-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 23

Vilniaus savivaldybės narių baudžiamosios bylos nagrinėjimas nukeltas į rudenį

Baudžiamoji byla, kurioje Vilniaus savivaldybės tarybos nariai buvę „tvarkiečiai“ Gintaras Kazakas ir Audrius Butkevičius kaltinami papirkę kitą tarybos narį konservatorių Vidą Urbonavičių, bus nagrinėjama rugsėjo mėnesį.
G.Kazakas
G.Kazakas / „Scanpix“ nuotr.

Į rugsėjo pradžią taip pat nukeltas ir galimai V.Urbonavičių bandžiusio papirkti buvusio vicemero Evaldo Lementausko teismo posėdis.

Antradienį Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme iš kviestų apklausti liudytojų pasirodė tik buvęs savivaldybės tarybos narys, šiuo metu parlamentaras konservatorius Kęstutis Masiulis ir dabartinis sostinės vicemeras liberalcentristas Gintaras Babravičius.

Teismo posėdyje K.Masiulis patvirtino, esą kalbėjosi su V.Urbonavičiumi tuomet, kai G.Kazakas ir A.Butkevičius jam galimai pradėjo siūlyti pinigų, ir siūlė šiam kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

„Mano asmeninė patirtis su A.Zuoko skandalais tokia, kad jei bandysi vienas kovoti ar žiniasklaidai pasakysi, būsi klounas, nieko nepasikeis. Geriau atiduoti darbuotojams, kurie gali tirti, o ne bandyti daryti politikos ar saviveiklinius veiksmus“, – teisme siūlymo kreiptis į STT priežastis aiškino konservatorius.

Liudytojas įvardijo kaltinamuosius kaip „slidžius asmenis“, dėl kurių buvo bendravęs su kitais konservatorių partijos nariais ir siūlęs neturėti su jais ryšių.  K.Masiulis neigė žinojęs apie galimą V.Urbonavičiaus bandymą pareiti į G.Kazako vadovaujamą Nepriklausomą frakciją, tačiau tvirtino, kad gandų apie tai buvo girdėjęs.

Gandų dėl galimo V.Urbonavičiaus perėjimo teigė girdėjęs ir G.Babravičius. Iš paviešintų jo parodymų paaiškėjo, kad tai liberalcentristui galėjęs pasakyti pats G.Kazakas. „Prielaidų, kad V.Urbonavičius yra linkęs pereiti į Nepriklausomą frakciją, buvo“, – teigė G.Babravičius.

Rugsėjo pradžioje vyksiančiuose posėdžiuose ketinama apklausti likusius liudytojus, tačiau paaiškėjo, kad gali kilti problemų dėl apklausti ketinamų europarlamentarais tapusių partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovų Juozo Imbraso ir Rolando Pakso.

„J.Imbrasas ir R.Paksas tapo Europos Parlamento nariais. Jei jie išvažiuos, aš jų neiškrapštysiu, reikės garsinti jų parodymus“, – teisme sakė teisėjas Gintaras Dzedulionis.  Teisėsaugos pareigūnai G.Kazako ir A.Butkevičiaus baudžiamąją bylą baigė tirti ir teismui perdavė praėjusių metų gruodžio pabaigoje.

A.Butkevičiui inkriminuojamas vienas galimas papirkimo epizodas, G.Kazakui kaltinimas pateiktas pagal keturias nusikalstamas veikas dėl papirkimo.  G.Kazakas kaltinamas prašęs savivaldybės tarybos narį konservatorių V.Urbonavičių paveikti savivaldybės Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutę Galinienę dėl palankaus sprendimo vienai „Rubicon group“ koncerno įmonių ir už tai esą siūlęs 10 tūkst. litų kyšį. Kitąkart kyšį neva siūlęs už tai, kad bendrovė „Corp-management“ būtų atleista nuo 2 mln. litų delspinigių. Galiausiai G.Kazakas galimai tarybos nariui siūlė finansinį atlygį už atėjimą į Nepriklausomą frakciją.

Tuo tarpu buvęs „tvarkietis“, o vėliau ir „Fronto“ partijos narys A.Butkevičius, kaip teigia prokurorai, konservatoriui V.Urbonavičiui 2007 metų rugpjūčio pabaigoje savo kabinete savivaldybės pastate davė 5000 litų kyšį, kad šis balsuotų už buvusio „tvarkiečio“ O.Gluchovo skyrimą sutarties su bendrovės Vilniaus pramogų parko  Vykdymo priežiūros komisijos pirmininku.

Kyšininkavimu įtariamo buvusio Vilniaus miesto vicemero ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Evaldo Lementausko byla taip pat nagrinėjama Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme.  Bylos duomenimis, būdamas Vilniaus vicemeras E.Lementauskas savivaldybės tarybos nariui konservatoriui V.Urbonavičiui iš viso siūlė apie pusę milijono litų kyšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius