-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 22

Vilniaus savivaldybės planas dėl darželių: sukišti kuo daugiau vaikų, nesvarbu kur

Vilniaus miesto savivaldybė giriasi, kad pertvarkius sostinės darželių patalpas sukurta daugiau kaip 900 naujų vietų vaikams – papildomai atidarytos 47 grupės. Atrodytų, nuostabi naujiena, gerokai palengvinsianti ne vienos vilniečių šeimos gyvenimą. Tačiau ne visus tėvus naujiena apie gautą vietą savivaldybės darželyje nudžiugino, kai jie sužinojo, kokias grupes jų mažyliai privalės lankyti.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Trimečiai kartu su septynmečiais

Vilnietė Ilona buvo tikra, kad rudenį sūnų teks leisti į privatų vaikų darželį. Šeima gyvena Jeruzalėje, kur šeimų su atžalomis daug, augina tik vieną vaiką, tad pirmenybės neturi.

„Susiradome netoli namų privatų darželį, buvome nuėję, Augustui ten labai patiko – jis mėgsta žaisti su vaikais. Tarėmės, kad sūnus tą darželį lankys bent tris dienas per savaitę, o aš visa jėga grįšiu į darbą“, – pasakojo mama.

Tačiau praėjusią savaitę ji sulaukė žinios, kad sūnui vis dėlto atsirado vieta savivaldybės vaikų darželyje. Tiesa, ne tame, į kurį tėvai norėjo jį leisti, bet kitoje, irgi netoliese esančioje įstaigoje. Ilona neslepia apsidžiaugusi, kaip bebūtų, už šį darželį susimokėti būtų kur kas pigiau nei už privatų. Tačiau skambutis į darželį entuziazmą gerokai atvėsino.

„Paskambinusi išgirdau, kad formuojama 3–7 metų amžiaus vaikų grupė. Nustebau – kaip mano dar nė trejų neturintis sūnus (treji berniukui sueis tik lapkričio pabaigoje – red. past.) lankys vieną grupę su septynmečiais, kuriems po metų jau į mokyklą teks eiti? Dar mėginau klausti, galbūt tokia grupė sudaryta ketinant taikyti kokią nors specialią ugdymo programą, skirtą įvairaus amžiaus vaikams, tačiau išgirdau, kad nieko panašaus neplanuojama. Tiesiog reikia priimti dar papildomai 23–24 vaikus, tad įkurta grupė tokio skirtingo amžiaus darželinukams“, – pasakojo vilnietė.

Kaip kuriamos naujos vietos

Moters teigimu, darželio darbuotojos neslėpė, kad savivaldybė tokiu būdu sukūrė išties nemažai naujų vietų vaikams, tik ar visi tėvai tuo bus patenkinti? Bent jau Ilona labai rimtai svarsto, kad jos sūnus, darželio iki šiol iš viso nelankęs, blogai jausis tokio skirtingo amžiaus vaikų kompanijoje. Todėl šeima greičiausiai rinksis privačią įstaigą.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

„Man atrodo, kad pirmą kartą darželį pradedantys lankyti trimečiai turėtų bent apsiprasti tokio pat amžiaus vaikų grupėje. Čia toks tikrai keistas sprendimas, kad kartu eis ir vos lopšelinukus praaugęs vaikas, ir tas, kuris jau į mokyklą ruošiasi“, – stebėjosi Ilona.

Vilniaus savivaldybė praėjusios savaitės vidury išplatino pranešimą spaudai, kuriame pasigyrė: „Vilniaus vaikų darželiuose – dar daugiau vietų: nuo šio rudens mažieji vilniečiai galės lankyti papildomai atidarytas 47 grupes, kuriose sukurta 931 nauja vieta. Naujos grupės buvo įrengtos efektyviai išnaudojant suremontuotas esamas darželių patalpas.“

Tokių grupių – 17

Čia toks tikrai keistas sprendimas, kad kartu eis ir vos lopšelinukus praaugęs vaikas, ir tas, kuris jau į mokyklą ruošiasi, – stebėjosi Ilona.

Tame pačiame pranešime buvo teigiama, kad net 30 grupių yra skirta 1,5–3 metų vaikams (540 vietų) ir 17 grupių, skirtų 3–7 metų vaikams (391 vieta).

„Toks suskirstymas pasirinktas įvertinus rajonuose laukiančiųjų eilėse vaikų amžių ir skaičių. Naujų grupių atsiras 35 darželiuose Fabijoniškėse, Pašilaičiuose, Justiniškėse, Viršuliškėse, Šeškinėje, Lazdynuose, Karoliniškėse, Verkiuose, Naujininkuose, Vilkpėdėje, Naujojoje Vilnioje ir Grigiškėse“, – pranešė Vilniaus savivaldybė.

Apie tai, kaip darželių darbuotojams teks tvarkytis su vaikais, kai jų vienoje grupėje bus tokio skirtingo amžiaus, savivaldybė neužsimena. Tik tvirtina, jog „pagrindinis savivaldybės tikslas yra, kad iki kadencijos pabaigos sostinėje nebeliktų vaikų, laukiančių eilėse į darželius“.

O tam pasiekti esą pasitelktas visas kompleksas naujų sprendimų: Vilniaus savivaldybė naujų vietų kūrimą darželiuose sostinėje skatina išnuomodama valstybinę žemę privatiems darželiams viešojo konkurso būdu, planuodama statyti greitai surenkamus modulinius darželius prie jau veikiančių savivaldybės darželių, skatindama privačių darželių plėtrą, vykdydama 100 eurų programą bei renovuodama ir pertvarkydama esamus darželius, taip sukuriant daugiau naujų vietų. Naujų grupių darželiuose įrengimui, baldų ir edukacinių priemonių įsigijimui savivaldybė šiemet skyrė per 1,5 mln. eurų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Normali praktika

Tačiau Vilniaus miesto Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Algminas Pakalniškis nemato šioje situacijoje nieko blogo. Jo teigimu, mišraus amžiaus grupės darželiuose – ne naujiena, o jau senai daugelyje miestų, taip pat ir Vilniuje, taikoma praktika. 3–6 m. vaikų amžiaus grupę leidžia formuoti ir nustatytos higienos normos.

Jaunesnio amžiaus vaikai greičiau socializuojasi, vyresnieji padeda mažesniesiems įgyti ugdymo programose numatytų kompetencijų, – sakė A.Pakalniškis.

„Iš 47 šiemet naujai įsteigtų grupių mišrių grupių sudaryta 17. Toks grupių tipų suskirstymas pasirinktas įvertinus mikrorajonuose eilėse laukiančių vaikų amžių ir skaičių. Pagal naują savivaldybės pareigybių sąrašą, numatytos 2 ikimokyklinio ugdymo pedagogų pareigybės vienoje ugdymo grupėje. Taigi, darželių direktorės turi galimybę įdarbinti 2 pedagogus vienoje darželio grupėje“, – teigė direktorius.

Jis taip pat užtikrino, kad kiekviena įstaiga yra parengusi atnaujintas ikimokyklinio ugdymo programas, kurios atitinka įvairaus amžiaus vaikų ugdymo ypatumus. „Auklėtojos taip pat geba profesionaliai integruoti ugdymo turinį ir jį pritaikyti įvairaus amžiaus vaikams. Vilniaus mieste ši praktika jau seniai yra taikoma. Jaunesnio amžiaus vaikai greičiau socializuojasi, vyresnieji padeda mažesniesiems įgyti ugdymo programose numatytų kompetencijų. Kadangi numatyta, kad grupėse dirbs po 2 pedagogus, mišrus vaikų amžius neturės įtakos vaikų ugdymo kokybei“, – tėvus pabandė įtikinti A.Pakalniškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius