-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 06

Vilniaus savivaldybės atstovams kliūva Modernaus meno centro ir Guggenheimo muziejaus projektų panašumas

Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Artūras Blotnys kritikuoja Modernaus meno centro (MMC) pastato architektūrinės idėjos konkurso laimėtojų „A01 architektai“ projektą.
Nemažai ekspertų randa panašumų tarp Guggenheimo muziejaus ir Modernaus meno centro projektų.
Nemažai ekspertų randa panašumų tarp Guggenheimo muziejaus ir Modernaus meno centro projektų. / Projektų autorių vizualizacijos
Temos: 1 MO muziejus

Anot savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentui vadovaujančio A.Blotnio, architektų Živilės Putrimaitės, Dovydo Čipkaus, Mareko Mickevičiaus, Mariaus Morkūno ir Dariaus Romanovskio kūrinys pernelyg primena beveik toje pat vietoje, prie Nacionalinės dailės galerijos (NDG), planuoto Guggenheimo muziejaus projektą, sukurtą architektės iš Londono Zahos Hadid.

Tiesa, prieštaringai vertinamo pastarojo muziejaus idėjos jau prieš kurį laiką atsisakyta.

„Mums būtent tas variantas – laimėtojas – kelia šiek tiek abejonių savo stilistika“, – BNS sakė sostinės vyriausiasis architektas.

Anot jo, Z.Hadid projektą primenantis pastatas iliustruotų Lietuvos architektų kūrybinį skurdą.

„Nesinorėtų, kad du panašios funkcijos pastatai, kurių pasiūlymai buvo pateikti ne vienu metu ir skirtingų autorių, būtų kažkaip panašios stilistikos. Čia gali parodyti mūsų kaip miesto kūrėjų skurdą kūrybine prasme, jei atsiranda du panašūs dalykai vienoje vietoje su panašiomis meninėmis ar išraiškos priemonėmis“, – kalbėjo A.Blotnys.

Jo teigimu, leidimus statybai išduodantys ir detalų planą šioje vietoje organizuojantys savivaldybės tarnautojai, kurių atstovo į konkurso komisiją pakviesta nebuvo, palankiau žvelgia į kitus prizus laimėjusius MMC projektinius pasiūlymus, ypač į antrąją vietą užėmusį grupės „Andrė Baldi architektūra – urbanistika“ architektų Andrės Baldišiūtės, Sabinos Grincevičiūtės, Algimanto Neniškio ir Mildos Naujalytės projektą.

„Turime tik komisijos nuomonę, bet nemanome, kad čia galutinis sprendimas. Nemanau, kad tai vienintelis darbas, vertas dėmesio šioje teritorijoje. Neatmesčiau ir kitų darbų iš tų penkių tikrai yra priimtinų savomis idėjomis ir būtų galima ateityje rinktis. Simpatiškas ir antros vietos laimėtojas, dar yra pora darbų, kurie tikrai įdomūs ir galėtų būti realizuoti“, – sakė architektas.

Konkursą organizavo Lietuvos architektų sąjunga ir viešoji įstaiga „Modernaus meno centras“.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė architektė Giedrė Filipavičienė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, architektai profesorius Algimantas Mačiulis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas Mindaugas Pakalnis ir Kauno technologijos universiteto docentas Gintautas Prikockis, viešosios įstaigos Modernaus meno centras vadovė Danguolė Butkienė bei tarybos pirmininkas profesorius Viktoras Butkus.

Naują meno centrą Vilniuje siūloma statyti dešiniajame Neries krante tarp „Forum Palace“ ir NDG.

MMC kolekcija turėtų pristatyti lietuvių modernųjį meną nuo 1960-ųjų. Čia ketinama eksponuoti kūrinius, kurie, anot meno ekspertų, yra verti žiūrovo, tačiau ilgą laiką buvo neprieinami. Centre-muziejuje būtų eksponuojami dailės, skulptūros, video meno kūriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius