Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 14

Vilniaus savivaldybė: su dviem trečdaliais darbuotojų dirbs efektyviau (atnaujinta 11.30 val.)

Sostinės savivaldybė per ateinantį pusmetį ketina atleisti per 300 darbuotojų. Atleistiesiems bus siūlomos vietos miesto įmonėse, todėl ir čia prasidės atleidimų banga. .
Vilniaus savivaldybės pastatas
Vilniaus savivaldybės pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš 960 darbuotojų po savivaldybės administracijos reformos valdžios dangoraižyje liks 660 tarnautojų ir 50 „rezervininkų“, kurie panaikinus apskritis perims jų funkcijas.  Reorganizacija nepalies tik tarybos sekretoriato ir įvairių procesų kontrole užsiimančių valdininkų.

Sutaupys jau kitąmet

„Kiek konkrečiai bus atleista darbuotojų, dar negalime pasakyti, tačiau orientacinis skaičius toks. Dabar savivaldybėje yra 29 laisvi etatai, dirba 120 pensininkų, kuriuos mielai išleisime į užtarnautą poilsį“, – sakė meras Vilius Navickas.  Daliai darbuotojų bus siūloma eiti pareigas savivaldybės įmonėse.

„Dabar yra taip, kad, tarkime, viešojo transporto maršrutus sudaro ir savivaldybės tarnautojai, ir miesto įmonių darbuotojai. Daugelis funkcijų dubliuojasi, tai ir norima panaikinti“, – aiškino mero patarėjas Darius Indriūnas.

Anot pašnekovo, gali taip nutikti, kad savivaldybės tarnautojai ir įmonių darbuotojai konkuruos dėl tos pačios vietos.  Atleidžiant darbuotojus jiems teks sumokėti išeitines kompensacijas, tačiau kitąmet, jau po reformos, tikimasi miesto biudžete sutaupyti apie 10–15 mln. Lt.

Miesto valdžia nesibaimina prarasti ir administracijai suteikto ISO valdymo sertifikato.  „Kiek žinau, sertifikatas nebuvo atnaujinamas. Gavo įvertinimą ir jį užmiršo“, – taip buvusios paksininkų valdžios pasiekimus įvertino V.Navickas.

Parduos turgų?

Reorganizacijos metu ketinama privatizuoti ir dalį savivaldybės valdomų įmonių.  „Kai bus priimti sprendimai, tada ir sužinosite“, – nedaugžodžiavo meras, paklaustas, kokias įmones ketinama parduoti.

Neoficialiai kalbama, kad pirmosios sąraše namus administruojančios įmonės ir nuo Šnipiškių ūkio neseniai atskirtas Kalvarijų turgus. Šį faktą užuominomis patvirtino ir miesto vadovas.  „Svarstoma dėl Kalvarijų turgaus, vienas ar kitas sprendimas turėtų būti priimtas – arba turgus bus privatizuotas, arba pritaikytas koncesijos principas“, – kalbėjo V.Navickas

Papildyta 11.30 val.: Pavadino „rubiconizacija“

Miesto tarybos opozicijos atstovai tikina griežtai nepritariantys reorganizacijai ir įžvelgia valdančiųjų populistinius motyvus.  „Negavome jokiais skaičiavimais pagrįstų dokumentų, kad būtų įrodyta, jog reorganizacija leis sutaupyti. Saulėlydžio komisija žadėjo patiekti 80 puslapių detalios studijos, tačiau jos neišvydome“, – aiškino Lenkų rinkimų akcijos atstovas Jeroslavas Kaminskis.

Anot jo, tarybos komitetuose svarstant klausimą, jam pritarta buvo pirmininko balsu – t.y. narių balsai pasiskirstė po lygiai, tačiau komitetas pritarė teigiamai balsuojant pirmininkui.  „Visų komitetų pirmininkai, išskyrus kontrolės komitetą, kuris projektui nepritarė, yra valdančiųjų atstovai“, – pasakojo J.Kaminskis.

Anot jo, atleidžiant darbuotojus jei galės įsidarbinti savivaldybės įmonėse, tačiau iš ten iš karto galės būti atleisti be jokių kompensacijų.  Daug darbuotojų esą išeis savo noru, taip pat be jokios kompensacijos.

„Po reorganizacijos atsiras naujų departamentų, kuriems, tikriausiai, vadovaus „savi“ žmonės“, – tikino J.Kaminskis.  Opozicionieriai vietoje darbuotojų atleidimų siūlo mažinti jiems kategorijas ir atlyginimus.

„Profsąjunga ir mes pritartume, kad administracijos darbuotojams būtų sumažinti atlyginimai jų neatleidžiant, tačiau to nedaroma. Atvirai kalbama, kad bus parduotos kai kurios įmonės, manau, čia galima drąsiai pasakyti, jog vyksta „rubikonizacija“, – sakė opozinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos vadovas Gediminas Rudžionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius