Dienraštis „15 minučių“

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, ligoninės darbuotojams atstovaujanti kolektyvo taryba kreipėsi į darbdavį – Vilniaus miesto savivaldybę – ir įspėjo, kad artimiausiu laiku neišsprendus atlyginimų klausimo teks laikinai stabdyti darbo sutartis, kaip tai nustato Darbo kodeksas.

Kol nebūtų sumokėti uždelsti išmokėti pinigai, darbuotojai teisėtai nedirbtų, o maždaug 150 pacientų, kuriems reikalinga nuolatinė slauga, liktų be priežiūros. Pastaruoju metu Sapiegos ligoninė teikia slaugos ir paliatyviosios priežiūros paslaugas, palengvinančias paskutines nepagydomų ligonių dienas.

„Atlyginimų nesame gavę dar už kovą, kai kurie – už balandį. Išeinantys atostogų darbuotojai negauna atostoginių pinigų. Rašėme ir Sveikatos apsaugos ministerijai, ir Vilniaus miesto savivaldybei, tačiau mums net nieko nežadėjo, tik vis kartojo – laukite, būkite supratingi. Dabar tikrai priėjome kritinę ribą, trūko mūsų kantrybė“ – piktinosi kolektyvo tarybos pirmininkės pavaduotoja kineziterapeutė Eglė Kalibatienė.

Pernai vasarą iš ligoninės vadovo pareigų pašalinus ilgametį jos vadovą Gediminą Rimdeiką naująja direktore tapusi Palma Aidukonienė teigė, kad įstaigą perėmė su 2 mln. litų skola. Darbuotojų manymu, direktorei trūksta iniciatyvumo ir aktyvumo spręsti įsisenėjusias bėdas, minti kelius pas valdininkus.

Ligoninės darbuotojai šios savaitės pradžioje įspėjo stabdysiantys darbo sutartis, tačiau vėliau atidėjo sprendimą keletui dienų. Darbuotojai viliasi, kad bus įgyvendinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus Gintaro Žandaravičiaus duoti pažadai. Kalbėdamas su dienraščiu jis teigė, kad darbuotojams jau pervesti pinigai už balandį ir dalį gegužės, o šią savaitę už gegužę esą būsią visiškai atsiskaityta.

Klausiamas, kodėl darbuotojams pažadėta išmokėti uždirbtus pinigus tik jiems prabilus apie drastiškas priemones, valdininkas aiškino, esą ligoninė turi įsipareigojimų ir bankams, ir valstybei.

„Jų neįvykdžius būtų įšaldytos sąskaitos. Iš Vilniaus apskrities ligoninę perėmėme su skolomis, tad tenka jas dengti. Savivaldybėje, kaip žinote, vyko ir valdžios kaita, todėl tai užtruko. Dabar viskas susigulėjo, tad pradėjome spręsti problemas, su paslaugų teikėjais sudarėme skolų dengimo grafiką, atsiskaitome su darbuotojais“, – aiškino G.Žandaravičius.

Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojos ekonomikai Dalios Šimulienės teigimu, pati viešoji įstaiga sprendžia, kaip paskirstyti gautas lėšas.

„Su Sapiegos ligonine už paslaugas buvo atsiskaitoma tokia pat tvarka kaip ir su kitomis sostinės gydymo įstaigomis“, – sakė D.Šimulienė.

Ji patikino, kad pagal ministro, Privalomojo sveikatos draudimo fondo tarybos ir kitas rekomendacijas pirmiausia turėtų būti sumokama darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius