-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 18

Vilniaus savivaldybės kontrolierius: galbūt šilumos kaina galėtų būti mažesnė

Vilniaus savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba nustatė, kad Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutartis su bendrove „Dalkia“ nėra naudinga vilniečiams, nes dalis nuomos mokesčio nesumokama, pats mokestis skaičiuojamas mažesnis nei derėtų norint tinklus išsaugoti tokios būklės, kokios jie buvo prieš išnuomojant. Be to, nėra užtikrinta derama kontrolė, todėl UAB „Vilniaus energija“ turi galimybę išpūsti sąnaudas pirkdama dujas ir tai vėliau atspindi šilumos kaina. „Vilniaus energija“ tokias kalbas vertina kaip politinių šalies grupuočių viešųjų ryšių akciją Lietuvoje artėjant savivaldos rinkimams.
Anot savivaldybės kontrolieriaus, šilumos ūkio nuomos sutartis vilniečiams nėra palanki.
Anot savivaldybės kontrolieriaus, šilumos ūkio nuomos sutartis vilniečiams nėra palanki. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savivaldybės kontrolieriaus Šarūno Skučo išplatintame pranešime rašoma, kad dalis nuomos mokesčio nėra sumokama, nes nuomos sutarties sudarymo metu investicijos į susijusias įmones turėjo būti atliekamos nuomininko sąskaita, pakeitus investicijų planą investicijas į susijusias įmones numatyta atlikti iš Investicijų programos lėšų. Tokiu būdu mažėja bendra į tinklus investuojama suma. Taip pat kontrolierius tikina radęs daugiau su investicijomis susijusių neaiškumų, kurie lemia, kad bus gauta mažiau nuomos mokesčio.

Negavo reikalingų dokumentų

Kontrolieriaus teigimu, sutartimi nėra apibrėžta, kokia informacija yra konfidenciali, o tai trukdo gauti duomenis, reikalingus įvertinti, ar sąnaudos atitinka nustatytus šilumos tarifus. Dėl šitos priežasties audito metu nebuvo galimybės nustatyti, ar visos „Vilniaus energijos“ investicijos yra efektyvios, pagerino išsinuomotų įrengimų techninį lygį ir jų techninius ir ekonominius rodiklius. Taip pat pritrūko duomenų nustatyti, ar vilniečių mokama šilumos kaina nėra per didelė.

Tačiau neefektyvūs nuomos sutarties vykdymo atvejai buvo nustatyti. Kontrolieriaus manymu, neefektyviai panaudotos investicinės lėšos, pavėluotai pradėtas naudoti ilgalaikis turtas, nebuvo pateikta įsigytų investicijų pirkimo sąlygų, sudarytų sutarčių, įrodančių, kad rangovai ir prekių, paslaugų tiekėjai parinkti Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka. „Todėl nebuvo galimybių patikrinti įsigyto iš „Vilniaus energijos“ ilgalaikio turto (investicijų) kainos teisingumo, o tai neleidžia užtikrinti efektyvios ir skaidrios ilgalaikio turto (investicijų) pirkimo kontrolės“, – teigė Š.Skučas.

Kontrolės ir audito tarnyba teigia, kad raštu kreipėsi į „Vilniaus energiją“ prašydama pateikti auditui dokumentus, tačiau jų gauti nepavyko.

Kontrolierius pateikė ir būtinus nuomos sutarties pataisymus, kad jos nuostatos atitiktų pasikeitusią situaciją ir galiojančius įstatymus.

Vadina politikavimu

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas tokias pastabas pavadino politikavimu. „Prieš bendrovės veiklą nukreipta politinė viešųjų ryšių kampanija – gyventojų mulkinimas vidury baltos dienos siekiant pelnyti rinkėjų simpatijas. Absoliučiai visą „Vilniaus energijos“ ir kitų Lietuvos šilumos tiekimo įmonių veiklą kontroliuoja ir šilumos kainas nustato valstybė“, – teigė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Anot jo, būtent Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nustato šilumos energijos kainas ir rūpinasi tiek kuro pirkimų, tiek kitų įsigijimų kontrole. „Šiandien gi bandoma įteigti gyventojams, kad šilumos tiekėjas pats reguliuoja šilumos energijos kainą. Šis ir kiti panašaus lygio kaltinimai – absurdas, neturintis nieko bendra su realybe“, – sakė R.Germanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius