Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18

Vilniaus savivaldybė uždaro du vaikų dienos centrus: per dideli išlaikymo kaštai

Nuo artėjančių Naujųjų Vilniuje uždaromi du vaikų dienos centrai – Pilaitėje ir Antakalnyje. Vilniaus savivaldybė neslepia skaičiuojanti pinigus. Tačiau Pilaitėje esančiame centre „Bičiulis“ dirbanti socialinė darbuotoja tvirtina, jog motyvas – per dideli kaštai – negali būti priimtinas, kai kalbama apie vaikus, kuriems reikia pagalbos.
Vaikai būrelyje
Vaikai būrelyje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Pilaitėje įsikūrusio vaikų dienos centro „Bičiulis“ vyresnioji socialinė darbuotoja Rimantė Mažeikienė įsitikinusi – ne vienam, išgirdusiam faktą, kad Vilniaus miesto savivaldybė nuo 2022 m. sausio 1 d. uždaro du vaikų dienos centrus Pilaitėje ir Antakalnyje, iškyla klausimas, ar iš tikrųjų vaikai, kaip deklaruojama, yra prioritetinė grupė?

Ar jais „susirūpinama“ tik prieš rinkimus ir prie įjungtų televizijos kamerų?

Uždaro po daugiau nei 20 metų

„Pilaitėje įsikūręs vaikų dienos centras „Bičiulis“ (anksčiau vadintas „Pilaitės vaikų dienos centru“) dirbo daugiau nei 20 metų. Bet dabar, kai Pilaitės mokyklos tiesiog perpildytos, o ir aplinkui iš visų pusių dygsta daugiabučiai, kuriuose dažniausiai kuriasi šeimos su vaikais, ruošiamasi nutraukti vaikų dienos centro „Bičiulis“ veiklą.

Motyvas – vaikai per brangiai kainuoja! Ne vidury miesto siaurinamos gatvės, laužomas asfaltas ir sodinami krūmai, o būtent vaikai“, – emocingai apie situaciją kalbėjo R.Mažeikienė.

Jos teigimu, šis centras daugybę metų su vaikais dirbo mažame, vos 1 kambario bute, tačiau sutilpdavo ir tik svajota apie geresnes sąlygas.

Kasdien centre susirinkdavo po 15 ir daugiau vaikų ir jie ne tik noriai dalyvaudavo socialinių įgūdžių ugdymo užsiėmimuose, bet ir mokėsi, kaip sako R.Mažeikienė, „kitų gyvenimiškų pagrindų, kurių stokojo šeimoje“.

Motyvas – vaikai per brangiai kainuoja! Ne vidury miesto siaurinamos gatvės, laužomas asfaltas ir sodinami krūmai, o būtent vaikai.

Apsidžiaugė naujomis patalpomis

„Kai savivaldybė pagaliau suteikė didesnes, visus reikalavimus atitinkančias patalpas, jas suremontavo ir įrengė, akreditavo vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugas, džiaugsmui nebuvo ribų.

Ir štai saliamoniškai nusprendė, jog vaikų dienos centrą išlaikyti per brangu...“ – apgailestavo socialinė darbuotoja.

Naujosios patalpos buvo išnuomotos pagal projektą „Vilnius2in“, jų dydis buvo net apie 200 kv. m.

„2020 m. spalį pasirašyta sutartis, pradėjome dirbti praktiškai nuo 2021 m. sausio. Iš tikrųjų net nespėjome įsibėgėti dėl pandeminės situacijos, srautų ribojimo.

Pagal projektą įsteigti 2 papildomi socialinių darbuotojų etatai, šiuo metu dirba 3 socialinės darbuotojos. Atnaujintą vaikų dienos centrą lankė apie 30 vaikų, kasdien susirinkdavo apie 17 vaikų“, – apie naujas patalpas pasakojo R.Mažeikienė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pilaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pilaitė

Jos teigimu, pagrindinis motyvas, kurį išgirdo, yra – per brangu. Nes esą savivaldybės įsteigtas centras nėra nevyriausybinė organizacija (NVO), kurios paslaugas suteikti sugeba pigiau, kadangi gauna finansinės paramos ir iš kitų šaltinių. Tai esą yra savivaldybės tikslas – kad Vilniaus mieste tokias paslaugas teiktų tik NVO.

Nukreipia į perpildytas mokyklas

„Tačiau šiandien vaikai yra nukreipiami į mokyklų prailgintas grupes bei jiems pasiūlyta iš Pilaitės keliauti į kituose rajonuose esančius vaikų dienos centrus. Dauguma mūsų lankytojų yra pradinukai, kurie turi spec. poreikius, retas kuris keliaus autobusu į kitus rajonus.

Mes dirbame su vaikais, kurių šeimose yra tikrai didelių problemų. Dirbame tam, kad padėtumėme vaikui tiek moksluose, tiek paremtume emociškai, saugodami jį nuo gatvės įtakos ir kad jis neatsidurtų globos namuose“, – kalbėjo R.Mažeikienė.

Tačiau šiandien vaikai yra nukreipiami į mokyklų prailgintas grupes bei jiems pasiūlyta iš Pilaitės keliauti į kituose rajonuose esančius vaikų dienos centrus.

Jos teigimu, visiems socialiniams darbuotojams liūdna ir pikta, kad vaikai atsiduria antrame plane, o „daug negyvybiškai būtinų darbų sostinės valdžiai kažkodėl tampa prioritetu“.

„Apmaudu, kad pasikeitusi Vilniaus miesto socialinės paramos centro administracija nesugeba apginti savo teikiamų paslaugų ir skaičiuoja kaštus kaip versle. Bet ar viskas matuojama tik pinigais, ar Vilniaus miesto savivaldybei išlaikyti kelis vaikų dienos centrus staiga tapo prabanga?“ – apmaudo neslėpė socialinė darbuotoja.

Be paslaugų nepaliks

Vilniaus savivaldybės atstovai savo ruožtu tvirtina, kad vaikai be paslaugų neliks.

Shutterstock nuotr./Vaikų užsiemimai
Shutterstock nuotr./Vaikų užsiemimai

„Vilniaus miesto savivaldybėje 42-uose vaikų dienos centruose (VDC) teikiamos akredituotos vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugos. Šiuose centruose paslaugos gali būti teikiamos 944 vaikams, šiai dienai paslaugos vaikų yra 821, taigi turime 123 laisvas vietas.

Vaikai, lankantys BĮ Socialinės paramos centro vaikų dienos centrus „Bičiulis“ ir „Labirintai“, paslaugas galės gauti kituose vaikų dienos centruose, nes laisvų vietų yra, taip pat vaikams sudarytos galimybės lankyti visos dienos mokyklą ir jie tuo dažnai naudojasi, todėl neigiamų pasekmių vaikai ir šeimos neturėtų patirti.

Atkreipiame dėmesį, kad paslaugos vaikams nebus nutraukiamos, o tik jų teikimas nuo 2022 m. perkeliamas į nevyriausybinio sektoriaus rankas, kuris užtikrins paslaugų vaikams tęstinumą“, – situaciją 15min komentavo Vilniaus savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė.

Paslaugos vaikams nebus nutraukiamos, o tik jų teikimas nuo 2022 m. perkeliamas į nevyriausybinio sektoriaus rankas.

Jos teigimu, Vilniaus miestas į socialinių paslaugų teikimą vis plačiau įtraukia NVO, iš kurių 35-ios teikia vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugas: „NVO pagrindinis veiklos tikslas yra viešosios gerovės kūrimas. NVO organizacijos lanksčiau reaguoja į visuomenėje kylančius iššūkius, taip padedama spręsti socialines problemas.

Perkėlus vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugų teikimą į nevyriausybinį sektorių, efektyviau ir racionaliau naudojamos lėšos, kurias galima skirti trūkstamų paslaugų plėtrai ir kokybės gerinimui.“

Anot N.Buinickienės, 2021 m. vaikų dienos centrams pradėjus teikti akredituotas socialines paslaugas, pastebėti netolygumai tarp NVO centrų bei BĮ Vilniaus miesto socialinės paramos centro centrams „Bičiulis“ ir „Labirintai“ teikiamo finansavimo: „Savivaldybės įstaigos išlaikymui yra skiriamos neproporcingai didelės išlaidos, lyginant su VDC paslaugomis, kurios yra perkamos iš NVO sektoriaus.

Šiuo sprendimu siekiama gerinti socialinių paslaugų kokybę ir efektyviai, racionaliai naudoti valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšas.

Suprantame, kad įstaigos darbuotojai jaučia nerimą dėl ateities, bet visiems darbuotojams bus pasiūlytos kitos darbo vietos, nes įstaigoje yra neužimtų etatų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

Pakvietė NVO

Prieš beveik dvi savaites, lapkričio 5 d., Vilniaus savivaldybė savo interneto puslapyje pakvietė organizacijas Žirmūnų ir Pilaitės seniūnijose „teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą“:

„Vilniaus miesto savivaldybė, atsižvelgdama į augantį akredituotos vaikų dienos socialinės priežiūros poreikį Žirmūnų ir Pilaitės seniūnijose, maloniai kviečia nevyriausybines organizacijas teikti Socialinių paslaugų skyriui (toliau – Skyrius) prašymus dėl leidimo teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą suteikimo ir tapti akredituotos vaikų dienos socialinės priežiūros teikėju Žirmūnų ir Pilaitės seniūnijose, kur šių paslaugų ypač trūksta.

Jūsų iniciatyva ir dalyvavimas yra labai svarbūs, siekiant užtikrinti vaikams ir jų šeimoms laiku teikiamą tinkamą ir kokybišką pagalbą.“

Kvietime paaiškinama, kad „vaikų dienos socialinė priežiūra – tai socialinių ir gyvenimo įgūdžių ugdymo, sociokultūrinės ir kitos su vaiko ugdymu, jo teisių apsauga, integracija į šeimą bei visuomenę susijusios paslaugos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius